Kremówka sernikowa lub sernik kremówkowy

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Oczywiście, jak to bywa u mnie, ciasto powstało przez przypadek, gdy koniecznie chciałam udoskonalić przepis "sernik Piotrusia" ze starego zeszytu

s.kr3_1.JPG

Ciasto:

* 1,5 szklanki (250 ml) mąki tortowej,
* 3-4 łyżki cukru pudru,
* 100 g margaryny,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 1 całe jajko,
* 2 łyżki gęstej śmietany
dodatkowo
* 1 łyżka gorzkiego kakao

Wszystkie składniki razem połączyć za pomocą malaksera lub posiekać razem i zagnieśc ciasto. Ciasto rozwałkować na prostokąt, większy od rozmiaru foremki w której pieczemy. A pieczemy w foremce 24x36 , którą najpierw wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto wkładamy do foremki tak, aby ciasto zachodziło na boki foremki.
Wierzch ciasta posypujemy kakao, przez sitko.

Masa serowo-kremówkowa:

* 1000 g sera 3xmielonego ( można z wiadereczka lub z "kiełbaski"). Dobrze, jeżeli ser nie jest bardzo gęsty i zbity. Raczej powinien być taki rzadkawy (trochę bardziej gęsty niż serki homo)
* 200 g sera śmietankowego (wydaje mi się, że można wziąć 1 : 1 ser mielony i serek śmietankowy)
* 2 jajka
* 4 żółtka
* 1/2 - 1 szklanki cukru (w zależności jak słodkie ciasto lubimy), - cukier podzielić na 2 części: jedna będzie do sera a druga do piany
* 1 opakowanie budyniu waniliowego (na 1/2 l mleka)
* 500 ml śmietany kremówki
* 1/3 szklanki oleju.
* 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy

Pianka kokosowa:

* 4 białka
* cukier ( ta część od sera)
* 100 g wiórek kokosowych (lepsze takie drobniejsze wiórki)

Do głębokiej miski włożyć : sery (oba rodzaje), żółtka i jajka, cukier i wszystko dokładnie zmiksować. Dodać olej i znów krótko zmiksować a na końcu dodać śmietanę kremówkę i też bardzo krótko zmiksować, tak aby tylko składniki dobrze się wymieszały. Wyjdzie nam bardzo płynna masa, którą bardzo delikatnie i powoli wylewamy na przygotowane i posypane kakao, ciasto. Część kakao podejdzie do góry, co po upieczeniu utworzy malownicze cętki pod pianką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 155 - 160 stopni, przez ok. 30 minut. Masa będzie w dalszym ciągu płynna, jedynie trochę ścięta.

Białka ubijamy na sztywno, dodając na koniec cukier. Ubijamy nadal.aż do rozpuszczenia się cukru.

Wyjmujemy sernik z piekarnika ( w którym zwiększamy od razu temperaturę do 180 stopni) i wykładamy na wierzch pianę. Najlepiej robić to łyżką i układać małe kupki, jedna obok drugiej, które następnie rozsmarujemy np. nożem. Piankę posypujemy wiórkami i sernik znów wstawiamy do piekarnika na około 40 minut. Jak tylko zauważymy, że wiórki zaczynają się rumienić, przykrywamy wierzch sernika folią.

Po upieczeniu i wystudzeniu, należy wstawic do lodówki, gdyż masa jest bardzo delikatna, miękka i kremowa. Po schłodzeniu przypomina w smaku lody sernikowe

s.kr7_1.JPG

Załączniki

• s.kr3_1.JPG
    s.kr3_1.JPG
    125 KB · Wyświetleń: 1
  • s.kr7_1.JPG
    s.kr7_1.JPG
    98.6 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
Krystyno
anbetung.gif
cvety.gif

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Krystyno, bardzo mi się podoba ta masa serowa, koniecznie do wypróbowania! Ciasto bardzo ładnie się prezentuje ale muszę zrobić bez pianki bo za kokosem nie przepadam.
icon_wink.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Bardzo wszystkim dziękuję. Jest mi ogromnie miło.
Jak to dobrze czasami "skopac" przepis ze starego zeszytu
icon_wink.gif

Maraa @ 13 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=845456Krystyno, bardzo mi się podoba ta masa serowa, koniecznie do wypróbowania! Ciasto bardzo ładnie się prezentuje ale muszę zrobić bez pianki bo za kokosem nie przepadam.
icon_wink.gif
Tych wiórek to wcale nie jest tak dużo, ale jeżeli nie masz na nie ochoty to pewnie można spokojnie zamienic je płatkami migdałowymi a wtedy do sera można dodac zamiast ekstraktu waniliowego, esencję migdałową lub jakiś alkohol o zapachu migdałów (Chyba jest taki? Nie znam się na alkoholach, jestem abstynentką).

konwalia

Member
Gru 8, 2007
66
0
0
Wypróbowałam ostatnio ten przepis i jest to pyszny serniczek i wyszedł mi tak jak na zdjęciu, ale może ciutkę niższy, bo mi beza nie urosłaa tak jak autorce tego przepisu. Jednak mimo to ciasto jest pyszne, najbardziej oczywiście masa w środku, więc polecam ten przepis do wypróbowania, bo naprawdę warto. A autorce przepisu chciałam podziękować za udostępnienie go na forum.

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Krystyna9 @ 13 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=845439Po upieczeniu i wystudzeniu, należy wstawic do lodówki, gdyż masa jest bardzo delikatna, miękka i kremowa. Po schłodzeniu przypomina w smaku lody sernikowe
"Lody sernikowe" to brzmi intrygująco. Do zrobienia, u mnie też bedzie bez pianki. Czh kokos lubi bardzo, ale takich pianek nie.
Krystyno, jeśli bez pianki to całość piec od razu 70 min?

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
olasz @ 19 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=847222Nie Ty jedna
icon_smile.gif

chcialam sie o make dopytac, ile dokladnie, bo troche mnie zmylilo 1,5 szkl = 250 ml, to taka szklanka jak kubek czerwony od Neski?
Ja mam takie zwykłe, z cieniutkiego szkła, stare bardzo szklanki (bo ja nie tłukę
icon_mrgreen.gif
), których pojemnośc wynosi właśnie 250 ml. Czy kubek od Neski ma tyle, nie wiem, bo nigdy nie miałam takowego. Ale przyjmując, że 1 szklanka równa się w przybliżeniu 170 g mąki, to należy wziąc jej 250 g,

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
a dzisiaj troszkę inna wersja. Na ciasto wyłożyłam najpierw powidła śliwkowe podsmażone z 5o g gorzkiej czekolady i czubatą łyzką kakako. I na to dopiero cała reszta. O, smakuje mi ta wersja bardzo

sernut6.JPG

sernut13.JPG

Załączniki

• sernut6.JPG
    sernut6.JPG
    68.9 KB · Wyświetleń: 0
  • sernut13.JPG
    sernut13.JPG
    108.7 KB · Wyświetleń: 0

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Bardzo podobny sernik do naszego ulubionego od lat sernika, zresztą gdzieś tu podawałam przepis. Są tylko takie różnice, że zamiast kremówki daję mleko, które mieszam z budyniem, i po drugie, pianę na wierzch sernika mieszam z wiórkami kokosowymi i takie coś nakładam na wierzch prawie upieczonego sernika. Ale następnym razem spróbuję posypać wiórki po pianie i napewno nastapi to niedlugo
icon_mrgreen.gif
A mój wyglądał tak:
sernik_gazetowo_moj.JPG

Załączniki

• sernik_gazetowo_moj.JPG
    sernik_gazetowo_moj.JPG
    105.1 KB · Wyświetleń: 0

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
tak pieknie wyglada, ze wpisuje do zrobienia na swieta
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy