Kruche choinki czekoladowo-pomarańczowe

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Moje za bardzo klejace nie bylo; poza tym ja walkuje zawsze przez folie
icon_redface.gif
i wtedy nic sie zupelnie nie klei
 

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Niestety-potwierdzilo sie! JESTEM ANTYTALENTEM CIASTA KRUCHEGO! No coz nikt nie jest doskonaly
rofl.gif

Walkowalam pomiedzy pergaminem(specjalnym) i sie baaaardzo przyklejalo,mimo podsypywania maki.Chyba mam maslo baaardzo maslane
icon_rolleyes.gif

W koncu mi sie udalo-wpadlam na pomysl odrywania malych porcji , rozplaszczania ich reka i opiero wykrawania.EUREKA!
Zjadlam 6 jeszcze goracych
icon_redface.gif
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif

Zdjecie nieudacznikow dodam jak ostygna
daumen.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Vidar, przykro mi, ze tak ciezko Ci sie je walkowalo; ja nigdy nie podsypuje maka, tylko ciasto walkuje na papierze do pieczenia i jak pisalam wyzej przykrywam je folia i wtedy walkuje; no ale moze faktycznie ktroys z Twoich skladnikow jest 'inny'?
icon_wink.gif

Najwazniejsze ze smakuja!
icon_smile.gif
 

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Zebys sie tak nie przejmowala,to masz

001.JPG

i chyba a nawet na pewno nawalilam za duzo bakalii
 

Załączniki

  • 001.JPG
    001.JPG
    128.2 KB · Wyświetleń: 5

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Ja bym powiedziała, że moje ciasto nawet stosunkowo suche było (jak na kruche rzecz jasna) i rozważałam dodanie masła... Ostatecznie zostawiłam tak jak w przepisie i też wałkowałam między dwoma kawałkami folii spożywczej. To dobry sposób.
icon_smile.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Zgadza sie Malgosiu; moje za pierwszym razem bylo dosyc suche, ale i tak bylo ok.
Za drugim razem jajka byly o wiele wieksze, wiec ciasto tez mialo 'lepsza' konsystencje.
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Robilam. Mniejsze i ciensze, pieklam nieco krocej. Wyszly bardzo fajne i smakowo mnie zadowalaja. Jak umaze czekolada, to zrobie fote.

Nastepnym razem skusze sie na wieksze i grubsze.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
No i do boju!
Bez wkurzania sie!

003.JPG

004.JPG

005.JPG

Poprzednie zrobilam z zurawinami,daktylami i biala/ciemna czekolada
Te sa z biala/ciemna czekolada,orzechami wloskimi i krokanem
lecker.gif

i dalam szklanke wiecej maki!

 

Załączniki

  • 003.JPG
    003.JPG
    148.3 KB · Wyświetleń: 5
  • 004.JPG
    004.JPG
    134.7 KB · Wyświetleń: 5
  • 005.JPG
    005.JPG
    132.4 KB · Wyświetleń: 5

Katja

Member
Cze 27, 2007
311
0
0
a ja upieklam je dzisiaj jeszcze raz
mniam.gif


Bea ten przepis to moje odkrycie sezonu
cvety.gif
Pokaż załącznik 36329

Czy temperatura piekarnika, ktora podajesz to temperatura z termoobiegiem czy bez (tak pytam dla statystyki
icon_mrgreen.gif
)

co jak co, ale zdjec to ja nie umiem robic...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Katja

Member
Cze 27, 2007
311
0
0
vidar @ 17 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=791922J E Z U-jak ja nienawidze robic ciastek z kruchego ciasta!!!!

Podwojna porcja lezy w lodowce.Czy ciasto wyszlo wam tez klejace,czy tylko ja taka doopa ciastkowa jestem?
Vidar, moje w ogole nie bylo klejace. Za kazdym razem wyszlo takie w sam raz. Dla mnie wprost idealne do walkowania (walkuje z synkiem dwulatkiem i walczymy o walek
fiesgrins.gif
)
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,391
3,683
113
Też je dziś zrobiłam. Bardzo smaczne.
Nie ucierałam masła na puch, tylko wszystko przesiekałam na stolnicy jak każde kruche.
Ciasto dobrze się wałkowało - nie musiałam podsypywać mąką.
Piekłam w wyższej temperaturze - 195 stopni.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: