Marmurkowe brownies

Meg

Member
Gru 11, 2005
370
0
0
W końcu udało mi się upiec to ciasto... Wykorzystałam czekoladę 90% kakao i podejrzewam, że to jej sprawka, że ciasto jest gorzkie, bardzo (zbyt) mocno czekoladowe i w ogóle nie czuć kawy. Troszkę jestem zawiedziona
icon_sad.gif
ale spróbuję raz jeszcze z deserową czekoladą.

yoanka

Member
Maj 14, 2006
1,077
0
0
Dzisiaj w końcu zrobiłam to ciasto
banana.gif
Prawdę mówiąc jestem w szoku
icon_eek.gif
bo nie lubię zakalców, ale to jest pyszne! Tylko nie mogłam się zdecydować czy zrobić z przepisu Liski czy Bajaderki więc zrobiłam ciasto czekoladowe Bajaderki a masę serową Liski i posypałam wierzch malinami
lecker.gif
Naprawdę pychota. Polecam wszystkim
daumen.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
cry_1.gif
cry_1.gif
cry_1.gif
jestem ślepa komenda
cry_1.gif

nie wiem co mi się ubzdurzyło i zamiast serka Philadelphia kupiłam Mascarpone
dump.gif

czy mogę użyć go do tego ciasta?
Błagam, pooomoooocy, zaczełam robić ciasto i zgupłam patrząć na to co kupiłam
dump.gif

anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
prawde mowiac, zawsze, gdy mam w przepisie philadelphie, to zastepuje ja czyms innym. nie przepadam za nia w wypiekach. na kanapce owszem, ale w ciescie czuje ten slony posmak.

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
inga_xx @ 1 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=655666prawde mowiac, zawsze, gdy mam w przepisie philadelphie, to zastepuje ja czyms innym. nie przepadam za nia w wypiekach. na kanapce owszem, ale w ciescie czuje ten slony posmak.
Zawsze mam wrażenie,że to ciasto jest słone, i dziś zrezygnowałam z soli w cieście, a to jednak serek jest winny
gruebel_2.gif

Już siedzi w piecu potwora.

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Schrzanilam.
A tak mi zalezalo...

Tak mi sie chcialo czekoladowego i mialam na zbyciu mascarpone.
Troszke sie podnioslo. Brzegi zrobily sie chrupkie. Gora i dol tez, a srodek.... praktycznie niewypieczony, plynny, surowy...
icon_frown.gif

Bialej warstwy w ogole nie bylo, tyle, co na gornej skorpupce. Od poczatku bialego bylo bardzo malo, a w szystko ilosciowo wg przepisu...
icon_frown.gif

Co schrzanilam ?
cry_1.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
JotHa, mascarpone moim zdaniem nie bardzo nadaje się do pieczenia "solo", a na pewno nie można nim zastąpić philadelphii.... Do pieczenia dobrze jest je połączyć z półtłustym twarożkiem.
Do tego ciasta lepszy wg mnie byłby serek śmietankowy typu Delfiko....

Ostatnią edycję dokonał moderator:

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Joanna @ 10 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=659490Może dałoby się je jeszcze dopiec, aby nie było płynne i surowe?
Bylo juz za pozno.
W poczatkowej fazie, po 30 minutch pieczenia wszystko wygladalo dobrze. Ladnie odeszlo od brzegow formy, twarde w wierzchu... Nawet styglo w piekarniku i o ironio, obawialam sie, ze to bedzie raczej ze szkoda dla wnetrza. Nic nie wskazywalo na az taka plynnosc w srodku. Pozniej, wierzchnia skorupka zwyczajnie sie zapadla. Tez pomyslalam o dopiekaniu, ale czy tyle czasu po wlasciwym pieczeniu ma to jeszcze sens ?

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Robiłam niedawno z Mascarpone, warstwa serka wyszła cienka ok.5mm
nie wiem co się dzieje, bo wlewając na ciasto było go całkiem sporo a potem się jakby wchłonął
gruebel_2.gif
dontknow.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Może pod wpływem temperatury tłuszcz wsiąkł w ciasto i dlatego widocznie zmniejszyła się ilość serka? Mascarpone ma około 80% tłuszczu więc to bardzo prawdopodobne
gruebel_2.gif

kornasia

Member
Maj 17, 2008
1,039
0
36
pyszne, tylko robilam z poltorej porcji i dodalam troche za duzo kako, wiec wyszlo wilgotne, a nie mokre, obowiazkowo do powtorki
lecker.gif

ajaj

Active member
Wrz 17, 2008
1,675
26
48
Moje pierwszw brownies w zyciu. I od razu super udane. Dzieki Bajaderko. Fajny przepis dla serniko i czekoladozercow. Robilam juz kilka razy. Zawsze sie udalo. Pieklam dokladnie pol godziny tak jak w przepisie. Calkowicie bezproblemowe, szybkie i pyszne ciasto. Goraco polecam.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy