Pieguss @ 13 Feb 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1090980z niej robiłam do dziś, ta masa wychodziła bardzo fajna, jednak nie dodawałam nigdy tyle cukru ile w przepisie, natomiast dodawać musiałam więcej Planty, ona nigdy mi się nie wyrobiła na tyle, żeby była bardzo ciągliwa, żeby po jej rozciągnięciu wisiała jak sznurem w całości (wiesz o co mi chodzi?) tylko przerywała się na pół i ooo
Szczerze przyznam się, że nie wiem o co chodzi. W życiu nie robiłam jeszcze masy cukrowej, dopiero przymierzam się i zbieram wiadomości.
I jeszcze powiem więcej. Chyba tylko dwa razy jadłam torty w takiej masie (ale było to dawnnnnnno) i niestety nie smakowały mi. To znaczy ta masa mi nie smakowała. Teraz jak oglądam te warze torty to bardzo mi się podobają, ale ciagle zastanawiam się na ile zjadliwa jest ta masa. Czy ona ma tylko cieszyć oko, czy tez przyjemna jest dla podniebienia.
Megi428 @ 13 Feb 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1090939dzieki - na wierzch chyba maślaną muszę dać co by ozdoby cukrowe nie popłyneły?
A te rurki kupujesz na wagę czy są jakieś paczkowane takie suche?
bo widziałam u mnie tylko z nadzieniemTo zależy kiedy chcesz kłaść te ozdoby. Jeżeli w dniu podania tortu to nie musisz dodatkowo robić masy maślanej. ja kładę na dobrze schłodzoną śmietanę właśnie przed podaniem najczęściej i nic się nie dzieje. Jeżeli położysz np. dzień wcześniej to ozdoby w miejscu stykania ze śmietaną po prostu zmiękną. W takim wypadku czasami ozdoby w tej części pokrywam masą maślaną lu obrobiną masła.
sabinal @ 13 Feb 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1091002Joanno, mam prośbę. Ponieważ jesteś tu niedościgłym wzorem, czy mogłabyś zamieścić swoje proporcje ma masę. Pliiiiiiis.
sabinal po prostu aż się zrumieniłam. Tak jak Wy uczę się ciągle. Bawię się masą dopiero od roku a bazuję na takich proporcjach:![]()
Składniki
ok. 80 dag cukru pudru
100 g glukozy ( w proszku)
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki kwasku cytrynowego
70 ml zimnej wody
ok 2-3 łyzeczki margaryny ,,Planta,,
olejek migdałowy
Przepis przygotowania już się pojawił, więc nie będę go powtarzać.
Do ozdób najczęśćiej robię z połowy porcji.
Któregoś razu jak robiłam właśnie 1/2 porcji to ilość wody zamiast dać połowę to dałam 1/4a później zastanawiałam się dlaczego masa przyjęła tak mało cukru![]()
![]()
waszkamaszka @ 13 Feb 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1091027dziewczyny dodawałyście do b.śmietany barwniki? proszę o szybką odp.śmietana czeka na mieszanie hi hija dodawałam, świetna sprawa)) (mam w proszku barwniki) ten nienieski z ciuchci rewelacyjne w bitej śmietanie wygląda ale barwił język, co dla dzieic jest dodatkowym atutem
))
Tymcia @ 13 Feb 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1091029Sama zrobiłam sobie wykrawaczki z jednorazowej tacki aluminiowej.Jak już wspominałam mam firmę budowlaną i kiedyś robiłam chyba ze 200 parapetów na akademiki więc taka blaszka mi nie straszna.
no pomysł świetny z tackami - nawet bym nie wpadła na to - dzięki
ale się człowiek może nauczyć przy was, ja już sama jak patrzę na coś to od razu myślę do czego by się przydało - ostatnio w tesco były na wagęnarzędzia chyba do glinki albo zwykłej wykończeniówki budowlanej - plastikowe jakby łopatki z róznymi brzegami za całą złotówkę - wzięłam bo a nuż się przyda![]()
![]()
ogladam teraz na rosyjskim forum właśnie różne pomysły dziewuszek co można wykorzystać - też mają niesamowite pomysły![]()
na tej stronie akurat co wrzucę wam linka jest pokazane jak zrobić wykrawaczkę kwiatka - z "zatyczki" od bitej śmietany
http://translate.googleusercontent.com/tra...E6N-yfw-oY_0BAA
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.