Kurczak Yakitori
Tradycyjna japonska potrawa - szukalam tego smaku kilka lat i wreszcie znalazlam przepis, ktory smakuje tak jak kurczak podawany w japonskich restauracjach w Azji
500g udek (gorna czesc) kurczaka, bez skory i kosci
2 lyzki sosu sojowego (najlepiej z mala iloscia soli)
1 lyzka sosu Worcestershire
1 lyzka sosu sliwkowego
2 lyzki octu z czerwonego wina lub balsamicznego
2 lyzki miodu
1-2 zabki posiekanego czosnku
1 1/2cm kawalek swiezego imbiru, pokrojonego w plasterki
Wszystkie skladniki marynaty dobrze wymieszac. Kazde udko przekroic na 3 czesci, dodac do marynaty i zostawic na kilka godzin (mozna zostawic na cala noc). Mieso lekko osaczyc z marynaty i nabijac na metalowe szpadki lub drewniane patyczki. Grilowac 10-12 minut. Mozna je rowniez upiec w piecu (gorna grzalka).
Uzywajac drewnianych patyczkow nalezy pamietac o zamoczeniu ich na conajmnej 30 minut przed polozeniem na gril, zapobiegnie to ich zwegleniu.
Tradycyjna japonska potrawa - szukalam tego smaku kilka lat i wreszcie znalazlam przepis, ktory smakuje tak jak kurczak podawany w japonskich restauracjach w Azji
500g udek (gorna czesc) kurczaka, bez skory i kosci
2 lyzki sosu sojowego (najlepiej z mala iloscia soli)
1 lyzka sosu Worcestershire
1 lyzka sosu sliwkowego
2 lyzki octu z czerwonego wina lub balsamicznego
2 lyzki miodu
1-2 zabki posiekanego czosnku
1 1/2cm kawalek swiezego imbiru, pokrojonego w plasterki
Wszystkie skladniki marynaty dobrze wymieszac. Kazde udko przekroic na 3 czesci, dodac do marynaty i zostawic na kilka godzin (mozna zostawic na cala noc). Mieso lekko osaczyc z marynaty i nabijac na metalowe szpadki lub drewniane patyczki. Grilowac 10-12 minut. Mozna je rowniez upiec w piecu (gorna grzalka).
Uzywajac drewnianych patyczkow nalezy pamietac o zamoczeniu ich na conajmnej 30 minut przed polozeniem na gril, zapobiegnie to ich zwegleniu.

Ostatnią edycję dokonał moderator: