Kruche babeczki z masa marcepanowa
Kruchutkie ciasto z chrupiaca na wierzchu i mieciutka w srodku masa marcepanowa
Ciasto na babeczki:
2 szklanki maki
15 dag masla
2 duze zoltka
2/3 szklanki cukru pudru
Masa marcepanowa:
200g pasty migdalowej
1/2 szklanki cukru
3 zoltka
1/3 szklanki maki
3 lyzki mleka
1 lyzka soku z pomaranczy
1 lyzka soku z cytryny
1 lyzeczka ekstraktu migdalowego
dzem malinowy bez pestek lub inny kwaskowaty dzem
Babeczki:
Make posiekac z maslem, dodac zoltka i cukier, zagniesc ciasto (mozna zrobic to w malakserze). Ciasto uformowac w walek, zawinac w folie i schlodzic 30 minut w lodowce. Schlodzone ciasto pokroic na 20 plasterkow, kazdym wylepic foremke do babeczek. Ustawiac na blasze do ciast i lekko podpiec w temperaturze 200C, do momentu kiedy brzegi zaczna sie lekko rumienic. Wyjac z piekarnika i przestudzic.
Masa marcepanowa:
Mikserem utrzec paste migdalowa i cukier, dodac zoltka po jednym ciagle ubijajac. Wymieszac z maka, mlekiem i sokiem z cytrusow, dodac ekstrakt migdalowy.
Na dno kazdej babeczki nalozyc troszke dzemu i wypelnic masa marcepanowa, mozna posypac platkami migdalowymi. Wlozyc ponownie do pieca i piec az masa sie zrumieni okolo 15-20 minut. Wyjac z piekarnika, lekko przestudzic i wyjac z foremek do calkowitego wystygniecia.
Paste migdalowa mozna zrobic samemu w domu:
1 1/2 szklanki migdalow bez skorki
1 1/2 szklanki cukru pudru
1 bialko
1 lyzeczka ekstraktu migdalowego
szczypta soli
Zmielic migdaly partiami w malakserze, wymieszac z cukrem pudrem i reszta skladnikow i wyrobic na gladka, twardawa mase. Schlodzic dobrze w lodowce, masa musi byc zimna przed kolejna obrobka. Niewykorzystane resztki swietnie przechowuja sie w zamrazalniku.
Kruchutkie ciasto z chrupiaca na wierzchu i mieciutka w srodku masa marcepanowa
Ciasto na babeczki:
2 szklanki maki
15 dag masla
2 duze zoltka
2/3 szklanki cukru pudru
Masa marcepanowa:
200g pasty migdalowej
1/2 szklanki cukru
3 zoltka
1/3 szklanki maki
3 lyzki mleka
1 lyzka soku z pomaranczy
1 lyzka soku z cytryny
1 lyzeczka ekstraktu migdalowego
dzem malinowy bez pestek lub inny kwaskowaty dzem
Babeczki:
Make posiekac z maslem, dodac zoltka i cukier, zagniesc ciasto (mozna zrobic to w malakserze). Ciasto uformowac w walek, zawinac w folie i schlodzic 30 minut w lodowce. Schlodzone ciasto pokroic na 20 plasterkow, kazdym wylepic foremke do babeczek. Ustawiac na blasze do ciast i lekko podpiec w temperaturze 200C, do momentu kiedy brzegi zaczna sie lekko rumienic. Wyjac z piekarnika i przestudzic.
Masa marcepanowa:
Mikserem utrzec paste migdalowa i cukier, dodac zoltka po jednym ciagle ubijajac. Wymieszac z maka, mlekiem i sokiem z cytrusow, dodac ekstrakt migdalowy.
Na dno kazdej babeczki nalozyc troszke dzemu i wypelnic masa marcepanowa, mozna posypac platkami migdalowymi. Wlozyc ponownie do pieca i piec az masa sie zrumieni okolo 15-20 minut. Wyjac z piekarnika, lekko przestudzic i wyjac z foremek do calkowitego wystygniecia.
Paste migdalowa mozna zrobic samemu w domu:
1 1/2 szklanki migdalow bez skorki
1 1/2 szklanki cukru pudru
1 bialko
1 lyzeczka ekstraktu migdalowego
szczypta soli
Zmielic migdaly partiami w malakserze, wymieszac z cukrem pudrem i reszta skladnikow i wyrobic na gladka, twardawa mase. Schlodzic dobrze w lodowce, masa musi byc zimna przed kolejna obrobka. Niewykorzystane resztki swietnie przechowuja sie w zamrazalniku.
