Kruszonka na placki:
"Kazda rzecz w przyrzadzaniu ma swoj osobny sekret, otoz malo komu udaje sie kruszonka na plackach. Nalezy wziac nastepujaca proporcje: pol funta maki, 12 lutow cukru mialkiego i 12 lutow masla mlodego. To statnie nalezy sklarowac: poki cieple, ale nie gorace, wlac w make z cukrem, wymieszac i rekoma rozkruszyc mialko, a nastepnie posypac ciasto. Tylko tym sposobem beda kruszonki kruche. Ta proporcja wystarcza na jeden duzy placek"
Tyle pani Helena w swojej ksiazce, do ktorej chetnie siegam (dostalam od tescia kiedys w prezencie)
A teraz w przeliczeniu:
200 gramow maki
170 gramow masla
170 gramow cukru
Wedlug Pani Heleny Funt ma 400 gramow ("...kilo ma stanowczo funtow 2 i lutow 12..."
a lut 14 gramow, prawde mowiac juz sama sie pogubilam..
Ale:
Robie te kruszonke bardzo czesto, jest PYSZNIUTKA! JAk ciasto jest za wolne, dodaje po prostu make, nie zwazajac na te wszystkie luty. (="l" jak lopata, a nie "l" jak lody!)
Nic nie trzeba trzec na tarku, juz w misce jest pokruszona!
Radze wyprobujcie!
"Kazda rzecz w przyrzadzaniu ma swoj osobny sekret, otoz malo komu udaje sie kruszonka na plackach. Nalezy wziac nastepujaca proporcje: pol funta maki, 12 lutow cukru mialkiego i 12 lutow masla mlodego. To statnie nalezy sklarowac: poki cieple, ale nie gorace, wlac w make z cukrem, wymieszac i rekoma rozkruszyc mialko, a nastepnie posypac ciasto. Tylko tym sposobem beda kruszonki kruche. Ta proporcja wystarcza na jeden duzy placek"
Tyle pani Helena w swojej ksiazce, do ktorej chetnie siegam (dostalam od tescia kiedys w prezencie)
A teraz w przeliczeniu:
200 gramow maki
170 gramow masla
170 gramow cukru
Wedlug Pani Heleny Funt ma 400 gramow ("...kilo ma stanowczo funtow 2 i lutow 12..."

Ale:
Robie te kruszonke bardzo czesto, jest PYSZNIUTKA! JAk ciasto jest za wolne, dodaje po prostu make, nie zwazajac na te wszystkie luty. (="l" jak lopata, a nie "l" jak lody!)
Nic nie trzeba trzec na tarku, juz w misce jest pokruszona!
Radze wyprobujcie!
