Makowiec warstwowy

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Świetnie brzmi ten makowiec
mój tato zawsze na wierzch sernika daje własne wiśnie z konfitury i zalewa czekoladą i jest przepyszny
a tu takie cudne połączenie z makiem
icon_razz.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Krysiu prowokujesz, a ja w tym roku zamierzałam mocno ograniczyć ciasta...

marmak

Member
Sty 17, 2007
38
0
0
Przypominam to pyszne ciasto, bo zimą najlepiej smakuje. Jest proste do wykonania, nie pęka, dobrze się kroi i skórka nie odchodzi od nadzienia makowego. Korzystam z gotowej masy makowej, dodaję do niej 3 żółtka,ubitą pianę z pozostałych białek oraz bakalie i trochę alkoholu. Nie daję konfitury wiśniowej, bo piekę go zamiast tradycyjnego makowca. Polecam wszystkim lubiącym ciasta z makiem
lecker.gif

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Czy w tym ciescie można coś skopać?
Potrzebuje na niedziele wieczor. Lepiej zrobic w sob wieczorem czy w niedziele przed poludniem?
A zwyklym mikserem da sie ciasto wyrobic? Ewentualnie robotem z hakami? Bo malaksera nie posiadam
icon_sad.gif

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Zrobilam w koncu wczoraj. Wieczorem byl jedzony. Mialam troche mniejsza blaszke i masy 800g a nie 850g. Nie dalam obu pelnych sloiczkow konfitur a i tak masa makowa ciut za mokra wyszla :/ No i niektorzy stweirdzili ze jednak tej masy za duzo.

dolce

Member
Mar 25, 2009
5
0
0
Mój ulubiony makowiec, tak naprawdę to jedyna wada to, ze mogłabym go sama zjeść. Najlepszy nawet po 2-3 dniach o ile wcześniej go nie zjem. POLECAM
wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy