Makowiec warstwowy

Ewusiek

Member
Lut 18, 2007
3,488
0
0
Krystyno , po raz kolejny powiem ci - pyszne
icon_biggrin.gif
, właśnie jem
icon_biggrin.gif

Ewusiek

Member
Lut 18, 2007
3,488
0
0
mam jeszcze kawałeczek i zastanawiam się czy informować męża o tym ,że ciasto przywiozłam
icon_wink.gif
, chyba pokażę mu tylko piernik.

może na święta wypróbuję Twój przepis? makowca piekłam tylko raz (ale zawijanego - drożdżowego)

marmak

Member
Sty 17, 2007
38
0
0
I ja potwierdzam, że pomysł na zastosowanie warstw ciasto - mak jest jak najbardziej trafiony! Upiekłam na święta i wszystkim smakował. Konfitura wiśniowa nie jest konieczna w tym cieście,ale wówczas dobrze jest przygotować pyszne nadzienie makowe, jak np. do strucli Dziuni https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...;hl=makowiec%5d
Ciasto z powodzeniem zastępuje struclę makową i polubią je ci wszyscy, którzy mają problemy z jej zwijaniem. Świetnie się go też piecze : ciasto sporo urosło, w środku było dopieczone, wierzch posmarowałam białkiem. Można też oczywiście polukrować.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Trochę kiepsko tu widać to ciasto ale widać. Następnym razem zrezygnuję z konfitury wiśniowej i zamiast polewy czekoladowej zrobię lukier ale mam zamiar piec to ciasto w różnych konfiguracjach, specjalnie dokupiłam maku na zapas.

ciasto_paint.jpg

Załączniki

• ciasto_paint.jpg
    ciasto_paint.jpg
    143.1 KB · Wyświetleń: 1

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
u mnie makowiec zrobiony wg mojego przepisu co prawda, ale z Twojego pomysłu forma
anbetung.gif
, tzn. warstwowo upieczony ( dużo szybciej mi się go robiło niż tradycyjne strucle-1 tylko zrobiłam zawijaną żeby tradycji stało się zadość
icon_wink.gif
), niestety nie miałam wiśni więc wyszedł pospolity makowiec, jest bez polewy, tu wśród innych ciast świątecznych:

ciasta__wi_teczne.jpg

ciasta__wi_teczne_A.jpg

Załączniki

• ciasta__wi_teczne.jpg
    ciasta__wi_teczne.jpg
    122 KB · Wyświetleń: 1
  • ciasta__wi_teczne_A.jpg
    ciasta__wi_teczne_A.jpg
    118.1 KB · Wyświetleń: 1

gobaj

Member
Gru 28, 2008
1
0
0
Witam,
ja właśnie czekam na efekt
icon_smile.gif

Maku gotowego miałam 900g. Dodałam konfitury wisniowe własnej roboty
icon_smile.gif

Pachnie wysmienicie

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,780
4,838
113
Została mi od świąt masa makowa i zrobiłam to ciasto. Nie wiem tylko, czy ciasto ma wyrażnie urosnąć, czy po godzinie włożyć je do pieca bez względu na stan wyrośnięcia?

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Chyba za późno czytam. Mnie ono nawet sporo rośnie, ale jak nie mam czasu, to ustawiam blaszkę na kuchence (bo tam najcieplej), pod spodem włączony piekarnik, przykrywam folią spożywczą i po pół godzinie jedzie do pieca.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
A ja właśnie tydzień temu zjadłam ostatnią porcję swojego świątecznego ( z zamrażarki oczywiście) ja już chyba nigdy więcej strucli nie będę robić, no bo i łatwiej rozbić takiego przekładańca i łatwiej przechować ( w pudełku po lodach miałam porcjowane).

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,780
4,838
113
Nie szkodzi, Krysiu. Zostawiłam go na przepisową godzine i ładnie urósł. Przed chwilą wyjęłam go z pieca. Wygląda na pulchny. Zobaczymy wieczorem, jaki w środku.
icon_smile.gif

martula205

Member
Kwi 12, 2007
30
0
0
Przymierzam się do zrobienia jutro Twojego ciasta bo zapowiada się rewelacyjnie
icon_smile.gif
ale nie wiem czy składniki mają mieć temp pokojową czy mają być zimne?? Z góry dziękuję za odpowiedź
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy