Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko... cz. II

Status
Ten wątek został zamknięty.

olo2009

Member
Sie 29, 2010
143
0
0
h-elen @ 14 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1091862Widzisz, ta ostatnia masa była bez cmc i taka idealna wyszła. A z jakiego pudru robisz, może tu jest cały problem?
Mój pierwszy tort, nad którym musiałam nieżle się gimnastykować (tzn. bardzo szybko wszystko zastygało) był robiony na diamancie wyglądał tak, zwróć uwagę, że na zagięciach widać spękania/suchą masę:
Helen faktycznie robie na diamancie bo zawsze mi sie wydawal dobry bo taki mieciutki i nie twrdnial jak dluzej postal w szafce, no ale czytalam ze krolewski dobry ten chyba w czerwonym opakowaniu jak sie nie myle to nastepnym razem wyprobuje:)

sylkag66

Member
Sty 20, 2011
399
0
0
Dziewczyny powiedzccie jak to zrobić by tort okrągły obkładany lukrem nie miał żadnych zagniotów? znaczy chodzi mi o to zeby wyglądał jak wasze , tak jakby był lukrem oblany. Ja jak obkładam tort to zawsze po bokach jest za dużo tego lukru i nie wiem jak to zrobić, by wyszedł gładki. A potem maskuje te niedociągnięcia wstożką. Prosze o POMOC.!
gruebel_2.gif
Czy trzeba ten lukier naciągać ? Czy jak?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Olo, masę do figurek i kwiatków robię z CMC. Na 1/2 kg cukru daję 1/2 łyżeczki CMC. Masy mam ci dostatek. Leży sobie w lodówce i jak mam wolną chwilkę ( coraz o to trudniej bo muszę ciągle nadrabiać czytanie tego wątku)wyciągam z lodówki, na moment do mikrofali i lepię. Kwiotków mam już nalepionych tyle, że ozdobiłabym nimi kilka tortów.

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
Tymcia bomba!!! Martyna nie mam zamiaru zaliczac DUP
icon_smile.gif
a wyjeżdżam dopiero w czwartek ale mam jeszcze kupe roboty obkładam własnie torta jak WYSTYGNIE to będę obkladac masą i modle się aby wyszedl mała cały czas się dopytuje co ciocia jej upiekła NIE MOGE DAC PLAMY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
przecież ta kruszynka liczy na cos pieknego chyba przeceniam swoje mozliwosci
baa.gif
ale jak to się mówi kto nie ryzykuje ten nie ma.
Kazeno pochodzisz z Nysy to rzut beretem od mojej wiochy jadąc do Kłodzka jadę przez Nysę
ccyb.gif

justa_81

Member
Lis 27, 2007
117
0
0
Piszecie i piszecie, wczoraj tak się zaczytałam, że mój małż i usł.......i miałam robotę, żeby go dobudzić...........
herz.gif
........
smoker.gif

nie piszę ,że znowu stworzyłyście super torciki, co jeden to piękniejszy, nie będę chwalić każdego z osobna, bo i tak wszystko pomieszam
zahnlos.gif

dziewczyny zaglądające do Empiku- wczoraj kupiłam tam fajne narzędzie do modelowania, 4 sztuki dwustronne, co daje 8 sztuk
icon_mrgreen.gif
, kosztowały 16.99, może nie są idealne, ale dla mnie są ok

Chachu jestem ciekawa tego Twojego urządzenia, którym zrobiłaś te szycia na misiu
gruebel_2.gif

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
justa_81 @ 15 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1092072Piszecie i piszecie, wczoraj tak się zaczytałam, że mój małż i usł.......i miałam robotę, żeby go dobudzić...........
herz.gif
........
smoker.gif

nie piszę ,że znowu stworzyłyście super torciki, co jeden to piękniejszy, nie będę chwalić każdego z osobna, bo i tak wszystko pomieszam
zahnlos.gif

dziewczyny zaglądające do Empiku- wczoraj kupiłam tam fajne narzędzie do modelowania, 4 sztuki dwustronne, co daje 8 sztuk
icon_mrgreen.gif
, kosztowały 16.99, może nie są idealne, ale dla mnie są ok

Chachu jestem ciekawa tego Twojego urządzenia, którym zrobiłaś te szycia na misiu
gruebel_2.gif
Justa wrzuć zdjątka tych narzędzi!

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Sylka w wątku o masach i wykrawaczkach jest bardzo dużo linków do stron z obkładaniem, wycinaniem, formowaniem itd. Jedna z Cinek go założyła żeby wszystko było w "kupie" i żeby można było coś szybciej znaleźć. Ania-Magda zrobiła tam spis treści. Poczytaj go sobie bo warto. Nie jest taki rozrośnięty jak ten wątek i można tam znaleźć instrukcje krok po kroku jak zrobić różne potrzebne rzeczy.
wink.gif

Pieguss

Member
Lis 24, 2010
227
0
0

olo2009

Member
Sie 29, 2010
143
0
0
Sylka warto też zaglądać na youtube tam też są filmiki a na nich pokazane jak to się wszystko robi:)

A jednak potrzebuję cmc hmm która mi podeśle łyżeczkę cmc hehehehehe będę zamawiać coś dopiero w marcu a jak mam dać za przesyłkę tyle samo co za cmc to chyba się pomęczę bez tego:(

kazeno @ 15 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1092027chachu no przesliczny tes misio.. i ta czekolada na torcie.. mniami.. ale kusi!!!

sabinal wiesz podejrzliwa zona zawsze na swoj sposob odczyta zaliczanie dup na stoku
icon_razz.gif

Megi to zapraszam!!!
P.S no przywialo ale moja mama jest z tych stron.. (z Nysy dokladnie..) wiec mozna powiedziec ze wrocilam hehehe..
Kazeno ja też co jakiś czas jestem we Wrocku, może kiedyś wproszę się na kawe hehehe przywioze kolegę dla twojego synka więc będzie wesoło:)

justa_81

Member
Lis 27, 2007
117
0
0
Waszka ja chyba jakąś tempa jestem ,ale coś nie wychodzi mi wrzucanie fotek, może jakaś łopatologia by mi pomogła, a z chęcią bym je Wam pokazała

olo2009

Member
Sie 29, 2010
143
0
0
sylkag66 @ 15 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1092069Dziewczyny powiedzccie jak to zrobić by tort okrągły obkładany lukrem nie miał żadnych zagniotów? znaczy chodzi mi o to zeby wyglądał jak wasze , tak jakby był lukrem oblany. Ja jak obkładam tort to zawsze po bokach jest za dużo tego lukru i nie wiem jak to zrobić, by wyszedł gładki. A potem maskuje te niedociągnięcia wstożką. Prosze o POMOC.!
gruebel_2.gif

Duszka20

Member
Kwi 27, 2010
280
0
0
Tymcia @ 15 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1092063Cachu misio 1 klasa.Mój nieszczęsny kot przez którego mam czarną podłogę.
Tymcia kocur sliczny, podobnie jak misiu chachu
icon_wink.gif
daumen.gif
ja tez tak chcę;-(

sylkag66 @ 15 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1092069Dziewczyny powiedzccie jak to zrobić by tort okrągły obkładany lukrem nie miał żadnych zagniotów? znaczy chodzi mi o to zeby wyglądał jak wasze , tak jakby był lukrem oblany. Ja jak obkładam tort to zawsze po bokach jest za dużo tego lukru i nie wiem jak to zrobić, by wyszedł gładki. A potem maskuje te niedociągnięcia wstożką. Prosze o POMOC.!
gruebel_2.gif
sylka tu jest link http://www.youtube.com/watch?v=vecmy4nKT-A jak będziesz tak robic to zawsze wyjdzie;-) na poczatku miałam straszne problemy, a od jakiegoś czasu idzie mi ok i jestem przeszczęśliwa
icon_smile.gif

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
Piegus chodzi mi o taka forme w ktorej odcisne bobaska lub aniolka,taka co mial krzych.lublin na allegro lub cos w ten desen ale z ebay

Duszka20

Member
Kwi 27, 2010
280
0
0
olo2009 @ 15 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1092089http://www.youtube.com/watch?v=vecmy4nKT-A
http://www.youtube.com/watch?v=osC5SRtEg5k&feature=fvw
hahah olo2009 jednocześnie dajemy ten sam link, aż wrze na forum tak wszystkie to skrobiemy;-)

martyna22a @ 15 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1092092Piegus chodzi mi o taka forme w ktorej odcisne bobaska lub aniolka,taka co mial krzych.lublin na allegro lub cos w ten desen ale z ebay

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
Tymcia ale sweet kociaczek!!

ja bylam a synalkiem na spacerku i zaslzam do spolem bo soczek dla niego i.. ujrzalam te takie formy jednorazowe (wiecie te srebrne takie to..) i.. kupialm.. zaraz bede produkowac wykrwaczki hahahaha..

P.S rachunek wywalilam.. co by maz nie znalazl bo mnie udusi.. w spolem przeplacilam pewnie grubo hehe ale nie moglam sie powstrzymac
icon_razz.gif
wyszlo mi 3.50 za duza forme jedna :D

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
Justa czkoda syn mieszka niedaleko empiku więc by mi kupił bo u mnie to NIC NIE MA to napisz chociaż gdzie ma szukać!

olo2009

Member
Sie 29, 2010
143
0
0
justa_81 @ 15 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1092088Waszka ja chyba jakąś tempa jestem ,ale coś nie wychodzi mi wrzucanie fotek, może jakaś łopatologia by mi pomogła, a z chęcią bym je Wam pokazała
Justa wciskasz odpowiedz, potem cosik musisz napisać bo bez tekstu nie pojdzie, niżej masz przycisk przegladaj, wciszkasz i szukasz zdjecia ktore chcesz dodac na kompie u siebie. Jak juz wybierzesz to wciszkasz wislij, to przycisk kolo przegladaj. Wyskoczy ci ze dodany jest jeden zalacznik. Na koniec dodaj odpowiedz i wsio:) Nie wiem czy zrozumialas ale sie staralam:)

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Tymcia tort z kotkiem mniamuśnie śliczny.
cry_1.gif
Duszka i po co ja klikałam w tego linka. Takie cudeńka a ja nigdy jeszcze nie zamawiałam na ebay. Takie cudeńka. Dlaczego w naszych sklepach nie można tego kupić?
Dziewczyny opamiętajcie się i mniej piszcie.
baa.gif
Ja dziś wstałam,pościeliłam łóżeczko i w piżamce już z drugą kawką siedzę przed komputerem. Jutro idę na cały dzień do pracy to chyba przez całą noc będę musiała czytać coby przejść przez ten jeden wątek.

Status
Ten wątek został zamknięty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy