Makowiec wg Zofii Nasierowskiej

sylcia

Member
Paź 29, 2004
2,199
0
0
alisia @ 27 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=421691Uwielbiam wszelkie makowce, toteż pokusiłam się na te strucle i jestem zachwycona. Wyszły mi 4 strucle niewielkich rozmiarów, ale za to jakie równiutkie
icon_smile.gif
Mój małżonek stwierdził, że są jak z cukierni. Fakt, że troszeńkę mi popękały, ale to nie miało wpływu na jej smak. Za radą dziewczyn z forum piekłam je owinięte w papier (zresztą 1 raz w życiu) i wyszły idealnie gładkie. Przyrumieniły się idealnie pod papierem, nawet za bardzo się przypiekły, ale to sprawa piekarnika-mój piecze idealnie, następnym razem skróce czas pieczenia, a to już niedługo, bo na Nowy Rok
icon_mrgreen.gif
Joanno wielki ukłon w Twoim kierunku
anbetung.gif
cvety.gif

Tak mi wyszły:
img0171hz9.jpg

obraz075bw4.jpg
Moje strucle wyszly identycznie jak Twoje.
icon_smile.gif

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0
Joanno, mam wreszcie przepis na "swój makowiec"!!!
Dziękuję Ci bardzo!!!!!!!!!!!!!!!!!
Był smaczny okrutnie... Całe szczęście w zamrażarniku drzemie sobie jeszcze jeden... Jutro go rozmrażam
icon_smile.gif

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,954
2,883
113
Jutro będę robiła powtórkę z makowców.Mam w związku z tym pytanie, czy przygotowaną masę do strucli mogę zamrozić. Nigdy jej nie mroziłam i dlatego pytam Was.

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Ja mroziłam masę makową. Była jak znalazł do mazurka na Wielkanoc ;)

beata693

Member
Lip 20, 2006
124
0
0
Makowce wyszły mi bardzo smaczne, ale z małą ilością masy makowej. Popełniłam chyba jakiś błąd , bo masa była luźna i przy zawijaniu wypływała mi. Będę próbować jeszcze raz.

miranka

Member
Sie 16, 2005
415
0
0
Joanno, naprawdę super przepis. Wielkie dzięki
cvety.gif
cvety.gif

Dzisiaj dojadłam resztę makowca ze świat, i był jeszcze dobry.
A z gości nikt nie wierzył,że to mojej roboty. Dałam troszkę więcej maku, bo lubię jak jest sporo w cieście.
Wyszły 3 śliczne, zgrabne strucelki. A ciasto w robocie jest rewelacyjnie łatwe. Polecam wszystkim. I tym które twierdzą,że mają dwie lewe ręce
icon_mrgreen.gif

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,954
2,883
113
Ten przepis to rewelacja.Dzisiaj robię powtórkę.Siedzą w piecu i oby nie zapeszyć, zapowiadają się super. Takiego przepisu mi brakowało - mało roboty a efekt doskonały.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Bardzo się cieszę, że makowce wszystkim się udały i smakowały. W mojej rodzinie też uplasowały się na pierwszym miejscu razem z sernikiem nowojorskim.
icon_smile.gif

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Zrobiłam wczoraj z nadzieniem serowym z warkocza bajaderki. Niestety ciasto lekko opadło. Nie wiem czy to wina masy serowej (za rzadka i za ciężka na tak zwijane ciasto ?) czy może tego, że smietana była zimna z lodówki. Ale w przyszły weekend spróbuję jeszcze raz, bo ogólnie było pyszne. I dodatkowo - z masa orzechową.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Myślę, że przyczyną opadnięcia ciasta nie było dodanie zimnej śmietany ( zawsze taką daję plus masło prosto z lodówki), ale jakiś drobny błąd technologiczny podczas wypiekania. Może za wcześnie uchyliłaś drzwiczki piekarnika? A może faktycznie masa serowa była zbyt wilgotna? Na pewno warto spróbować upiec je jeszcze raz!
icon_smile.gif

Na powitanie Nowego Roku upiekłam dwie strucle, orzechową i migdałową i obie udały się znakomicie.
Migdałowa jest mniej atrakcyjna wizualnie, bo kolorystycznie nadzienie mało się różni od ciasta, ale smakowo jest całkiem, całkiem... Orzechowa jest z masą podaną przez Dziunię. Już ją wcześniej chwaliłam.
icon_smile.gif
Ciasto robiłam z połowy składników.

Załączniki

• strucla_orzechowa_i_migda_owa.jpg
    strucla_orzechowa_i_migda_owa.jpg
    31 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Oczywiście że upiekę jeszcze raz. Najdziwniejsze jest jednak to, że mój mąz, który za serem białym i sernikami nie przepada stwierdził, ze to ciasto smakuje mu bardziej niz jego ulubiony murzynek. Zupełnie niesamowite.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Ciasto krucho - drożdżowe z tego przepisu (oczywiście po drobnych modyfikacjach
icon_smile.gif
) nadaje się nie tylko do słodkich wypieków - dziś zrobiłam z niego paszteciki z kurczakiem do czystego czerwonego barszczu:

Załączniki

• paszteciki_z_kurczakiem.jpg
    paszteciki_z_kurczakiem.jpg
    35.1 KB · Wyświetleń: 0

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Joanno, ty litości nie masz
cry_1.gif

Od razu pytam - smarowałaś śmietaną, czy białkiem?
Czy ciasto wychodzi miękkie, jak w makowcu? I ile piekłaś? Dałas wyrosnąć pasztecikom?

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Smarowałam jajkiem rozmąconym z łyżką mleka.
Ciasto wychodzi mięciutkie w środku i chrupiące przy nagryzaniu.
icon_smile.gif

Po zagnieceniu trzymałam je około godziny w lodówce, bo jeszcze nie miałam gotowego farszu. O dziwo sporo w niej urosło.
icon_smile.gif
Gotowe paszteciki wyrastały krótko, kilkanaście minut.
Piekłam 15 minut w 180 stopniach ( grzałki góra, dół) i dodatkowo 5 minut w termoobiegu ( grzałka dolna plus termoobieg).
Robiłam z pół porcji ciasta - wyszło mi 28 pasztecików.

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Dziekuje za szczegółowe informacje
bussi.gif
Mam jeszcze troche wigilijnego farszu w zamrażalce
fiesgrins.gif

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
a ja na niedzielę zrobiłam z tego ciasta rogaliki z czekodżemem. Powiem krótko: BYŁY pyszne!

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy