- Gru 30, 2009
- 347
- 0
- 0
Proponuję założyć nowy wątek, jako kontynuację tamtego, gdyż ciężko się przegląda 200 stron, a ostatnie tempo jest zbyt duże...
Przy okazji temat proponuję zacząć od odpowiedzi na pytania, które najczęściej się powtarzają - łatwiej będzie je znaleźć w pierwszych postach wątku, zamiast przekopywać całość.
Masa cukrowa - przepisy
Sposób I (od Illy)
Składniki:
- 9g żelatyny mielonej,
- 6 łyżek stołowych wody,
- 20g glukozy,
- 20ml wody,
- 750g cukru pudru,
- 90g Planty.
Przygotowanie:
Żelatynę zalać 6 łyżkami wody i odstawić na 10 min. Później podgrzać, ale nie gotować. Glukozę wymieszać z resztą (20ml) wody i podgrzać, ale nie gotować. Glukozę wymieszać z żelatyną, do tego wsypać 250g cukru pudru, wlać roztopiony tłuszcz roślinny i dosypywać resztę cukru pudru, aż masa będzie ugniatać się jak plastelina.
Najczęściej nie jest potrzebne całe 750 g cukru pudru, ale lepiej mieć zapas. Najlepiej dodawać barwniki w żelu lub proszku. Po dodaniu barwnika w płynie przeważnie trzeba domieszać cukru pudru, gdyż całość jest zbyt miękka. Masa jest świetna, łatwo się ją modeluje, wychodzi jej dużo, wystarczy do pokrycia dużego tortu.
Sposób II (od Dorotaxx)
Składniki:
- 105ml zimnej wody,
- 5 łyżeczek żelatyny,
- 100g glukozy w proszku,
- 4 łyżeczki margaryny Planta (koniecznie!),
- olejek migdałowy,
- 1-1,5 kg przesianego cukru pudru.
Przygotowanie:
1. Żelatynę zalać wodą i odstawić na ok. 5-10 minut do nasiąknięcia.
2. Miskę z żelatyną ustawić nad garnkiem z wodą (w kąpieli wodnej) na włączonym gazie i dokładnie rozpuścić żelatynę, po czym wsypać glukozę, zamieszać i potrzymać na ogniu przez minutkę. Dodać Plantę. Gdy zacznie się rozpuszczać, zdjąć z ognia i mieszać do jej całkowitego roztopienia. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
UWAGA: PRZEZ CAŁY PROCES NIE MOŻNA DOPUŚCIĆ DO ZAGOTOWANIA SIĘ MIESZANKI! INACZEJ WYRZUCIĆ DO KOSZA I ZACZĄĆ JESZCZE RAZ.
3. Do masy żelatynowej wlać olejek migdałowy (może być nawet cała buteleczka - dzięki niemu masa imituje marcepan). Wsypać trochę cukru pudru i zamieszać do połączenia. Czynność powtórzyć kilkakrotnie, aż masa będzie na tyle twarda, by dała się wyrabiać ręką.
4. Przełożyć masę do czystej miski i wyrabiać do uzyskania pożądanej konsystencji, dosypując co trochę odpowiednią ilość cukru pudru. Masa jest gotowa, gdy nie klei się do rąk i jednocześnie nie traci swej plastyczności.
Barwniki
Najlepsze do barwienia masy cukrowej, marcepanowej oraz mas do przekładania tortów są barwniki żelowe. Dzięki nim masa nie rozcieńcza się zanadto i można swobodnie regulować jej kolor niewielkimi ilościami barwnika. Najczęściej polecane są barwniki firmy Wilton, ze względu na wydajność i stosunkowo niską cenę w porównaniu z ich zużyciem.
Do barwienia płynów oraz mas do przekładania tortów można używać barwników w płynie. Są tańsze, jednakże ich wydajność jest mniejsza od barwników żelowych lub w paście.
Przy malowaniu kwiatów najlepiej sprawdzają się barwniki w proszku lub pyłowe. Dzięki nim można uzyskać efekt niepowtarzalnego cieniowania i z powodzeniem naśladować naturę.
Barwniki w sprayu lub do aerografów pozwalają na szybkie pomalowanie dużych powierzchni i uzyskanie intensywnych kolorów oraz cieniowań, dzięki zastosowaniu różnego ciśnienia napylania.
Podsumowując, najczęściej używanymi i niezbędnymi przy dekoracjach w stylu angielskim barwnikami są barwniki żelowe, które niezaprzeczalnie zyskały duże uznanie na naszym forum.
Gdzie kupować akcesoria?
Na polskim rynku najpopularniejszymi sklepami są tortownia.pl z siedzibą w Warszawie oraz P.AN Centrum Słodkiej Dekoracji z Poznania. Sklepy te prowadzą sprzedaż wysyłkową. Inne popularne sklepy internetowe to: Ale dobre!, Przydasiownia, Sweet Decor. W sklepach obecnych w centrach handlowych, najwięcej przydatnych rzeczy można znaleźć w TKMaxx, gdzie pojawiają się akcesoria do stylu angielskiego.
Możecie dodać coś od siebie, gdyż temat z całą pewnością nie jest jeszcze wyczerpany...

Masa cukrowa - przepisy
Sposób I (od Illy)
Składniki:
- 9g żelatyny mielonej,
- 6 łyżek stołowych wody,
- 20g glukozy,
- 20ml wody,
- 750g cukru pudru,
- 90g Planty.
Przygotowanie:
Żelatynę zalać 6 łyżkami wody i odstawić na 10 min. Później podgrzać, ale nie gotować. Glukozę wymieszać z resztą (20ml) wody i podgrzać, ale nie gotować. Glukozę wymieszać z żelatyną, do tego wsypać 250g cukru pudru, wlać roztopiony tłuszcz roślinny i dosypywać resztę cukru pudru, aż masa będzie ugniatać się jak plastelina.
Najczęściej nie jest potrzebne całe 750 g cukru pudru, ale lepiej mieć zapas. Najlepiej dodawać barwniki w żelu lub proszku. Po dodaniu barwnika w płynie przeważnie trzeba domieszać cukru pudru, gdyż całość jest zbyt miękka. Masa jest świetna, łatwo się ją modeluje, wychodzi jej dużo, wystarczy do pokrycia dużego tortu.
Sposób II (od Dorotaxx)
Składniki:
- 105ml zimnej wody,
- 5 łyżeczek żelatyny,
- 100g glukozy w proszku,
- 4 łyżeczki margaryny Planta (koniecznie!),
- olejek migdałowy,
- 1-1,5 kg przesianego cukru pudru.
Przygotowanie:
1. Żelatynę zalać wodą i odstawić na ok. 5-10 minut do nasiąknięcia.
2. Miskę z żelatyną ustawić nad garnkiem z wodą (w kąpieli wodnej) na włączonym gazie i dokładnie rozpuścić żelatynę, po czym wsypać glukozę, zamieszać i potrzymać na ogniu przez minutkę. Dodać Plantę. Gdy zacznie się rozpuszczać, zdjąć z ognia i mieszać do jej całkowitego roztopienia. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
UWAGA: PRZEZ CAŁY PROCES NIE MOŻNA DOPUŚCIĆ DO ZAGOTOWANIA SIĘ MIESZANKI! INACZEJ WYRZUCIĆ DO KOSZA I ZACZĄĆ JESZCZE RAZ.
3. Do masy żelatynowej wlać olejek migdałowy (może być nawet cała buteleczka - dzięki niemu masa imituje marcepan). Wsypać trochę cukru pudru i zamieszać do połączenia. Czynność powtórzyć kilkakrotnie, aż masa będzie na tyle twarda, by dała się wyrabiać ręką.
4. Przełożyć masę do czystej miski i wyrabiać do uzyskania pożądanej konsystencji, dosypując co trochę odpowiednią ilość cukru pudru. Masa jest gotowa, gdy nie klei się do rąk i jednocześnie nie traci swej plastyczności.
Barwniki
Najlepsze do barwienia masy cukrowej, marcepanowej oraz mas do przekładania tortów są barwniki żelowe. Dzięki nim masa nie rozcieńcza się zanadto i można swobodnie regulować jej kolor niewielkimi ilościami barwnika. Najczęściej polecane są barwniki firmy Wilton, ze względu na wydajność i stosunkowo niską cenę w porównaniu z ich zużyciem.
Do barwienia płynów oraz mas do przekładania tortów można używać barwników w płynie. Są tańsze, jednakże ich wydajność jest mniejsza od barwników żelowych lub w paście.
Przy malowaniu kwiatów najlepiej sprawdzają się barwniki w proszku lub pyłowe. Dzięki nim można uzyskać efekt niepowtarzalnego cieniowania i z powodzeniem naśladować naturę.
Barwniki w sprayu lub do aerografów pozwalają na szybkie pomalowanie dużych powierzchni i uzyskanie intensywnych kolorów oraz cieniowań, dzięki zastosowaniu różnego ciśnienia napylania.
Podsumowując, najczęściej używanymi i niezbędnymi przy dekoracjach w stylu angielskim barwnikami są barwniki żelowe, które niezaprzeczalnie zyskały duże uznanie na naszym forum.
Gdzie kupować akcesoria?
Na polskim rynku najpopularniejszymi sklepami są tortownia.pl z siedzibą w Warszawie oraz P.AN Centrum Słodkiej Dekoracji z Poznania. Sklepy te prowadzą sprzedaż wysyłkową. Inne popularne sklepy internetowe to: Ale dobre!, Przydasiownia, Sweet Decor. W sklepach obecnych w centrach handlowych, najwięcej przydatnych rzeczy można znaleźć w TKMaxx, gdzie pojawiają się akcesoria do stylu angielskiego.
Możecie dodać coś od siebie, gdyż temat z całą pewnością nie jest jeszcze wyczerpany...
