- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
40 dkg maku
7-9 jaj
2o dkg masla lub margaryny
9 łyżek kaszy manny
45 dkg cukru pudru
60 dkg jabłek
1 łyżka proszku do pieczenia
bakalie
aromat migdałowy
sposób przygotowania
Mak namoczyć, przekręcić przez maszynkę.
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać mak, kaszę mannę, jabłka utarte na grubej tarce, bakalie obtoczone w mące. Na koniec dać ubitą na sztywno pianę z białek, zapach i proszek, wymieszać.Wylać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 45-60 minut w temp.ok. 200 st. (sprawdzić patyczkiem)
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto można polać polewą czekoladową
dodatkowe informacje
Cukru można dać mniej, mak kiedyś dałam surowy, nie przkręcony przez maszynkę i też było dobre.
7-9 jaj
2o dkg masla lub margaryny
9 łyżek kaszy manny
45 dkg cukru pudru
60 dkg jabłek
1 łyżka proszku do pieczenia
bakalie
aromat migdałowy
sposób przygotowania
Mak namoczyć, przekręcić przez maszynkę.
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać mak, kaszę mannę, jabłka utarte na grubej tarce, bakalie obtoczone w mące. Na koniec dać ubitą na sztywno pianę z białek, zapach i proszek, wymieszać.Wylać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 45-60 minut w temp.ok. 200 st. (sprawdzić patyczkiem)
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto można polać polewą czekoladową
dodatkowe informacje
Cukru można dać mniej, mak kiedyś dałam surowy, nie przkręcony przez maszynkę i też było dobre.