Kruche choinki czekoladowo-pomarańczowe

bulinka

Member
Lis 25, 2012
7
0
0
Moje ciasteczka także z podwójnej porcji czekają od tygodnia w pudełkach , a częśc zawisła na naszej choince
icon_smile.gif
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Moje trzymają się jeszcze do dziś.
icon_wink.gif

Co prawda zdjęcie z końca grudnia.

bl_ciasteczka4b.jpg

 

poserbaby

Member
Paź 21, 2011
11,435
0
0
Ja dziś robię te ciasteczka, oczywiście nie w formie choinek
zahnlos.gif
Ciasto sobie leżakuje w lodówce, piecyk się nagrzewa, zaraz piec idę. Będę chyba przekładać marcepanem, bo muszę zacząć coś robić z dwoma opakowaniami lidlowej masy marcepanowej, które sie ostały po świętach
icon_rolleyes.gif



Edit: Przełożyłam marcepanem, są pycha.
 

Załączniki

  • orange_marzipan_cookies.jpg
    orange_marzipan_cookies.jpg
    60.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,427
3,745
113
Bulinko, radziłabym Ci się za bardzo nie spieszyć. One są najsmaczniejsze świeże, maksymalnie do tygodnia - dziesięciu dni.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,753
3,013
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,427
3,745
113
Alisza76 @ 11 Dec 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1487814Witam,

mam pytanko czy masło do robienia choineczek jest w temperaturze pokojowej czy zimne wyjęte z lodówki?
gruebel_2.gif
W przepisie stoi - utrzeć, ale ja nigdy tego nie robię.
Siekam mąkę z zimnym masłem jak każde kruche i dodaję pozostałe składniki.
Ciastka wychodzą bardzo dobre.
Więc jak komuś się nie chce czekać, aż masło zmięknie, może skorzystać z moich doświadzeń.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Alisza76

Member
Gru 7, 2013
10
0
0
Dziękuję za odpowiedzi
bussi.gif


Ja zielona jak szczypiorek na wiosnę
icon_mrgreen.gif
w robieniu kruchego ciasta dlatego zadałam takie głupie pytanie
dump.gif


W takim razie biorę się za choineczki
icon_lol.gif


 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,427
3,745
113
Bardzo ładne.
Też upiekłam. Moje są bez kandyzowanej skórki pomarańczowej, za to z większą ilością płatków czekoladowych (sypnęłam 100 g).
 

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,666
12
38
A ja upiekłam z nich bałwanki
icon_mrgreen.gif
przez pomyłkę kupiłam kolorową mieszankę kandyzowanych skórek i za grubo pokroiłam czekoladę
Były mało pomarańczowe, więc dodałam łyżeczkę wody z kwiatu pomarańczy. Niewiele pomogła ;) ale są smaczne
icon_smile.gif
i mocno kruche

Na razie mam tylko takie zdjęcie, bałwanek jest po lewej, z czekoladową polewą
ciastka_ws_IMG_1955003.JPG
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
U mnie już podwójna porcja w puszkach - musiałam! :D
Ubieranie czekoladą za jakiś czas.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Moje ciasto gotowe do walkowania.Moze dzis upieke te choinki i cranberry noel...