Malibu*

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
31,038
5,080
113
Ilona @ 26 Oct 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=610167Obstawiam, ze w niewyjaśnionych okolicznosciach zniknie
fiesgrins.gif

icon_mrgreen.gif
Po kilku dniach dojrzewania znikło.
icon_eek.gif
Okoliczności jednak były mi dokładnie znane i akceptowane.
icon_mrgreen.gif
Podrasowałam roztwór kilkoma kieliszkami dobrej metaxy, bo za bardzo pachniała w nim świeża gorzała. Zdecydowanie było lepsze.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Hyhyhy
icon_mrgreen.gif

Wiedziałam, że zniknie
icon_mrgreen.gif

Dobrze, że chociaż okoliczności znane
icon_wink.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
31,038
5,080
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

alisia

Member
Sie 21, 2006
515
0
0
Oryginalne malibu piłam parę lat temu i starałam się je omijać szerokim łukiem. Aż tu ten przepis
icon_eek.gif
Mieliśmy z mężem małą uroczystość, dostałam awans no i z tej okazji moja połówka zakupiła tenże trunek, smakował mi wybornie. Uwieńczeniem mego sukcesu i wypitego malibu jest dzisiaj moja 3 i pół letnia córcia. Chyba jednak się nie skusze na wypróbowanie przepisu
icon_mrgreen.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
31,038
5,080
113
Dlaczego nie? Może tym razem będzie synek.
icon_mrgreen.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Buka @ 3 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=633263Dlaczego nie? Może tym razem będzie synek.
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif



Właśnie zalałam wiórki spirytusem. Mam kilka pytań:
1. Dużo wódki wsiąka w wiórki? Pytam żebym wiedziała ile cisnąć
icon_mrgreen.gif

2. Czy ta mieszanka nie przegryzie sie szybciej jak będzie stała w ciepłym miejscu?
3. Czy mogę później rozcieńczyć spirytus mlekiem zamiast wody?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
up!
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
31,038
5,080
113
Wyciskac trudno, bo wiórki twarde, ale nieduzo wsiąka. Miejsce przetrzymywania nie ma wiekszego znaczenia dla czasu dojrzewania. Jesli trzymam w ciemności, to ze względu na mleko, po co ma jełczeć, choc nie wiem, czy ten proces zachodzi w obecności spirytusu.
icon_mrgreen.gif

Chciałam uzyć odsączonych wiórek do ciasta, ale sa zupełnie pozbawione zapachu i smaku, nadają sie do wyrzucenia. W związku z tym przestałam ich w ogóle uzywac. Robię malibu na dobrym mleku kokosowym i jest równie smaczne.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Buka @ 11 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=702538Wyciskac trudno, bo wiórki twarde, ale nie duzo wsiąka. Miejsce przetrzymywania nie ma wiekszego znaczenia dla czasu dojrzewania. Jesli trzymam w ciemności, to ze względu na mleko, po co ma jełczeć, choc nie wiem, czy ten proces zachodzi w obecności spirytusu.
icon_mrgreen.gif

Chciałam uzyć odsączonych wiórek do ciasta, ale sa zupełnie pozbawione zapachu i smaku, nadają sie do wyrzucenia. W związku z tym przestałam ich w ogóle uzywac. Robię malibu na dobrym mleku kokosowym i jest równie smaczne.
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Jeszcze jedno pytanko: Czy mleko zagotować przed rozcieńczaniem nim spirytusu?
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Sylwia, ja nie wiem- ja do Buki z pytaniem
icon_wink.gif


Buka @ 11 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=702538Robię malibu na dobrym mleku kokosowym i jest równie smaczne.
Buka, Buka, a moglabys podac szczegoly, jak robisz na mleku kokosowym?
anbetung.gif

Gdzies mialam przepis, w ktorym sie chyba (nie pamietam ) zagotowywalo mleko, dodawalo alkohol i bylo gotowe...
Ale przepis mi wcielo i nie umiem sobie przypomniec szczegolow.
Moglabys - prosze powiedziec, jak robisz?
anbetung.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
PRZEPYSZNY ten likier!
mniam.gif
Dzisiaj urządzam babski wieczór, więc przyda się idealnie
icon_biggrin.gif

Dziękuję Buka za świetny przepis
bussi.gif


Fotka niestety telefoniczna
icon_wink.gif
 

Załączniki

  • ff.jpg
    ff.jpg
    140.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
31,038
5,080
113
Przepraszam, Caritko, nie widziałam wcześniej pytania.
icon_redface.gif

Oddajcie sprawiedliwość Infolinii, to jej przepis, ja go tylko zmodyfikowałam.
icon_redface.gif

Z tego oryginalnego:
1/4 litra spirytusu lub 0/5 litra wódki
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 paczka wiórek kokosowych
1 szkl. zimnej, przegotowanej wody (do wersji z spirytusem)

usunęłam tylko wiórki i wodę. Uzyłam 0,25 l spirytusu, 1 mleko w puszce skondensowane słodzone i 1 litr mleka kokosowego. Nic nie gotuję, mieszam w blenderze ze względu na troche zestalone mleczko kokosowe, i gotowe. Dla poglębienia smaku dodałam 2 cukry waniliowe i kieliszek koniaku.
Jak komus za słabe to niech doda jeszcze kieliszek alkoholu, jak za mocne to mleka (ale nie warto
icon_mrgreen.gif
).
 

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,130
0
0
Zrobiłam, wyszło pyszne ! Jutro lecę po mleko skondensowane i robię jeszcze raz !
mniam.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Buka @ 29 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=709935Przepraszam, Caritko, nie widziałam wcześniej pytania.
icon_redface.gif

Oddajcie sprawiedliwość Infolinii, to jej przepis, ja go tylko zmodyfikowałam.
icon_redface.gif

Z tego oryginalnego:
1/4 litra spirytusu lub 0/5 litra wódki
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 paczka wiórek kokosowych
1 szkl. zimnej, przegotowanej wody (do wersji z spirytusem)

usunęłam tylko wiórki i wodę. Uzyłam 0,25 l spirytusu, 1 mleko w puszce skondensowane słodzone i 1 litr mleka kokosowego. Nic nie gotuję, mieszam w blenderze ze względu na troche zestalone mleczko kokosowe, i gotowe. Dla poglębienia smaku dodałam 2 cukry waniliowe i kieliszek koniaku.
Jak komus za słabe to niech doda jeszcze kieliszek alkoholu, jak za mocne to mleka (ale nie warto
icon_mrgreen.gif
).
Buka, nic sie nie stalo
bussi.gif

Ja na razie i tak nie moge pic (
icon_mrgreen.gif
) wiec az tak bardzo mi sie nie spieszylo.
Jak tylko bede mogla, to zrobie po Twojemu.
Dziekuje.
 

atina

Member
Lut 27, 2008
961
3
0
Pyszny ten likier.
lecker.gif
Robiłam z podstawowego przepisu, ale muszę jeszcze wypróbować wersję Buki
icon_biggrin.gif


malibu2.jpg
 

Załączniki

  • malibu2.jpg
    malibu2.jpg
    25.6 KB · Wyświetleń: 0

Cynamonna

Member
Lut 16, 2008
2,605
0
0
Zrobiłam, również w wersji "na szybciocha", czyli bez wiórek. Moje proporcje:
- puszka mleka słodzonego
- puszka (400ml) mleka kokosowego
- 200ml spirytusu
- 2-3 ł. cukru-pudru


Wypiłam to, co nie pomieściło mi się do dwóch półlitrówek (czyli raptem kieliszeczek, no może kilka
cheers.gif
) i powiem: fajne
icon_smile.gif
Jak się przegryzie, będzie pewnie jeszcze lepsze
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy