marzenaa26 @ 19 Feb 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1094737Pięne te torty Jo-anno1a moge zapytac czym są zrobione boki w tym z bocianem?
Oczywiście znowu zastrzeżenie było, żeby tylko nie obkładać masą cukrową.Boki posmarowane bitą śmietaną i obsypane zmielonymi rurkami. Zostały mi po obkładaniu poprzedniego tortu takie połamane rurki, więc wykorzystałam.![]()
Anna5 @ 19 Feb 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1094738Witam wszystkichMam problem z bitą śmietaną, może ktoś mi pomoże? Chodzi o to, że ubija mi się bardzo ładnie, ale podczas wyciskania ze szprycy robi się coraz płynniejsza. Co robię nie tak. Chcę udekorować tort barbie bitą śmietaną, ale nie wiem co zrobić żeby w trakcie dekorowania nie traciła w rękawie swojej konsystencji.
Najlepiej dobrze schłodzić smietanę. Mam tez czasami tak, że jeżeli w pomieszczeni jest zbyt ciepło to śmietana płynie. Ciepłe dłonie także ogrzewają dekorator i to ma wpływ na konsystencję. Jak wyciskam "ażurek" na tort, a troche czasu to zajmuje, to worek cukierniczy owijam scierką, izoluje to na jakiś czas kontakt smietany z ciepłem dłoni.
Jo_anna1 @ 19 Feb 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1094689Sie porobiło![]()
Tak szczerze to nie chce mi się nawet czytać całej tej dyskusji, odbywała się beze mnie i nie powinnam zabierać zdania.
Wchodzę tu aby zasięgnąć porady, podziwiać kunszt koleżanek i w tym wątku nie szukam żadnych plotek a tresciwej merytorycznej wymiany doświadczeń w zakresie tortowym. Na plotki są inne wątki i tam możemy sobie do woli plotkować.
W całej tej pisaninie o wszystkim i o niczym bardzo trudno jest przekopać się do istoty zagadnienia, giną pytania i konkretne odpowiedzi na nie. Trudno jest coś istotnego znaleźć a niejednokrotnie czas jest bardzo istotny.
Wracam więc do istoty tematu
Ulinqa super torcik. I księżniczka widać czystej krwi szlachcianka.![]()
Ja właśnie skończyłam na wesele kuzynów. Taki sobie zarzyczyła panna młoda, z ażurkiem i "welonem", bordowe róże i obrączki koniecznie ze wzorkiem.Mam nadzieję, że spełniłam jej oczekiwania.![]()
Pokaż załącznik 61387 Pokaż załącznik 61386piękne tortya ja chciałam zapytać o stojak
bo w sumie w dużej mierze po to obserwuję od dwóch tygodni ten wątek. pomijam fakt, że przypadkowo obserwowałam też coś, czego zupełnie nie chciałam (od zdjęć nie-tortów do awantury)![]()
koleżanka zapytała mnie czy nie upiekłabym jej tortu na wesele na.. 200 osóbwyzwanie ogromne, szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że piekę dla znajomych wszystko, tylko nie torty![]()
możesz mi powiedzieć jaką średnicę mają torty ze zdjęć? i na ile osób są przeznaczone? i w końcu to, od czego zaczęłam - gdzie kupiłaś taki stojak? to bardzo droga impreza? jest plastikowy?
adrijah @ 19 Feb 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1094817piękne tortya ja chciałam zapytać o stojak
bo w sumie w dużej mierze po to obserwuję od dwóch tygodni ten wątek. pomijam fakt, że przypadkowo obserwowałam też coś, czego zupełnie nie chciałam (od zdjęć nie-tortów do awantury)![]()
koleżanka zapytała mnie czy nie upiekłabym jej tortu na wesele na.. 200 osóbwyzwanie ogromne, szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że piekę dla znajomych wszystko, tylko nie torty![]()
możesz mi powiedzieć jaką średnicę mają torty ze zdjęć? i na ile osób są przeznaczone? i w końcu to, od czego zaczęłam - gdzie kupiłaś taki stojak? to bardzo droga impreza? jest plastikowy?Stojak kupisz tutaj: http://www.tortownia.pl/dzial,55,do_serwow...laze.html?str=3
Anna5 @ 19 Feb 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1094857Może wiecie gdzie można kupić worki dekoratorskie foliowe?Worki kupiłam w ostatnim tygodniu w carrefour. Kosztowały ok.3zł za 6 sztuk. Warto tam zajrzeć, bo były też inne ciekawe "pomocniki" i w bardzo przystępnych cenach. Proszę szukać wyroby w kolorze śliwkowym z firmy "Carrefour Home". Byłam bardzo zadowolona z zakupów.
adrijah @ 19 Feb 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1094817piękne tortya ja chciałam zapytać o stojak
bo w sumie w dużej mierze po to obserwuję od dwóch tygodni ten wątek. pomijam fakt, że przypadkowo obserwowałam też coś, czego zupełnie nie chciałam (od zdjęć nie-tortów do awantury)![]()
koleżanka zapytała mnie czy nie upiekłabym jej tortu na wesele na.. 200 osóbwyzwanie ogromne, szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że piekę dla znajomych wszystko, tylko nie torty![]()
możesz mi powiedzieć jaką średnicę mają torty ze zdjęć? i na ile osób są przeznaczone? i w końcu to, od czego zaczęłam - gdzie kupiłaś taki stojak? to bardzo droga impreza? jest plastikowy?Stojak to ten:
http://www.tortownia.pl/sklep,761,55,Stela..._3pietrowy.html
Jeżeli na tak duże wesele zdecydowanie się nie nadaje bo wagowo uniesie tylko ok. 7 kg tortu(ten dzisiejszy ważył 6,70 kg) Chyba że planujesz dwa torty ale to już nie będzie miało takiego uroku. Przy takich uroczystosciach cukiernicy liczą ok. 100g tortu na osobę więc kolos przed Tobą. Tort takiej wielkości powinien wjeżdżac na salę na specjalnym wózku. Ja upiekłabym duże blaty biszkoptowe z blachy piekarnikowej oraz mniejsze z dużej blachy do pieczenia. Piętro zrobiłabym na osobnym podkładzie, położyłabym na dolnym wspierajac na drewnianych patyczkach( np od szaszłyków).
sionia @ 19 Feb 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1094861Stojak kupisz tutaj: http://www.tortownia.pl/dzial,55,do_serwow...laze.html?str=3tortownię znam i przeglądałam, ale jest droga, a ja potrzebuję tego stojaka na jeden razale dziękuję
ania-magda @ 19 Feb 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1094863Stojaki są w P.AN Centrum, z tego co wiem jednorazowe są poniżej 20zł, więc nie jest to jakiś wielki wydatek, jeśli chodzi o ślub
dziękujęproblem w tym, że jednorazowe są na stosunkowo małe torty![]()
a P.AN Centrum jak sprzedaje? Bo mi to wygląda na sprzedaż hurtową.. do tego nie ma cen na stronie... ale napiszę do nich
Jo_anna1 @ 19 Feb 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1094881Stojak to ten:
http://www.tortownia.pl/sklep,761,55,Stela..._3pietrowy.html
Jeżeli na tak duże wesele zdecydowanie się nie nadaje bo wagowo uniesie tylko ok. 7 kg tortu(ten dzisiejszy ważył 6,70 kg) Chyba że planujesz dwa torty ale to już nie będzie miało takiego uroku. Przy takich uroczystosciach cukiernicy liczą ok. 100g tortu na osobę więc kolos przed Tobą. Tort takiej wielkości powinien wjeżdżac na salę na specjalnym wózku. Ja upiekłabym duże blaty biszkoptowe z blachy piekarnikowej oraz mniejsze z dużej blachy do pieczenia. Piętro zrobiłabym na osobnym podkładzie, położyłabym na dolnym wspierajac na drewnianych patyczkach( np od szaszłyków).dziękuję za podpowiedzi
myślałam o dwóch tortach, a nawet myślałam o jednym + 2 wieże babeczek zamiast tortu, ale zobaczymy.. dzisiaj młodzi byli na targach ślubnych, miały być wystawy cukierników, jutro spróbuję się dowiedzieć co ciekawego widzieli![]()
adrijah @ 19 Feb 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1095056dziękujęproblem w tym, że jednorazowe są na stosunkowo małe torty![]()
Mój największy tort ważył 20 kg. Ponieważ był to jednorazowy taki wypiek to też nie inwestowałam w stojak (produkty dostarczyła rodzinka a moja była robocizna). Problem rozwiązałam w ten sposób, że drewniana półkę okleiłam złotym sztywnym papierem. Nie było potrzeby oklejać boków bo były ładnie wykonane. Tort był pietrowy. Jak robię mniejsze to nie daje wzmocnień, tym razem bałam się, że podczas transportu górne piętro zapadnie się i wbiłam 4 patyki a na nich dopiero postawiłam górną część (też na tym złotym kartoniku). Jubilatce powiedziałam jak jest złożony tort dlatego bez problemu poradziła sobie z jego porcjowaniem.
Moim zdaniem korzystniej jest zamówić u stolarza sklejkę na wymiar (tj. nieco większą niż tort) za którą zapłacisz parę złotych niż inwestować w stojak.
Co prawda, już go kiedyś zamieszczałam na CC ale nie moge dotrzeć dlatego, jeszcze raz załączyłam, zobacz jak wyglądał przy rozmiarach podstawy 45 cm x 55cm. Koleżanka, która robi torty zarobkowo mówiła, że taką wagę robi na przyjęcia dla 150 osób i to wychodzą dość duże porcje.
h-elen @ 19 Feb 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1095066Mój największy tort ważył 20 kg. Ponieważ był to jednorazowy taki wypiek to też nie inwestowałam w stojak (produkty dostarczyła rodzinka a moja była robocizna). Problem rozwiązałam w ten sposób, że drewniana półkę okleiłam złotym sztywnym papierem. Nie było potrzeby oklejać boków bo były ładnie wykonane. Tort był pietrowy. Jak robię mniejsze to nie daje wzmocnień, tym razem bałam się, że podczas transportu górne piętro zapadnie się i wbiłam 4 patyki a na nich dopiero postawiłam górną część (też na tym złotym kartoniku). Jubilatce powiedziałam jak jest złożony tort dlatego bez problemu poradziła sobie z jego porcjowaniem.
Moim zdaniem korzystniej jest zamówić u stolarza sklejkę na wymiar (tj. nieco większą niż tort) za którą zapłacisz parę złotych niż inwestować w stojak.
Co prawda, już go kiedyś zamieszczałam na CC ale nie moge dotrzeć dlatego, jeszcze raz załączyłam, zobacz jak wyglądał przy rozmiarach podstawy 45 cm x 55cm. Koleżanka, która robi torty zarobkowo mówiła, że taką wagę robi na przyjęcia dla 150 osób i to wychodzą dość duże porcje.dziękuję, właśnie myślałam o o stolarzu i sklejce, bo nawet jeśli ktoś jeszcze sobie później zażyczy tort, to wątpię, że taki wielki
bardzo ładnie wygląda ten tortnie straszy wielkością ani nic![]()
![]()
monikk @ 20 Feb 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1095124Adrijah ,żeby zobaczyć ceny w Pan musisz być zarejestrowana.
Zobacz też w Fabryce Cukiernika,jak na jedno użycie to jest problem,te stojaki są drogie.a no chyba, że takdzięki![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.