Kruche choinki czekoladowo-pomarańczowe

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,130
0
0
Zrobione, z braku foremek - serduszka i gwiazdki. Lądują do piekarnika. Dzięki za odpowiedź dziewczyny.
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Bea73 @ 20 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=793700
icon_sad.gif


ale ja czesto pieke dla siebie z malych porcji...
Nooo, ale mnie chodziło o to, że one są takie dobre, że szkoda w ogóle piekarnik włączać na tak minimalną ilość.
rofl.gif
 

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,130
0
0
Bea! Pyszne wyszły, chrupiące, rozpływające się w ustach i kruchutkie! Później wstawię zdjęcie
icon_biggrin.gif
 

iwonka_sz

Member
Sie 27, 2008
315
0
0
Zrobiłam na Wigilię do szkoly syna. Wyszły pyszne, ale trochę zbyt długo trzymałam je w piekarniku
dump.gif

Następnym razem postaram się dopilnować czasu pieczenia...
Zastanawiam się czy ciastka straciłyby na konsystencji lub smaku gdyby ciasto wyrobić jak kruche ( bez ucierania masła ).
Może ktoś już tak próbował
gruebel_2.gif
?
Pozdrawiam i życzę miłych przygotowań do świąt!
weihnachtsbaum.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,372
1,466
113
iwonka_sz @ 20 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=793882Zastanawiam się czy ciastka straciłyby na konsystencji lub smaku gdyby ciasto wyrobić jak kruche ( bez ucierania masła ).
Może ktoś już tak próbował
Ja tak robiłam. Wrzuciłam wszystko do malaksera (oprócz czekolady i skórki kandyzowanej). Jak się zrobiła z tego "kasza" dołożyłam czekoladę i skórki. I już.
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Dziekuje Hazo za odpowiedz
icon_smile.gif


Carmel, co do walkowania to pisalam juz wyzej ze polecam w takich wypadkach metode 'foliowa', sprobuj moze kiedys ewentualnie.

Wiecie, ciesze sie bardzo ze te 'moje' ciasteczka zagoszcza na Waszych swiatecznych stolach
icon_smile.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,372
1,466
113
Bea73 @ 5 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=785130Następnie dodać otartą skórkę, drobno posiekaną czekoladę
basiau @ 20 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=793945Wasze ciasteczka takie jasne są, ja starłam czekoladę na tarce i jak wymieszałam wsio razem, to jakieś takie ciemnawe ciasto wyszło.
żyrafka @ 20 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=793949Właśnie upiekłam, moje też ciemne. Moze to zależy od czekolady?
Pewnie trochę zależy od rodzaju czekolady. Ja dałam gorzką 70% i posiekałam tak jak w przepisie, a nie tarłam na tarce.
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Czekolada posiekana pozostaje w kawalkach podczas pieczenia, natomiast ta starta na tarce pewnie o wiele szybciej sie stopi nadajac ciasteczkom ciemnego koloru; ja tez dodalam czekolady 70%, w kawalkach.
 

urbasia

Member
Gru 23, 2004
2,533
0
36
Ja tam dałam wedla gorzką, nie wiem ile procent.
Hazo, Bea, macie rację, sama już na to wpadłam, że to przez startą czekoladę ciasto jest ciemne
cheers.gif

Jednakże, Bea, ciasteczką i tak i tak są smaczne, a jak pięknie pachną
icon_smile.gif
, nawet pomimo braku kandyzowanej skórki pomarańczowej (bo nie lubimy). Dodałam za to to ciasta trochę soku pomarańczowego.
Dziękuję za przepis
anbetung.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,427
3,745
113
iwonka_sz @ 20 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=793882Zastanawiam się czy ciastka straciłyby na konsystencji lub smaku gdyby ciasto wyrobić jak kruche ( bez ucierania masła ).
Może ktoś już tak próbował
gruebel_2.gif
?
Joanna @ 17 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=792276Też je dziś zrobiłam. Bardzo smaczne.
Nie ucierałam masła na puch, tylko wszystko przesiekałam na stolnicy jak każde kruche.
Ciasto dobrze się wałkowało - nie musiałam podsypywać mąką.

Piekłam w wyższej temperaturze - 195 stopni.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,130
0
0
Dzisiaj leci druga partia.
Wczoraj były gwiazdeczki i się dość szybko rozeszły
icon_mrgreen.gif
tata łasuch jak się przypiął to pół formy zjadł.
ciachaBei.jpg
 

Załączniki

  • ciachaBei.jpg
    ciachaBei.jpg
    32.3 KB · Wyświetleń: 4