Kruche babeczki z masa marcepanowa

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Kruche babeczki z masa marcepanowa

Kruchutkie ciasto z chrupiaca na wierzchu i mieciutka w srodku masa marcepanowa

Ciasto na babeczki:

2 szklanki maki
15 dag masla
2 duze zoltka
2/3 szklanki cukru pudru

Masa marcepanowa:

200g pasty migdalowej
1/2 szklanki cukru
3 zoltka
1/3 szklanki maki
3 lyzki mleka
1 lyzka soku z pomaranczy
1 lyzka soku z cytryny
1 lyzeczka ekstraktu migdalowego

dzem malinowy bez pestek lub inny kwaskowaty dzem

Babeczki:
Make posiekac z maslem, dodac zoltka i cukier, zagniesc ciasto (mozna zrobic to w malakserze). Ciasto uformowac w walek, zawinac w folie i schlodzic 30 minut w lodowce. Schlodzone ciasto pokroic na 20 plasterkow, kazdym wylepic foremke do babeczek. Ustawiac na blasze do ciast i lekko podpiec w temperaturze 200C, do momentu kiedy brzegi zaczna sie lekko rumienic. Wyjac z piekarnika i przestudzic.

Masa marcepanowa:

Mikserem utrzec paste migdalowa i cukier, dodac zoltka po jednym ciagle ubijajac. Wymieszac z maka, mlekiem i sokiem z cytrusow, dodac ekstrakt migdalowy.

Na dno kazdej babeczki nalozyc troszke dzemu i wypelnic masa marcepanowa, mozna posypac platkami migdalowymi. Wlozyc ponownie do pieca i piec az masa sie zrumieni okolo 15-20 minut. Wyjac z piekarnika, lekko przestudzic i wyjac z foremek do calkowitego wystygniecia.

Paste migdalowa mozna zrobic samemu w domu:

1 1/2 szklanki migdalow bez skorki
1 1/2 szklanki cukru pudru
1 bialko
1 lyzeczka ekstraktu migdalowego
szczypta soli

Zmielic migdaly partiami w malakserze, wymieszac z cukrem pudrem i reszta skladnikow i wyrobic na gladka, twardawa mase. Schlodzic dobrze w lodowce, masa musi byc zimna przed kolejna obrobka. Niewykorzystane resztki swietnie przechowuja sie w zamrazalniku.

14897.jpg

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Jedno oczywiscie
icon_smile.gif

Juz poprawione Marcelino - dzieki
icon_smile.gif

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Dlugo mnie nie musialas namawiac na te babeczki Bajaderko
icon_smile.gif

W smaku to poezja i jakie sliczne w dodatku. Oczywiscie przepis jest jak zwykle idealny pod kazdym wzgledem.

Ja robilam przy tych babeczkach eksperymenty z foremkami blaszanymi i silikonowymi. W tych drugich pieka sie dobrze, ale wylepianie tej gumy to katorga. Blaszane foremki wysmarowalam maslem i posypalam : czesc maka, czesc bulka tarta, a reszte kasza manna. Wniosek taki, ze najlepiej wychodza mi z foremek te ostatnie posypane kasza.

Na dno kladlam powidla sliwkowe, dzem wisniowy i aroniowy. Z kazdym byly pyszne.

Dziekuje za cudny przepis.

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Ciesze sie, ze smakowaly :banana:

CYTATJa robilam przy tych babeczkach eksperymenty z foremkami blaszanymi i silikonowymi. W tych drugich pieka sie dobrze, ale wylepianie tej gumy to katorga.
Ja chyba wlasnie dlatego zrazilam sie do tych silikonowych form
icon_smile.gif
Kupilam taka do malych tart i nawet zwykle wylepienie kruchym, rozwalkowanym ciastem nie bylo latwe :dump:
A blaszanych z kolei to niczym nie smaruje i nie posypuje i ladnie babeczki z nich wychodza - tylko wyjmuje jeszcze gorace
icon_smile.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Zrobiłam z tego przepisu ciasto, bo miałam jeszcze 1/2 kg masy marcepanowej.
Podwoiłam ilość składników i właśnie wcinam ciacho - słodkie jest :lol:

lidqa

Member
Wrz 17, 2004
5,856
0
0
ja nie zrobilam babeczek w calosci tylko samo ciasto kruche i bardzo fajnie. NIe slpywa i jest smaczne. JA mam "czarne" foremki wiec ich nie smaruje niczym i na gorąco super ciasto z nich wyłazi

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Owieczko, po raz kolejny jestem POD WRAŻENIEM Twojego zdjęcia!!! Ty masz jakiś niesamowity talent do robienia pysznych zdjęć :mrgreen: :mrgreen: mam nadzieję a raczej pewność że te babeczki są równie smaczne co zdjęcie :lol: :lol: 8)

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Ale smakowite zdjecie owieczko
icon_smile.gif
A czym je tu wypelnialas? Bo widze truskawki i galaretke, a pod spodem moze krem?

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
Owieczko, sliczne ciasto :mniam:

czy robilas z tych proporcji co podala bajaderka na ciasto? czy je zwiekszalas? na jaka blaszke to sie nadaje?

mniamusnie wyglada :mrgreen:

pzdr
yenn

owieczka

Active member
Wrz 17, 2004
1,444
25
48
Robilam z propocji scisle bajaderkowych, nic nie zwiekszalam.

Rabarbar okolo 1/2 kg zasypac 1/3 szklanki cukru

Bialka z 1/2 szklanki cukru na beze

kilka truskawek

bulka tarta po podpieczeniu i kokos, czyli wskazowki wedlug Anusiaczkowego rabarbarowego, nawet te z podpieczeniem ciasta.

Blaszka mala: 25x25cm.

Pyszne, a ta gora taka chrupiąca
icon_smile.gif

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
juz wydrukowalam, mialam robic bajaderki z rabarbarem i truskawkami ale chyba zmienie zdanie :mrgreen:

dziekuje

pzdr
yenn

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Pysznie to wyglada owieczko
icon_smile.gif
Chyba pojde po rabarbar ;)

yenn, wcale sie nie dziwie, ze zmienilas zdanie
icon_smile.gif
Mnie tez kusi...

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
jutro robie - rabarbar tylko musze zakupic :mrgreen:

pzdr
yenn

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
zrobilam - dokladnie tak jak mowila owieczka, czyli ciasto od babeczek, podpiec, na to sypnelam wiorki kokosowe wymieszane z bulka tarta, na to rabarbar wg Anusiaczka (dodalam truskawek tez) na to piane z bialek z cukrem na to starte na tarce jarzynowej reszta ciasta ( trzymalam troche w zamrazalce i takie fajne wiorki sie porobily)

dobrze ze zrobilam z dwoch porcji bo to jest booooooooskie :mrgreen:

owieczkowo-bjaderkowo-anusiaczkowe ciasto the best :mniam:

pzdr
yenn

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Ślina mi popłynęła straszliwie ;) :mrgreen:
A u mnie właśnie się piecze bajaderkowe ciasto z rabarbarem i truskawkami ale na to też mam chętkę

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy