- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113
Oczywiście, jak to bywa u mnie, ciasto powstało przez przypadek, gdy koniecznie chciałam udoskonalić przepis "sernik Piotrusia" ze starego zeszytu
Ciasto:
* 1,5 szklanki (250 ml) mąki tortowej,
* 3-4 łyżki cukru pudru,
* 100 g margaryny,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 1 całe jajko,
* 2 łyżki gęstej śmietany
dodatkowo
* 1 łyżka gorzkiego kakao
Wszystkie składniki razem połączyć za pomocą malaksera lub posiekać razem i zagnieśc ciasto. Ciasto rozwałkować na prostokąt, większy od rozmiaru foremki w której pieczemy. A pieczemy w foremce 24x36 , którą najpierw wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto wkładamy do foremki tak, aby ciasto zachodziło na boki foremki.
Wierzch ciasta posypujemy kakao, przez sitko.
Masa serowo-kremówkowa:
* 1000 g sera 3xmielonego ( można z wiadereczka lub z "kiełbaski"
. Dobrze, jeżeli ser nie jest bardzo gęsty i zbity. Raczej powinien być taki rzadkawy (trochę bardziej gęsty niż serki homo)
* 200 g sera śmietankowego (wydaje mi się, że można wziąć 1 : 1 ser mielony i serek śmietankowy)
* 2 jajka
* 4 żółtka
* 1/2 - 1 szklanki cukru (w zależności jak słodkie ciasto lubimy), - cukier podzielić na 2 części: jedna będzie do sera a druga do piany
* 1 opakowanie budyniu waniliowego (na 1/2 l mleka)
* 500 ml śmietany kremówki
* 1/3 szklanki oleju.
* 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy
Pianka kokosowa:
* 4 białka
* cukier ( ta część od sera)
* 100 g wiórek kokosowych (lepsze takie drobniejsze wiórki)
Do głębokiej miski włożyć : sery (oba rodzaje), żółtka i jajka, cukier i wszystko dokładnie zmiksować. Dodać olej i znów krótko zmiksować a na końcu dodać śmietanę kremówkę i też bardzo krótko zmiksować, tak aby tylko składniki dobrze się wymieszały. Wyjdzie nam bardzo płynna masa, którą bardzo delikatnie i powoli wylewamy na przygotowane i posypane kakao, ciasto. Część kakao podejdzie do góry, co po upieczeniu utworzy malownicze cętki pod pianką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 155 - 160 stopni, przez ok. 30 minut. Masa będzie w dalszym ciągu płynna, jedynie trochę ścięta.
Białka ubijamy na sztywno, dodając na koniec cukier. Ubijamy nadal.aż do rozpuszczenia się cukru.
Wyjmujemy sernik z piekarnika ( w którym zwiększamy od razu temperaturę do 180 stopni) i wykładamy na wierzch pianę. Najlepiej robić to łyżką i układać małe kupki, jedna obok drugiej, które następnie rozsmarujemy np. nożem. Piankę posypujemy wiórkami i sernik znów wstawiamy do piekarnika na około 40 minut. Jak tylko zauważymy, że wiórki zaczynają się rumienić, przykrywamy wierzch sernika folią.
Po upieczeniu i wystudzeniu, należy wstawic do lodówki, gdyż masa jest bardzo delikatna, miękka i kremowa. Po schłodzeniu przypomina w smaku lody sernikowe


Ciasto:
* 1,5 szklanki (250 ml) mąki tortowej,
* 3-4 łyżki cukru pudru,
* 100 g margaryny,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 1 całe jajko,
* 2 łyżki gęstej śmietany
dodatkowo
* 1 łyżka gorzkiego kakao
Wszystkie składniki razem połączyć za pomocą malaksera lub posiekać razem i zagnieśc ciasto. Ciasto rozwałkować na prostokąt, większy od rozmiaru foremki w której pieczemy. A pieczemy w foremce 24x36 , którą najpierw wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto wkładamy do foremki tak, aby ciasto zachodziło na boki foremki.
Wierzch ciasta posypujemy kakao, przez sitko.
Masa serowo-kremówkowa:
* 1000 g sera 3xmielonego ( można z wiadereczka lub z "kiełbaski"
* 200 g sera śmietankowego (wydaje mi się, że można wziąć 1 : 1 ser mielony i serek śmietankowy)
* 2 jajka
* 4 żółtka
* 1/2 - 1 szklanki cukru (w zależności jak słodkie ciasto lubimy), - cukier podzielić na 2 części: jedna będzie do sera a druga do piany
* 1 opakowanie budyniu waniliowego (na 1/2 l mleka)
* 500 ml śmietany kremówki
* 1/3 szklanki oleju.
* 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy
Pianka kokosowa:
* 4 białka
* cukier ( ta część od sera)
* 100 g wiórek kokosowych (lepsze takie drobniejsze wiórki)
Do głębokiej miski włożyć : sery (oba rodzaje), żółtka i jajka, cukier i wszystko dokładnie zmiksować. Dodać olej i znów krótko zmiksować a na końcu dodać śmietanę kremówkę i też bardzo krótko zmiksować, tak aby tylko składniki dobrze się wymieszały. Wyjdzie nam bardzo płynna masa, którą bardzo delikatnie i powoli wylewamy na przygotowane i posypane kakao, ciasto. Część kakao podejdzie do góry, co po upieczeniu utworzy malownicze cętki pod pianką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 155 - 160 stopni, przez ok. 30 minut. Masa będzie w dalszym ciągu płynna, jedynie trochę ścięta.
Białka ubijamy na sztywno, dodając na koniec cukier. Ubijamy nadal.aż do rozpuszczenia się cukru.
Wyjmujemy sernik z piekarnika ( w którym zwiększamy od razu temperaturę do 180 stopni) i wykładamy na wierzch pianę. Najlepiej robić to łyżką i układać małe kupki, jedna obok drugiej, które następnie rozsmarujemy np. nożem. Piankę posypujemy wiórkami i sernik znów wstawiamy do piekarnika na około 40 minut. Jak tylko zauważymy, że wiórki zaczynają się rumienić, przykrywamy wierzch sernika folią.
Po upieczeniu i wystudzeniu, należy wstawic do lodówki, gdyż masa jest bardzo delikatna, miękka i kremowa. Po schłodzeniu przypomina w smaku lody sernikowe

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: