Marcepanowe pralinki

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
Gdy natrafiłam na ten przepis w sieci, nie mogłam uwierzyć, że wyjdzie z tego coś zjadliwego...
gruebel_2.gif

Spróbować jednak musiałam. Po skosztowaniu natychmiast dorobiłam jeszcze kolejną porcję
icon_mrgreen.gif

DSCF1843.JPG

Potrzeba:
  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 0,5 szklanki cukru
  • 75 g masła
  • 2 opakowania aromatu migdałowego
  • ok. 350 g kaszki manny błyskawicznej
  • czekolada do polania pralinek
  • ew. migdały do dekoracji
Ziemniaki ugotować i jeszcze gorące zmielić w maszynce do mięsa, dodać pozostałe składniki (bez czekolady i migdałów) i mieszać dokładnie. Ja wymieszałam ręką, by mieć pewność, że cząstki masła rozpuszczą się w ciepłych ziemniakach. Aromat kupiłam w buteleczkach po 10 ml (Delecty) i powiem, że nie zaszkodziłoby jeszcze ciut
icon_smile.gif
Dałam też nieco więcej cukru. Kaszkę dodawałam na koniec do uzyskania właściwej konsystencji masy - aż przestała się kleić do rąk i dawała się pięknie lepić w dowolne kształty.
Część kulek wielkości orzecha włoskiego powkładałam do maleńkich papilotek, część ułożyłam luzem na półmisku.
Polałam roztopioną masą z czekolady mlecznej.
Powstały pyszne i eleganckie praliny o zaskakującym, prawdziwie marcepanowym smaku!

DSCF1844.JPG

Ilość poniżej powstała z podwójnej porcji
Proponuję od razu taką zrobić, bo znikają szybko....

DSCF1842.JPG

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
U mnie w dziecinstwie zadne swieta nie odbyly sie bez 'kartofelkow'. Nie mialy i nie maja pieknej nazwy praliny, ale nieco poniemiecka. Przepis przypuszczalnie jeszcze od mojej babci, rozny w szczegolach, bo bez kaszki, a zamiast zwyklego cukry puder. Na koniec koniecznie byly obtaczane w kakao, stac kartofelkowy (ziemniaczany) wyglad.

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,727
601
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
duende @ 12 Nov 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1047879kiedyś widziałam w Lidlu takie 'kartofelki' marcepanowe, ale były znacznie twardsze od 'moich'
Smak podobny, może zatem tamte też z ziemniaków???
icon_mrgreen.gif
Mozliwe, bo te jak dlugo postoja (ha, jak im sie uda
icon_mrgreen.gif
), to tez zaczynaja od 'skorki' twardniec. Moze szybciej te wlasnie z cukrem pudrem ?
Kusi mnie zrobic ze zwyklym.

anuc

Member
Maj 17, 2008
908
0
0
właśnie uczyniłam - od razu jak tylko zobaczylam przepis pognalam do sklepu po kartofle i aromaty
icon_smile.gif
Siedzą sobie w lodówce - tylko że jak przysło co, do czego, okazało się, że mam tylko kaszę mannę zwykłą, nie błyskawiczną. Dodałam jej tez sporo mniej - bo stwierdzilam, ze i tak jeszcze stezeja (kasza wchlonie wode, do tego noc w lodowce...) - mam nadzieję, że się wstrzeliłam ;) Do tego dodałam kieliszek rumu i z 5 ml aromatu pomarańczowego. Ciepla masa byla calkiem-calkiem, ciekawe, co wyjdzie.

W czasach liceum z przyjaciółką po drodze na PKS często zachodzilysmy do cukierni na "kartofelka" - no i podejrzewam, że to był właśnie taki ziemniaczany - sądząc po cenie ;) A jakie to było pyyyyszne... Jeśli to to, to normalnie
banana.gif
eek2.gif
freu.gif

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Pomna smaku z dizecinstwa skusilam sie na ten przepis i mam problem, bo masa wciaz lepka. Jak bede dosypywac jeszcze tej kaszki, to bede miec kaszkowe kulki. A poki co, sa dosc mozno wyczuwalne w masie. Jedyna nadzieja, ze kaszka sie rozpusci. Wrzucilam do lodowki, niechby zgestnialo. To normalna forma przejsciowa tej masy ?

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
moje były gęste, jak dodałam cukier, zrzedły, sypałam kaszkę, sypałam, teraz stoją w foremce za marcepan w krajance piernikowej będą robiły, jak zapiekę może się zestałą, w zeszłym tygodniu były bardziej gumowate, ale trzymały się jednak, to chyba zależy od ziemniaków
gruebel_2.gif

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Gdybam, bo moje jeszcze stoi i czeka, ze moze dlatego w przepisie mojej mamy zamiast krysztalu byl puder ?
Ale ziemniaki napewno maja znaczenie.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Margot, moze my od jednej Babci.
icon_smile.gif

JotHa, praliny przeciez sa produkowane masowo, znaczy w fabryce nie u duende
icon_wink.gif
, wlasnie z ziemniakow.
Osobiscie pamietam z Wedla mieszanki rozowe nadzienie mialy.

Dolozenie zmielonych migdalaow nie zaszkodzi? Bo same ziemniaki z zapachem to mnie nie rajcuja.

Moze mi ktos napisac co to jest ta manna blyskawiczna? Mam nawet w tutejszych sklepach manne, ale jesli chodzi o blyskawiczna to nawet nie wiem co to jest. Jest drobniejsza?

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
kaszka manna błyskawiczna po 2 minutach gotowania jest zdatna do spożycia, ja cukier puder dałam, może to nie dobrze, jutro jak ukroję to cóś co upiekłam z masą z ziemniaków ala marcepan będę wiedziała jak sparwa wygląda, na razie stygnie

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy