Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko... cz. II

Status
Ten wątek został zamknięty.

sylkag66

Member
Sty 20, 2011
399
0
0
Moje zdjecie , moje. DZIEKUJĘ ,
anbetung.gif
dziękuje za pomysł z masą budyniową:)

Ostatnią edycję dokonał moderator:

bo66

Member
Kwi 4, 2008
370
0
0
KazenoMase robilas tylko z budyniu i masla czy jeszcze cos dodawalas? Pisalas,ze wyszal Ci bardzo puszysta.

Duszka20

Member
Kwi 27, 2010
280
0
0
sabinal @ 14 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1091639Ulinga a jak dolałaś likieru pomarańczowego to nie rozwodniło to śmietany? Dodawałaś jakieś fixy lub żelatynę? Napisz proszę bo brzmi to apetycznie.
lecker.gif
ja nie ulinqa, ale jeśli chodzi Ci o krem pomarańczowy na śmietanie, to jak dodałam do śmietany kieliszek likieru pomarańczowego i 2 śmietanfixy to ubiło się super, myslę, że nawet z żelatyna byłoby jeszcze lepiej;-)

bo66

Member
Kwi 4, 2008
370
0
0
Duszka z zelatyna powiadasz to nawet lepiej a ile bys jej dala na 500ml smietany?

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
Megi dzieki za uznanie :D

bo66 tak budyniowa z maslem.. ale budyn gotuje bez cukru i maslo ucieram (miskuje w thermomixie.. zwyklego miksera nie posiadam
icon_razz.gif
) z cukrem pudrem i wtedy wlasnie robi sie bardzo puszyste :D potem po lyzce dodaje budyn :D zawsze wychodzi puszystka ale tym razem naprawde wyszla wyjatkowa i podejrzewam ze maselko jakies lepsze i swieze sie trafilo (nie to ze nieswieze daje hahahaha ale wiadomo jak w sklepie sie kupuje to nie wiadomo nigdy ile to maslo juz ma
icon_razz.gif
lubie ta mase bo latwa i nie da sie spie*** a mozna dodac czekolade rozp i jest czekoladowa, mozna z owocami, mozna z kawalkami czekolady i zawsze pieknie sie zastyga w lodowce po schlodzeniu.. ja do postawowej wersji ZAWSZE dodaje sok z cytryny duza ilosc i wodke :D albo spirytus :D ale mozna zaszalec z jakims likierem czy kto co lubi.. aha jeszcze czasami dorzucam chalwe do takiej masy i mam chalwowa :D wiec naprawde baze mozna zrobic a potem rozne masy i przekladac kazdy blat inna :D (innym smakiem w sensie.. bo szczerze powiem ze nie lubie tortow gdzie kazdy blat jest przelozony innym rodzajem masy- grysikowa, smietanowa i budyniowa.. kiedys o takowym slyszalam ze ktos robil
icon_razz.gif
)

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Duszko, przepraszam za pomyłkę to twoją masę miałam na myśli, ale jak człek chce szybko przeczytać i obejrzeć co stworzyłyście to mu się lekutko w łebku miesza.
wink.gif

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
oj miesza sie miesza przez to aby mi się całkiem nie pomieszało to zamiast prasowac i pakować nas na wyjazd co rusz to biegne do kompa UFF a wiecie co mój wspaniały LEFFF ! wymyslił(bo to łebski chlop jest) kochanie moze byś na czwartek upiekła dla wszystkich torta bo przecież w poniedziałek mamy rocznice to by wypadało!!!
eek2.gif
czyli w ciagu dwóch dni dwa torty, pakowanie ,prasowanie i jeszcze dla chłopaków muszę nagotować na cztery dni PEWNIE!!!!! A COOOO!!! wasi też są tacy obrotni(waszymi rękami?)

bo66

Member
Kwi 4, 2008
370
0
0
Kazeno Od dawna mysle o masie z chalwa -nawet na forum znalazlam taka,ale wydaje mi sie zbyt rtesciwa.Dzisiaj zastanawialam sie co by bylo gdybym do budyniowej bazy dodala chalwe.Dzieki rozwialas moje watpliwosci.Mam nadzieje,ze za kilka dni wyprobuje.

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
bo66 ja wueilbiam ta mase budyniowa z chalwa :D tylko daj mniej cukru do masla bo chalwa b.slodka i potem by wyszlo przeslodzone.. (ja w ogole daje zawsze mniej niz w przepisach bo prefrujemy nieza slodkie masy.. co by mozna bylo wiecej zjesc hahaha)

powodzenia!! mam nadzieje ze Ci zasmakuje :D
P.S do chawlowej masy super pasuje druga z gorzka czekolada.. rewelacyjnie wspolgraja :D i beza super sie komponuje (robilam kiedys mezowi do firmy taki tort na udzodziny.. czekoladowy i bialy biszkopt i beza -pieklam sama
icon_razz.gif
, i czarny biszkopt posmarowany wisniowym drzemem kwansym potem masa czekoladowa, beza, masa chalwowa z kruszona czekolada gorzka i bialy biskzopt na to :D pychotka!!

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
no to przegiełaś
icon_mrgreen.gif
ja do budyniowo czekoladowej pokruszyłam chałwę nie dodawałam już cukru !

bo66

Member
Kwi 4, 2008
370
0
0
waszkamaszka Nie dlaczego tak myslisz?Maly dodatek cukru do masla nie zaszkodzi.Zobacz w masach jest przepis na krem: chalwa+maslo+zoltka+mleko skondensowane slodkie.

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
zalezy ile dajesz chalwy..
icon_razz.gif
ja to robie po prostu do smaku.. i wtedy nie jest za slodka.. ale to kwestia gustu oczywiscie..

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
napisałam PRZEGIEŁAŚ że aż takie cudo zrobilaś dla męża do pracy!!!!!!!!!!!!! trzeba było murzynka mu upiec hi hi

Duszka20

Member
Kwi 27, 2010
280
0
0

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
hahahaha waszka a ja myslalam ze przegiecie to ze za slodka masa
icon_razz.gif
hehehe..

P.S wiesz on wtedy pracowal dopiero pol roku w nowej firmie i to bylo w ramach wkupiania sie w laski szefa hahaha.. no i sie udalo
icon_razz.gif
przynajmniej narazie.. w tym roku chyba nie bede szalec z jego tortem bo moi rodzice 30maja maja 50rocznice slubu i MAM NADZIEJE ze mnie poprosza o tort na impreze a mezus ma 26maja urodziny wiec.. chyba ze dwa pod rzad
icon_razz.gif

waszka doczytalam o pomysle Twojego mezusia o tortach i pakowaniu
icon_razz.gif
no no.. wierzy w Ciebie nie ma co :D albo ma czasowstrzymywacz :D

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
Piegus spojler w koncu byl z kawalka masy nabitego na 3 wykalaczki.. wyschla w tempie blyskawicznym i potem tylko wbilam w zadek zyg zaka i super sie trzymalo :D

ale wiecie co?? najwiecej zabawy mialam z wycinaniem tych malych blyskawic na boki.. chyba z 15 wycielam i dopiero 2 byly wzgledne hahaha..

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
kazeno @ 14 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1091701hahahaha waszka a ja myslalam ze przegiecie to ze za slodka masa
icon_razz.gif
hehehe..

P.S wiesz on wtedy pracowal dopiero pol roku w nowej firmie i to bylo w ramach wkupiania sie w laski szefa hahaha.. no i sie udalo
icon_razz.gif
przynajmniej narazie.. w tym roku chyba nie bede szalec z jego tortem bo moi rodzice 30maja maja 50rocznice slubu i MAM NADZIEJE ze mnie poprosza o tort na impreze a mezus ma 26maja urodziny wiec.. chyba ze dwa pod rzad
icon_razz.gif

waszka doczytalam o pomysle Twojego mezusia o tortach i pakowaniu
icon_razz.gif
no no.. wierzy w Ciebie nie ma co :D albo ma czasowstrzymywacz :D
NO PRZECIEŻ JEDZIEMY WYPOCZĄĆ!jego słowa) albo NIE DRAMATYZUJ tylko ja się na nartach nie utrzymam (zawsze tak jest jadę odpocząć ale przedtem mam masakrę) co do cukru w masach to ja przeginam bo nic nie słodzę i nie jem słodyczy więc zawsze za mało cukru daję(inny smak mam)

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
to ja lecę prasować a Wy popiszcie
icon_smile.gif
jak wrócę za jakis czas to poczytam
wink.gif
dla nas wymysliłam oko bo to 21 rocznica ,macie pomysł jak zrobić ładna teczówkę

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
namalowac?? hehehe.. albo kiedys widzialam (tylko to cos innego bylo nie teczowka) ale moglabys zrobic np tam niebieska powiedzmy i niebieskie kolko a potem takie paski roznych odcieni poukladac na tym kolko tak promieniscie i potem to "wwalkowac".. nie pamietam co to takiego bylo ale wlasnie takim wwalkowaniem ktos uzyskiwal bardzo ciekawe zestawienie kolorow w okreslonym ulozeniu (bo jednak jak sie zagniata tak niecalkowicie to sa chaotycznie rozlozone cienie a tutaj posowaloby tak prominiscie nie??)

Status
Ten wątek został zamknięty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy