Krewetki bardzo czosnkowe
Krewetki scampi
24 duze krewetki
3 lyzki dobrej oliwy z oliwek
4 lyzki (1/4 kostki) masla - niesolonego!
szczypta pokruszonej ostrej papryki (red pepper flakes)
6 zabkow czosnku, drobniutko posiekanego
1/4 szklanki wytrawnego bialego wina
3 lyzki posiekanej zielonej pietruszki
gruba sol i swiezo zmielony pieprz
sok z cytryny, niekoniecznie
Dzien wczesniej mozna przygotowac sobie krewetki (mozna tez oczywiscie zrobic to tuz przed posilkiem) - jezeli sa w skorupkach to obrac, wyjac czarna zylke, dobrze wyplukac i wysuszyc. Przykryc i wstawic do lodowki.
Nastepnego dnia wyjac krewetki z lodowki, lekko posolic wcierajc sol.
Na patelni rozgrzac oliwe, dodac maslo, papryczke i czosnek, podsmazyc okolo 2 minuty. Dodac krewetki, saute 3 minut, przewrocic, dodac winio i pietruszke i jeszcze saute okolo 2-3 minuty. Oproszyc pieprzem i odrobinka soli. Przelozyc krewetki na talerz, sosik zagotowac, dodac troche soku z cytryny, polac krewtki i voila! Gotowe!
Krewetki scampi
24 duze krewetki
3 lyzki dobrej oliwy z oliwek
4 lyzki (1/4 kostki) masla - niesolonego!
szczypta pokruszonej ostrej papryki (red pepper flakes)
6 zabkow czosnku, drobniutko posiekanego
1/4 szklanki wytrawnego bialego wina
3 lyzki posiekanej zielonej pietruszki
gruba sol i swiezo zmielony pieprz
sok z cytryny, niekoniecznie
Dzien wczesniej mozna przygotowac sobie krewetki (mozna tez oczywiscie zrobic to tuz przed posilkiem) - jezeli sa w skorupkach to obrac, wyjac czarna zylke, dobrze wyplukac i wysuszyc. Przykryc i wstawic do lodowki.
Nastepnego dnia wyjac krewetki z lodowki, lekko posolic wcierajc sol.
Na patelni rozgrzac oliwe, dodac maslo, papryczke i czosnek, podsmazyc okolo 2 minuty. Dodac krewetki, saute 3 minut, przewrocic, dodac winio i pietruszke i jeszcze saute okolo 2-3 minuty. Oproszyc pieprzem i odrobinka soli. Przelozyc krewetki na talerz, sosik zagotowac, dodac troche soku z cytryny, polac krewtki i voila! Gotowe!

Ostatnią edycję dokonał moderator: