Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

zahir2006

Member
Sie 24, 2010
99
0
0
Hej dziewczyny, torciki przepiękne a oto i mój... rzadko mam okazję coś upiec ale śledze Wasze dokonania na bieżąco
anbetung.gif
gorąco pozdrawiam
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • motocykl.JPG
    motocykl.JPG
    122 KB · Wyświetleń: 0

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
_Gonia_ @ 17 Apr 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1279198I jeszcze jedno pytanko; jak robicie torty pietrowe to między pietrami dajecie jakąś podkładkę, czy wbijacie jakieś rurki podtrzymujące drugie piętro?
Chce zrobić tort piętrowy na komunię córeczki i zastanawiam się jak to zrobic technicznie.
Tak jak już powiedziała asiulla też daję między piętra cienkie tekturowe podkładki a w każde wbiłam... zrobiłam aż 1 piętrowy tort
rofl.gif
... rurki do napojów docięte do wysokości każdego piętra.Wszystko się trzymało nic nie zapadło, a tort był solidnych rozmiarów Jest tutaj
 

fantastycznie

Member
Sty 12, 2011
88
0
0

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
bumelka @ 18 Apr 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1279757Tak jak już powiedziała asiulla też daję między piętra cienkie tekturowe podkładki a w każde wbiłam... zrobiłam aż 1 piętrowy tort
rofl.gif
... rurki do napojów docięte do wysokości każdego piętra.Wszystko się trzymało nic nie zapadło, a tort był solidnych rozmiarów Jest tutaj
Można też skorzystać z patyczków do szaszłyków, przetestowałam-dobrze trzymają
icon_mrgreen.gif
 

joannaMar

Member
Gru 21, 2011
12
0
0
bumelka @ 18 Apr 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1279757Tak jak już powiedziała asiulla też daję między piętra cienkie tekturowe podkładki a w każde wbiłam... zrobiłam aż 1 piętrowy tort
rofl.gif
... rurki do napojów docięte do wysokości każdego piętra.Wszystko się trzymało nic nie zapadło...
To te podkładki pod tort z papieru pokryte złotą powłoką?

A czy przed nałożeniem masy cukrowej, tort zamiast tynku można obsmarowac budyniem? Próbował ktoś kiedyś? Te masło jakoś mi ostatnio nie pasowało w torcie? Może za duzo go nałozyłam, ale chciałam by tort był równy.
 

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
joannaMar @ 20 Apr 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1280527To te podkładki pod tort z papieru pokryte złotą powłoką?

A czy przed nałożeniem masy cukrowej, tort zamiast tynku można obsmarowac budyniem? Próbował ktoś kiedyś? Te masło jakoś mi ostatnio nie pasowało w torcie? Może za duzo go nałozyłam, ale chciałam by tort był równy.
Tak ,to te podkładki.Smarowałam też delikatnie powierzchnię tortu..czyli masę cukrową... pod tą podkładką aby zapobiec przesunięciu się piętra.Jeśli chodzi o krem pod masę cukrową to Ci nie pomogę bo osobiście robiłam masło z cukrem pudrem złamane aromatem cytrynowym.Jeśli masa cukrowa nie jest zbyt cienka to zakryje delikatne nierówności.Może jeszcze ktoś się wypowie co do masy z budyniem bo chyba samym budynie to nie można.Sama jestem ciekawa.
 
Lut 21, 2012
320
0
0
Miałam problem jak wydobyc litery z linijki, macie sposoby i na co kleicie, ja na wode z cukrem pudrem i nie wyszło mi to za ładnie moze jak wyschnie bedzie lepiej...
 

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
torciki supe
icon_smile.gif

tynkowanie czyli smarowanie tortu masą budyniową odradzam osobiście - budyń nawet zmiksowany z masłem daje cellulit
icon_smile.gif
- ja pod samoróbke tynkuje normalnie bita smietaną albo maskarpone albo wymieszane - najczesciej tym co w środku torta - gra smakowo i nie płynie mi samoróbka - raz jedyny otynkowąłam masłem z pudrem zmiksowanym - faktycznie lepiej równiej gładziej ale smakowo dla mnie gorzej

mój dzisiejszy wydany a 3 lodówkują i czekaja na sesję zdjęciową
icon_smile.gif


kosmos.jpg
 

Załączniki

  • kosmos.jpg
    kosmos.jpg
    91.1 KB · Wyświetleń: 0

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Megi428 @ 21 Apr 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1280760torciki supe
icon_smile.gif

tynkowanie czyli smarowanie tortu masą budyniową odradzam osobiście - budyń nawet zmiksowany z masłem daje cellulit
icon_smile.gif
- ja pod samoróbke tynkuje normalnie bita smietaną albo maskarpone albo wymieszane - najczesciej tym co w środku torta - gra smakowo i nie płynie mi samoróbka - raz jedyny otynkowąłam masłem z pudrem zmiksowanym - faktycznie lepiej równiej gładziej ale smakowo dla mnie gorzej

mój dzisiejszy wydany a 3 lodówkują i czekaja na sesję zdjęciową
icon_smile.gif
Właściwie po tych słowach to już nic nie wiem.Gdzieś czytałam,że nie tynkować śmietaną bo się masa rozpuszcza.Może jest jednak różnica czy obkładamy później tort samoróbką czy masą kupną???Trudno jest eksperymentować i liczyć się z tym,że może tortu nie być jeśli spłynie.Proszę poradźcie co z tym tynkowaniem?
A tak w ogóle Megi to nie mogę się doczekać następnych zdjęć Twoich tortów.Wszystkie które widziałam są powalające.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
Bumelka dzieki
icon_smile.gif


Śmietana rozpuszcza mase ale gotowa - samoróbka jest odporna na nia - owszem od spodu miekknie ale nic sie nie dzieje poza tym.
Najlepiej ponoc tynkować masłem z pudrem - masło mocno zastyha dzieki czemu trzyma się kształy torta - ale jak pisałam raz tak zrobiłam i smakowo bardzo mi nie podeszło.
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
czarnowodzianka @ 20 Apr 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1280758Miałam problem jak wydobyc litery z linijki, macie sposoby i na co kleicie, ja na wode z cukrem pudrem i nie wyszło mi to za ładnie moze jak wyschnie bedzie lepiej...
Do literek rozwałkowuję masę, delikatnie podsypując mąką ziemniaczaną, pozostawiam na chwilę. Odznaczam kształt przyciskając linijkę z literką, "pędzelkuję" odciśniety kształt mąką, wycinam literkę i stukam linijką o blat stołu a literka wyskakuje sama, jeżeli trafiam na oporny egzemplarz który nie chce wyjść to delikatnie pomagam mu igiełką. Literki najlepiej robić troszeczkę wcześniej i podsuszyć. Przyklejam na wodę z pudrem. Potrzeba jaj naprawdę odrobunkę na literce żeby nie porobiły się plamy wokół.


A to mój dzisiejszy:
Zmalujmy coś razem
icon_mrgreen.gif

IMG_1201.JPG
 

Załączniki

  • IMG_1201.JPG
    IMG_1201.JPG
    183.5 KB · Wyświetleń: 0

Asiulek

Member
Lis 7, 2006
602
0
0
Błagam o pomoc
icon_sad.gif


Dziś idę na panieński do przyjaciółki. Jak zawsze przypadło mi zrobienie czegoś słodkiego, a więc lekko "zboczonego" panieńskiego tortu ;)
Tylko najpierw zrobiłam, a teraz się zastanawiam....

Biszkopt przełożyłam masą truskawkowo-malinową (środek tortu), a na wierzch masą z bitej śmietany utrwalonej galaretką malinową (czyli takie ala ptasie mleczko)
Teraz chcę położyć na to lukier plastyczny (kupiony tzw. gotowiec). No i się martwię czy nie spłynie??? co się z nim stanie w kontakcie z taką właśnie masą?
Przeszukałam spiżarnię i znalazłam takie oblaten (takie płatki z wafelka, które dostałam z Niemiec), może by tym przykryć przed nałożeniem masy?
Chcę wykończyć tort ok. 16.00, na 19.00 jest panieński, ale pewnie tort podamy później. Wytrzyma? Proszę pomóżcie, to moja pierwsza przygoda z takim lukrem
icon_sad.gif
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Asiulku tyle czasu napewno wytrzyma. Tylko niech ta bita śmietana dobrze się schłodzi i dopiero położysz cukrową. też tak robiłam i masa cukrowa jeżeli była kładziona na dobrze schłodzoną bitą śmietanę od strony tortu była wilgotna tylko. Z tym wafelkiem to bym nie kombinowała żeby czasami nie przedobrzyć. Możesz masę cukrową zabezpieczyć w ten sposób że po rozwałkowaniu posmarować cieniutką warstwą masła (masło musi mieć temp. pokojową a zrobisz to ręką) i tą "pomaśloną" stroną przykryć tort. Wówczas napewno nie ruszy
icon_mrgreen.gif
 
Lut 21, 2012
320
0
0
[quote name='Jo_anna1' date='21 Apr 2012, 09:01 ' post='1280795']
Do literek rozwałkowuję masę, delikatnie podsypując mąką ziemniaczaną, pozostawiam na chwilę. Odznaczam kształt przyciskając linijkę z literką, "pędzelkuję" odciśniety kształt mąką, wycinam literkę i stukam linijką o blat stołu a literka wyskakuje sama, jeżeli trafiam na oporny egzemplarz który nie chce wyjść to delikatnie pomagam mu igiełką. Literki najlepiej robić troszeczkę wcześniej i podsuszyć. Przyklejam na wodę z pudrem. Potrzeba jaj naprawdę odrobunkę na literce żeby nie porobiły się plamy wokół.


Dziękuję za radę następnym razem wczesniej powycinam napis ;)
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy