- Mar 14, 2005
- 10,541
- 0
- 36
To jest moje najnowsze odkrycie...... jest bardzo pyszne.... <!--emoid
--><!--endemo-->
Przepis pochodzi z niemieckiej strony - tlumaczenie moje
Kulki tiramisu
2 lyzki kawy rozpuszczalnej
ok.130- 140 g podluznych biszkoptow
250g mascarpone
1 lyzka cukru pudru
1 paczuszka cukru waniliowego
3 lyzki, lub nawet troche wiecej jakiegos alkoholu
gorzkie kakao do obtoczenia kuleczek
Kawe rozpuscic z 8 lyzkami wrzacej wody, wymieszac i odstawic do ostygniecia. Mozna dodatkowo dodac 3-4 lyzki alkoholu.
Biszkopty wrzucic do malaksera... Jezeli ktos go nie posiada tak, jak ja, mozna je wlozyc do woreczka foliowego i rozdrobnic walkiem do ciasta...- Swietnie sie ten sposob sprawdza
))
Nastepnie dokladnie wymieszac z zimna kawa i odstawic na ok. 15-20 min, aby wszystko sie "przegryzlo".
Mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy i alkohol wymieszac za pomoca miksera, nastepnie dodac kawowe biszkopty i wymieszac, mozna mikserem i mozna reka
- jak kto woli
))
Z masy uformowac kuleczki wielkosci mnieszego orzecha wloskiego. Obtoczyc w kakao, wstawic do lodowki- najlepiej na noc. Nastepnego dnia - sa pyszniutkie.... <!--emoid
--><!--endemo--> <!--emoid
--><!--endemo--> <!--emoid
--><!--endemo-->
Wychodzi ok. 30 trufelkow
A to w przekroju

Przepis pochodzi z niemieckiej strony - tlumaczenie moje
Kulki tiramisu
2 lyzki kawy rozpuszczalnej
ok.130- 140 g podluznych biszkoptow
250g mascarpone
1 lyzka cukru pudru
1 paczuszka cukru waniliowego
3 lyzki, lub nawet troche wiecej jakiegos alkoholu
gorzkie kakao do obtoczenia kuleczek
Kawe rozpuscic z 8 lyzkami wrzacej wody, wymieszac i odstawic do ostygniecia. Mozna dodatkowo dodac 3-4 lyzki alkoholu.
Biszkopty wrzucic do malaksera... Jezeli ktos go nie posiada tak, jak ja, mozna je wlozyc do woreczka foliowego i rozdrobnic walkiem do ciasta...- Swietnie sie ten sposob sprawdza

Nastepnie dokladnie wymieszac z zimna kawa i odstawic na ok. 15-20 min, aby wszystko sie "przegryzlo".
Mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy i alkohol wymieszac za pomoca miksera, nastepnie dodac kawowe biszkopty i wymieszac, mozna mikserem i mozna reka

Z masy uformowac kuleczki wielkosci mnieszego orzecha wloskiego. Obtoczyc w kakao, wstawic do lodowki- najlepiej na noc. Nastepnego dnia - sa pyszniutkie.... <!--emoid
Wychodzi ok. 30 trufelkow

A to w przekroju

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: