Nazwa pochodzi od znanego we Wloszech... soku wieloowocowego. Nie robilam jeszcze, gdyz nie moge kupic jonatanow, nie wspominajac o imbirze. Pewnie w koncu zrobie bez niego i z innych jablek.
6 jablek jonatan
6 marchwi sredniej wielkosci
3 pomarancze biologiczne / uprawiane bez srodkow chemicznych /
3 cytryny biologiczne
700 g cukru / dostosowac do wlasnego smaku, mozna dac wiecej /
kawalek imbiru wielkosci dloni
- ostrym nozykiem / obieraczka do ziemniakow / sciac skorke z cytrusow, usunac
czesc biala i gabczasta, pokroic na drobne kawalki
- obrac marchew i jablka, a nastepnie pokroic na kawalki
- obrac imbir i pokric na niewielkie czastki
- wrzucic wszystko do garnka, dodac cukier i dusic na purè / uwazac, aby nie przywarlo /; musi miec odpowiedni gestosc / najwyzej po zmiksowaniu mozna jeszcze troche podsmazyc /
- przetrzec przez sito lub zmiksowac minipimerem / "zyrafa" /
- przelozyc goraca marmolade do sloikow, zamknac i odwrocic
Podobno mozna dodac 1 lub 2 krople esencji z gorczycy / jesli ktos ma /,
uwazajac, aby nie wyszlo zbyt ostre.
Przepis pochodzi ze strony www.coquinaria.it
6 jablek jonatan
6 marchwi sredniej wielkosci
3 pomarancze biologiczne / uprawiane bez srodkow chemicznych /
3 cytryny biologiczne
700 g cukru / dostosowac do wlasnego smaku, mozna dac wiecej /
kawalek imbiru wielkosci dloni
- ostrym nozykiem / obieraczka do ziemniakow / sciac skorke z cytrusow, usunac
czesc biala i gabczasta, pokroic na drobne kawalki
- obrac marchew i jablka, a nastepnie pokroic na kawalki
- obrac imbir i pokric na niewielkie czastki
- wrzucic wszystko do garnka, dodac cukier i dusic na purè / uwazac, aby nie przywarlo /; musi miec odpowiedni gestosc / najwyzej po zmiksowaniu mozna jeszcze troche podsmazyc /
- przetrzec przez sito lub zmiksowac minipimerem / "zyrafa" /
- przelozyc goraca marmolade do sloikow, zamknac i odwrocic
Podobno mozna dodac 1 lub 2 krople esencji z gorczycy / jesli ktos ma /,
uwazajac, aby nie wyszlo zbyt ostre.
Przepis pochodzi ze strony www.coquinaria.it