Kruszonka na placki

sweetie

Member
Mar 4, 2007
4
0
0
Kruszonka na placki:

"Kazda rzecz w przyrzadzaniu ma swoj osobny sekret, otoz malo komu udaje sie kruszonka na plackach. Nalezy wziac nastepujaca proporcje: pol funta maki, 12 lutow cukru mialkiego i 12 lutow masla mlodego. To statnie nalezy sklarowac: poki cieple, ale nie gorace, wlac w make z cukrem, wymieszac i rekoma rozkruszyc mialko, a nastepnie posypac ciasto. Tylko tym sposobem beda kruszonki kruche. Ta proporcja wystarcza na jeden duzy placek"

Tyle pani Helena w swojej ksiazce, do ktorej chetnie siegam (dostalam od tescia kiedys w prezencie)

A teraz w przeliczeniu:

200 gramow maki
170 gramow masla
170 gramow cukru

Wedlug Pani Heleny Funt ma 400 gramow ("...kilo ma stanowczo funtow 2 i lutow 12...") a lut 14 gramow, prawde mowiac juz sama sie pogubilam..
icon_mrgreen.gif

Ale:
Robie te kruszonke bardzo czesto, jest PYSZNIUTKA! JAk ciasto jest za wolne, dodaje po prostu make, nie zwazajac na te wszystkie luty. (="l" jak lopata, a nie "l" jak lody!)
Nic nie trzeba trzec na tarku, juz w misce jest pokruszona!

Radze wyprobujcie!
wink.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
Wg HELENY Ćwierciakiewiczowej?
Mnie się zawsze wydawało, że ona Lucyna była....
icon_smile.gif

Chyba, że to jakaś inna Ćwierciakiewiczowa.......
gruebel_2.gif

sweetie

Member
Mar 4, 2007
4
0
0
PRZEPRASZAM WSZYSTKICH jezeli sie pomylilam.

mam przed soba teraz te ksiazke z mocno wytartymi okladkami i nigdzie nie stoi jej imie (nie wiem dlaczego bylam przekonana, ze Helena).

Nie moge zmienic niczego w moim poscie, co bardzo mnie zirytowalo. Dostalam zaraz wiadomosc, ze nie mam opcji na zmiane i ze nastapil blad.

Tak, ze bedziecie musialy zniesc "Helene" SORRY!
cvety.gif
Bardzo mi przykro.

bezuna

Member
Kwi 24, 2006
228
0
0
To prawda, zawsze zalewam goracym roztopionym maslem make i cukier (czesto rowniez cynamom, jezeli do szarlotki albo ciasta ze sliwkami) i jest przepyszna (na surowo szczegolnie
icon_wink.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
sweetie @ 15 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=468322PRZEPRASZAM WSZYSTKICH jezeli sie pomylilam.

mam przed soba teraz te ksiazke z mocno wytartymi okladkami i nigdzie nie stoi jej imie (nie wiem dlaczego bylam przekonana, ze Helena).

Nie moge zmienic niczego w moim poscie, co bardzo mnie zirytowalo. Dostalam zaraz wiadomosc, ze nie mam opcji na zmiane i ze nastapil blad.

Tak, ze bedziecie musialy zniesc "Helene" SORRY!
cvety.gif
Bardzo mi przykro.
Sweetie, nie musisz przepraszać - przecież nic się przecież strasznego nie stało.
icon_smile.gif
Może zostać Helena...
icon_smile.gif
Możesz też napisać do moderatora prywatną wiadomość z prośbą o zmianę postu.
A kruszonkę na pewno wypróbuję przy okazji pieczenia kolejnego drożdżowca...
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Ja tez chętnie wypróbuje, bo zazwyczaj robie z równych proporcji 1:1:1 i srednio mi smakuje
gruebel_2.gif
Może to wiecej maki zapobiega przed rozpłynieciem i robi sie taka zwarta i chrupiąca?
icon_mrgreen.gif

A słyszałyście o dodawaniu smalcu do kruszonki, ze ponoć lepsza jest? Jakos nie mam cywilnej odwagi by przetestować
rofl.gif

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Akulko, spokojnie możesz dodać smalcu, ino bez skwarek, chyba, że chcesz mieć chrupkość innego sortu
icon_wink.gif

Często dodaję smalec do kruchego ciasta i zyskuje na kruchości właśnie. Nic go nie czuś, spokojna głowa.

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Akulku, zawsze do kruszonki używam cukry kryształu i wychodzi chrupka

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Zrobiam dziś tę kruszonkę i okazało się że owszem - fajna - delikatna jest - ale straszliwie słodka
icon_eek.gif
a i tak cukru dałam ciut mniej... następną razą chyba dam połowę.

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
U mnie kruszonką wykańcza się szarlotkę i siłą rzeczy jest wtedy ze smalcem
icon_wink.gif
Proporcje pi razy oko. Większa część masła, mniejsza smalcu.

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Dzieki dziewczyny za rady
daumen.gif
icon_wink.gif

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Oj, jak się cieszę , że pojawiły się przepisy na kruszonki. Właśnie do jednego z ciast jest mi potrzebna i miałam zapytac o jakiś pyszny przepis. Serdecznie dziękuję.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Z wikipedii
icon_wink.gif

"Była bardzo popularną postacią dziewiętnastowiecznej Warszawy, bohaterką wielu opowiadań i anegdot, m. in. o jej legendarnej oszczędności, przez którą jej nazwisko zostało żartobliwie przekręcone na "Ćwierciakiewiczową"."
Jak widzę w sieci funkcjonują obie formy.

Chocolaterie

Member
Sty 31, 2007
289
0
0
Pyszna ta kruszonka i bardzo łatwa w robieniu, dziękuję i polecam
wink.gif

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Na pewno przy najbliższej okazji wypróbuję... Kruszonkę robię zawsze "na oko" z masła, mąki i cukru z dodatkiem cukru waniliowego lub aromatu, ale chetnie spróbuję wg jakiegoś przepisu
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy