Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko... cz. II

Status
Ten wątek został zamknięty.

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
Pieguss @ 13 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1090942Megi w biedronce są puste w niedużych paczuszkach
icon_smile.gif
dzieki
bussi.gif
- będę musiała zatem poszukać

ulinqa

Member
Sty 9, 2011
132
0
0
KÓŁKA
W aucie wykrajam wgłębienia na koła a w biszkopcie wykrajam kółka mniejsze od wgłębień.
Koła okładam czarnym lukrem(grubszą warstwą) a nożem(tępą stroną), bokami sztućcy lub narzędziem stożkiem(drugą stroną-stożkową gwiazką) robię bruzdy na kołach. Jak wyschną przyklejam do auta.
Ja dałam 100g gluzkozy i 3 łyżeczki margaryny z mlekovity, 70ml wody, 4 łyżeczki żelatyny na zimną wodę i ok 700g cukru pudru. i wyszła świetnie plastyczna - choć smaku podchodzi mąką, pewnie przez margarynę.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Hej dziewczyna, moge Was uspokoic, w przepisie nie wkradl sie zaden blad, tam jest 20 g glukozy
icon_smile.gif

To jest oryginalny przepis(po niemiecku) z ktorego korzystam, tutaj wkleilam juz wczesniej to samo tylko przetlumaczone:

9 g Gelatine, weiß, gemahlen
6 EL Wasser
20 g Traubenzucker
20 ml Wasser
750 g Puderzucker
90 g Palmfett

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
WOW to znaczy że ja mam błąd? MY GOOD ale to chyba w niczym nie przeszkadzało? jakos mi szło hi hi
a moze dla tego taka twardawa była po schłodzeniu? eeeeeeeeeee

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Od zawsze robiłam na 20g glukozy tą masę od Illy i wychodzi jak najbardziej ok, tak też chyba podawał oryginalny przepis, jak kopiowałam...
gruebel_2.gif

Co do pisowni, rzeczywiście kakao się już odmienia - a pamiętam, jak kilka lat temu było pytanie w "Milionerach" na nieodmienny wyraz i właśnie odpowiedzią było kakao. No ale nie obrażajcie się, w końcu mamy tu taką miłą i przyjazną atmosferę...
icon_mrgreen.gif
Kropkę możemy poprosić jedynie o łagodniejsze wyrażanie własnego zdania, bo rzeczywiście trochę niemiło to zabrzmiało...

Wczoraj wchodziłam bodajże o 23 na forum a dzisiaj już 2 strony przybyły, ależ wy szybko lecicie
rofl.gif

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
dzięki dziewczyny za prawidłowy przepis SKĄD JA WZIEŁAM 200 ???????????
JUTRO WYPRÓBUJĘ na biedronce
cook.gif

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Piegusku, skoro robiłaś kilka wersji masy cukrowej, to potem napisz, która według ciebie była najfajniejsza.

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
Pieguss @ 13 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1090970hahaha a ja własnie skończyłam wyrabiać z 150g glukozy !! :O ale wyszła jak najbardziej super - ta którą robiła wcześnie nie była tak elastyczna
icon_smile.gif
, rwała się, a tą ciągnę i jak guma - jestem pod wrażeniem, ale następnym razem zrobię z oryginalnego przepisu
icon_razz.gif
- 20g glukozy hihihi
sorki Piegusku ale ja naprawdę mam w przepisie 200 g to jakiś chochlik ale mi tak wychodziła
anbetung.gif

Pieguss

Member
Lis 24, 2010
227
0
0
Sioniu:
Robiłam dwa razy tą od Dorotyxx:

ok. 80 dag cukru pudru
50 g glukozy ( w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70 ml zimnej wody
3 łyzeczki margaryny ,,Planta,,
olejek migdałowy ( ja wlewam całą buteleczke)
to były moje dwie pierwsze masy więc nie wiem czy coś sknociłam, czy nie jest za dobra, ale strasznie się kruszyła, nie mogłam nic z niej ulepić, obkładanie Złomka to był koszmar
icon_sad.gif

Później znalazłam Dorotyxx tutaj na forum już zmodyfikowaną i według niej najlepszą masę, oto przepis:

5 łyżeczek żelatyny
105 ml zimnej wody
10 dag glukozy
3 łyżeczki margaryny ,,planta,, - Plantę można zastąpić margaryną lando do kupienia w kauflandzie czy lidlu
olejek migdałowy
ok. 1-1,5 kg. cukru pudru ( w zależności od tego ile papka żelatynowa przyjmie cukru )

z niej robiłam do dziś, ta masa wychodziła bardzo fajna, jednak nie dodawałam nigdy tyle cukru ile w przepisie, natomiast dodawać musiałam więcej Planty, ona nigdy mi się nie wyrobiła na tyle, żeby była bardzo ciągliwa, żeby po jej rozciągnięciu wisiała jak sznurem w całości (wiesz o co mi chodzi?) tylko przerywała się na pół i ooo
icon_smile.gif

Natomiast dzisiaj zrobiłam pierwszy raz tą od illy z 200g glukozy
icon_razz.gif
i wyszła idealna, ciągnie się nie kruszy, nie przerywa, dodałam trochę więcej cukru pudru niż w przepisie, ale nie wiem czy to nie przez zwiększoną ilość glukozy, moze dlatego wchłonęła więcej.
Nie lepiłam z niej jeszcze figurek, dzisiaj na pewno nie zdążę, póki po samym wyrobieniu, konsystencja dla mnie wspaniała, masa w moim zbiorze zyskała numer 1.
Dzięki Wam dziewczyny oczywiście ją odkryłam za co dziękuję :*

Tymcia

Member
Sty 7, 2011
99
0
0
Ja też daję 200 na 3-3,5 łyżeczki żelatyny tylko potem się dziwiłam czemu tak mało wody do tej glukozy?
dump.gif

Piegussku słoneczniki robiłam z "wykrawaczki" własnej roboty.Tylko muszę udoskonalić bo nierówne i za długie płatki zrobiłam w tej wykrawaczce i trudno je potem "opanować".A na mniejsze inną wykrawaczkę wymyśliłam.
icon_mrgreen.gif

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
to może nawet lepiej dać więcej glukozy? cooooo? może działa rozciągająco?
gruebel_2.gif
ja innej nie robiłam! tzn. taką bez planty ale tej nie polecam robi się twarda jak cegłówka można zabić

Pieguss

Member
Lis 24, 2010
227
0
0
Tymciu Ty to zdolna bestia jesteś
icon_smile.gif

hahaha ja też dziś się zastanawiałam kurcze co tak malo wody do tej glukozy, ale kit wstawiłam na ogień i mieszam, rozpuściła się ładnie to jadę dalej z koksem ;)

Waszko figurki też z niej lepisz??

jeszcze mam pytanie, podsypujecie przy rozwałkowywaniu cukrem czy mąką ziemniaczaną??
ok już sprawdziłam ;) podsypalam cukrem przylepiło się, podsypałam mąką i nic nie przywarło...
Tylko jak czyścicie później swoje gotowe torty z mąki??

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
Tymcia @ 13 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1090984Ja też daję 200 na 3-3,5 łyżeczki żelatyny tylko potem się dziwiłam czemu tak mało wody do tej glukozy?
dump.gif

Piegussku słoneczniki robiłam z "wykrawaczki" własnej roboty.Tylko muszę udoskonalić bo nierówne i za długie płatki zrobiłam w tej wykrawaczce i trudno je potem "opanować".A na mniejsze inną wykrawaczkę wymyśliłam.
icon_mrgreen.gif
tzn. sama robisz wykrawaczki? takie metalowe czy przerabiasz jakieś?
icon_question.gif

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
ja wszystko z tej masy robię i podsypuje maką
Mam pytanko szukam magla do masy cukrowej pod hasłem magiel nie znalazłam jak myślicie co wpisać?

Status
Ten wątek został zamknięty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy