Łatwy keks

alumn

Member
Wrz 11, 2009
42
0
0
Upiekłem dzisiaj Twój keks i wyszedł świetny
icon_smile.gif

Jedynym minusem jest to, że dla mnie ciut za słodki,no ale dałem 2 szkl. cukru. Następnym razem dodam mniej,bo na tym jednym razie na pewno się nie skończy
icon_razz.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

hofi

Member
Sie 3, 2006
2,516
2
38
Keks po leżakowaniu w lodówce dziś został polany czekoladą i nasączony delikatnie miodem pitnym. Pychotka
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Był jak zwykle świetny, niczym go po wierzchu nie potraktowałam bo nie znoszę polewy czekoladowej ani lukru, cukier puder też byłby zbędny. Nie pamiętam czy zrobiłam mu zdjęcie , potem sprawdzę i ew. pokażę.

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Jak zwykle wspanialy
icon_biggrin.gif
Zostalo po nim juz tylko zdjecie
icon_biggrin.gif
I mimo ze bakalie te ciezsze opadly na spod, to i tak nie zepsulo smaku.

Piecuszek

Member
Sie 23, 2009
12
0
0
Beato, dozgonnie Ci będę wdzięczna za ten keks
anbetung.gif
Żałuję tylko, że dopiero teraz na niego trafiłam. U nas w Krakowie nazywa się to cwibak - przekopałam wiele przepisów szukając idealnego cwibaka zanim zdecydowałam się na Twój przepis... I od razu strzał w dziesiątkę - dalej już nie szukam, bo mój ci on jest i zawsze już bedę go piec na święta!
Miałam jedynie problem z wycelowaniem we właściwą ilość mąki, bo nie wiedziałam jaka powinna być konsystencja przed dodaniem białek... ostatecznie skończyło się na 3 szklankach (takich po 250 ml). Z bakalii dałam: orzechy nerkowca i żurawinę (gorąco polecam ten duet - fantastycznie do siebie pasuje i świetnie smakuje w tym keksie), dwa rodzaje rodzynek, kumkwat i skórkę pomarańczową - w sumie jakieś 55-60 dag - całość skropiłam likierem pomarańczowym. Wydaje mi się, że jakoś im tego keksu mniej, tym staje się lepszy... to chyba złudzenie?
icon_smile.gif

ksi_zki_albumy_753.jpg

ksi_zki_albumy_774.jpg

Załączniki

• ksi_zki_albumy_753.jpg
    ksi_zki_albumy_753.jpg
    149.3 KB · Wyświetleń: 4
  • ksi_zki_albumy_774.jpg
    ksi_zki_albumy_774.jpg
    155 KB · Wyświetleń: 4

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
podnoszę temat, właśnie pieką się moje keksy wg tego przepisu. Keks to obowiązkowe ciasto świąteczne w rodzinie mojego Męża, zatem być musi
icon_smile.gif

Rozpedziłam się i zrobiłam ciasto z podwójnej porcji.... Chyba przesadziłam... Będą 4 keksówki + 6 mini keksików dla gości + 18 babeczek keksikowych bo mi już foremek zabrakło...

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Już piekłam w tym roku ale jeszcze upiekę bo tamte sobie poszły
icon_mrgreen.gif
.

renarde

Member
Lis 23, 2010
397
0
0
donoszę, że mój dziewiczy keks z tegoż przepisu był udany, pyszny, wyrośnięty, oba pęknięte i nic mi nigdzie nie opadło
icon_wink.gif
donoszę także, że TŻ stwierdził, że lepszy od keksa teściowej
fiesgrins.gif

jutro będę piec jeszcze jeden (rozpędziłam się trochę z bakaliami i mi sporo zostało
icon_wink.gif
) to wstawię zdjęcia
icon_smile.gif

a jak z zastąpieniem margaryny innym tłuszczem? najchętniej olejem, ewentualnie masłem, margaryny generalnie nie używam i nie jestem w stanie o niej pamiętać podczas zakupów
icon_wink.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
życzę udanego wypieku
icon_biggrin.gif

ja swoje upiekłam w ubiegłą sobotę, (już pół jednego zjadłam
icon_redface.gif
) im dłużej leży, tym jest lepszy
lecker.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Carmel, czyżby bakalie Ci opadły na dno, tak od połowy ciasta je widzę?
mój tegoroczny taki wyszedł:
keks_001.jpg

Załączniki

• keks_001.jpg
    keks_001.jpg
    42.4 KB · Wyświetleń: 4

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy