Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Oba sliczne, ale ten drugi.... a dokladnie te ozdoby...piekne, czyzby z karmelu?

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
na mnie tez ten drugi zrobil ogromne wrazenie
icon_biggrin.gif

i tam po bokach sa ptaki?

granola

Member
Lis 12, 2007
304
0
0
sliczne torty, podziwiam karmel trzeba umiec obrabiac a tu widze wismienicie sobie poradzilas
icon_mrgreen.gif

a to moj, coprawda dodatki tylko sa z masy cukrowej listki i kwiatki reszta bita smietana

Załączniki

• DSC05846.JPG
    DSC05846.JPG
    76.9 KB · Wyświetleń: 0

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
granola- śliczny torcik.
Macie rację, ten drugi torcik ma ozdoby z karmelu, ale to nie jest zbyt trudne do zrobienia. mam nadzieję, że następne torciki będą jeszcze ładniejsze
banana.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
fajnie dziewczyny.
Miglietto dla mnie drugi jest ok. z tym że za dużo różnych rzeczy masa, karmel i na samym dole chyba płat masy cukrowej. jak byłam na targach to pani M. Weber kiedy rozmawiałyśmy o karmelu stwierdziła, że ozdoby z karmelu łączy się z masą cukrową, nie stosuje się na tortach wykńczonych masami maślanymi i śmietanowymi. Takie połączenie to rodaj gafy cukierniczej. Nie chcę się wymądrzać ale myślę, że gdybyś położyła ozdoby karmelowe na torcie obłożonym masą cukrową to zdecydowanie ładniej by wyglądał, estetyczniej. Czasami dużo nie znaczy ładnie. Przepraszam tak myślę. nie jesteśmy tu po to aby "smarować komuś wazeliną" ale po to żeby wyrażać nasze opinie.
icon_mrgreen.gif

a swoją drogą próbuję bawić się karmelem, zakochana jestem w tym cukrze. Taki rewelacyjny materiał. Mocny, silny a jednocześnie taki kruchy i delikatny. Rewelacyjny.
mam kilka pytań do Ciebie:
Korzystałaś z gotowego karmelu, isomaltu czy sama eksperymentowałś? Nie popłynął Ci ten karmel, jak go przechowywałaś? Czy utrwalałaś lakierem spożywczym?
Gdzie kupowałaś foremki silikonowe do karety i ptaszków?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
dzięki za uwagi.masz rację, nawet miałam to w planie, ale niestety na ten tort miałam za mało czasu( nie jestem wprawiona jeszcze w pokrywaniu tortów masą cukrową). postaram się zapamiętać Twoje rady.
karmel robiłam sama i położyłam je na tort przed samym podaniem. niczym go nie utrwalałam.dopiero zaczynam bawić się karmelem i bałam się wstawiać ozdoby do lodówki ( za dużo wilgoci). Foremki zamówiła mi córka przez internet i nie wiem gdzie, ale podobne są tu:http://www.tobie.com.pl/katalog%202.htm. tylko moje są wypukłe i moczy się je w karmelu, a w te chyba trzeba wlać karmel.
próbowałam też moczyć w czekoladzie, ale niestety nie mogłam zdjąć figurek z foremek (czekolada była za delikatna)

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Dobrze, że ozdoby robiłaś przed samym podaniem. nawet gdybys nie wstawiła karmelu do lodówki i tak po jakimś czasie bez zabezpieczenia lakierem po prostu zaczął by się rozpływać. najbardziej trwałe są ozdoby z isomaltu.
Ale myślę że z rozważaniami na temat karmelu powinnyśmy się przenieść do odrębnego wątku. Idę sprawdzić czy takowy już istnieje
icon_mrgreen.gif

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
Hej tortocinki!!! Dawno mnie nie było ale podglądam. Ostatnio uczniłam takie torciki. doniczka piętrowy i w całości moje dzieło. Czekoladowy ozdabiały moje dziewczynki. 4 i 7 lat ale już kumają o co chodzi!!!! Wasze dzieła cuda wszystkie!!!!!! Pozdrawiam tortowo!!!!!!!

Załączniki

• 1111.jpg
    1111.jpg
    106.7 KB · Wyświetleń: 0
  • 1212.jpg
    1212.jpg
    88.2 KB · Wyświetleń: 0
  • 22222.jpg
    22222.jpg
    145.9 KB · Wyświetleń: 0

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
No tak, najpierw sie przez dluzszy czas nie pokazujesz, a jak juz sie zjawisz to oczywiscie bombe rzucasz
icon_mrgreen.gif
Doniczkowy cudowny a i dziewczynki pokazuja, ze talent tortowy po mamusi maja
icon_mrgreen.gif

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
dzisiaj zrobiłam taką różyczkę, ale nie wiem czy będzie widać, że położyłam na nią cieniutką warstwę pudru perłowego. w rzeczywistości jest o wiele ładniejsza

Załączniki

• r__a.jpg
    r__a.jpg
    15.4 KB · Wyświetleń: 0

katikity

Member
Paź 28, 2010
107
0
0
Jo_anna ja cie prosze napisz jak ta butelke robilas ?? Maz ma niedlugo urodziny a ona taakie wrazenie na mnei zrobila

Cudenka robicie
Ja ostatnio niewiele bo mialam dzieci chore no ale zawsze cos

to pierwszy tort mojego syna

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Katikity torciki fajne
icon_smile.gif

Kiedys znalazłam taki link gdzie był opis. Postaram się go odnaleźć i wstawię. Bo tam było tak świetnie łopatologicznie wytłumaczone.
icon_mrgreen.gif

Roman

Member
Sty 11, 2010
1,528
0
0

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
miglietta @ 30 Mar 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1113159może któraś z Was pomoże mi i wytłumaczy z ,, z polskiego na nasze,, jak mogę podobny kształt tortu jak ten zrobić http://www.kuharka.ru/talk/kladovka/kulina/5489.html?p=14. chciałabym w takim kształcie zrobić tort weselny
Roman, Moim zdaniem troszczkę trzeba zmodyfikować ten sposób, jeżeli dobrze rozumiem to Miglietcie chodzi o rodzaj "zjeżdżalni"
Tu wrzuciłam swoje. Może połaczyć sposób Romana z tym :
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=3...p;#entry1113700

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy