Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

katikity

Member
Paź 28, 2010
107
0
0
Jo_anna baaardzo dziekuje teraz musze znalezc gdzies sylikon hmm a jeszcze mam pytanie czy ktoras z was krystalizowala roze na tort??

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
katikity @ 2 Apr 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1114454Jo_anna baaardzo dziekuje teraz musze znalezc gdzies sylikon hmm a jeszcze mam pytanie czy ktoras z was krystalizowala roze na tort??
Nie bawiłam się z silikonami, czystą, suchą butelkę( zdezynfekowałam spirytusem
icon_mrgreen.gif
) obłożyłam masą cukrową do połowy i zostawiłam do zaschnięcia, w tym czasie kilkakrotnie sprawdzałam czy nie przyklei się i czy będę mogła ją później zdjąć
icon_smile.gif

Nicki1

Member
Lut 2, 2007
315
0
0
jak ja tu dawno nie zaglądałam do Was, a tu takie piękne torty...

Joanno butelka niesamowita!

przez ostatni 1,5 miesiąca zrobiłam chyba z 10 tortów, każdy weekend miałam zajęty, a ten zrobiłam sobie wolne... wreszcie ;) choć uwielbiam piec, ale czasem trzeba odpocząć ;)

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Twoim sposobem Joasiu jest chyba najprościej
daumen.gif
Na butelkę można też położyć folię spożywczą, posmarować troszkę olejem, żeby się masa cukrowa nie przykleiła i też dobrze powinno być, choć sama nigdy jeszcze butelki nie robiłam
zwinker2.gif

zuch

Member
Maj 14, 2010
13
0
0
dzisiaj po raz pierwszy robiłam samodzielnie masę z przepisu DorotyX. No i ni ejestem zadowolona. Zuzyłam mnóstwo cukru pudru i tak się kleiła, tak mi sie wydawało a potem zaczęła wysychać i sie kruszyć. Do tego w dotyku taka chropowata... Pewnie za dużo cukru pudru i za mało wyrobiłam. Kolory nie wyszły mi ładne, miała byc ładna zieleń a wyszło.... No same zobaczcie, następnym razem spróbuję przepis Illy

Najważniejsze, ze synek był zachwycony - KOT!!!!

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Zuch, nieprzejmuj sie, jesli bys nienapisala, ze mialo byc inaczej to pewnie wszystkie by myslaly, ze tak mialo byc. Torcik bardzo ladny
icon_smile.gif

delicious

Member
Lut 26, 2011
83
0
0
Zuch, tak naprawdę to jak na pierwszy raz, to tort wyszedł Ci całkiem przyzwoicie, poważnie. Ja zaczęłam przygodę z masą cukrową około miesiąc temu, a mojego "pierwszego razu" nigdy nie pokazałam na forum taki był brzydki. Dlatego podziwiam ten Twój tort z naprawdę wielkim uznaniem.
anbetung.gif
Jeżeli nadal uważasz, że nie spełnił Twoich oczekiwań to wiedz, że już za drugim razem wychodzi o wiele lepiej.
... Chociaż mnie nigdy nie wychodzi tak jak na początku zakładam, ale z drugiej strony zauważam swój rozwój w temacie "wykorzystania masy cukrowej".
Moja pierwsza masa cukrowa też wyszła mi chropowata, a to dlatego, że użyłam cukru pudru mielonego w młynku- domowym sposobem, potem dopiero doczytałam, że takiego się nie daje, ale było już za późno. Innym razem, kiedy zaopatrzyłam się już w cukier puder i jakieś barwniki spożywcze, okazało się, że kolory są do... chrzanu. (Kupiłam barwniki w płynie, które po dodaniu do masy robiły ją bardzo rzadką. Musiałam dodawać dużo cukru, żeby masa nabrała konsystencji plasteliny, to natomiast sprawiało, że robiła się krucha i nie pozwalała lepić.) Zgroza... Ale nie podałam się. Forumowiczki doradziły mi barwniki Wilton w żelu i teraz jest OK.

Zuch, patrząc na ten tort jestem pewna, że spodoba Ci się praca z masą cukrową, masz polot i pomysły (Kot jest SUPER!!!!). To fajna zabawa, a sądząc po napisie na torcie to jeszcze wiele urodzin i tortów do upieczenia przed Tobą. Dzieciaki to doceniają, Twojemu Synkowi się podobał, więc cel osiągnięty
lecker.gif
fajna z Ciebie Mamuśka, że Ci się chce takie rzeczy robić. Myślę, że będzie tego więcej, co? I wszystko pokazuj, jestem bardzo ciekawa jak Ci idzie.

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
1
0
Roczkowy-Misiowy - wersja dla dorosłych ;)

Górny torcik:
nasączany sokiem z pomarańczy a masa to bita śmietana z ajerkoniakiem
Dolny torcik , nasączany szampanem a przełożenie to zabaglione i truskawkowe
dsc01059g.jpg

przekrój niestety robiony na szybko więc fotki nie ciekawe
dsc01070x.jpg

dsc01199o.jpg

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Monsai
anbetung.gif
piekny tort, tez takiego chce
icon_mrgreen.gif
Napewno byl pyszny, az mi slinka leci.

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
1
0
tak, to ten na samym dole Lambethko
icon_smile.gif
Stwierdziłam w końcu, że zbyt blisko siebie by były gdybym dała go po środku, a po drugie zbyt mało miejsca na niego było.

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
bomba! a mikrofon jest caly z masy czy srodek wypelnilas jednak biszkoptem lub galaretka?
i gwiazdki z serduszkami sa na drucikach?

delicious

Member
Lut 26, 2011
83
0
0
Monsai fajnie wyszedł Ci ten tort. Bardzo podobają mi się te liście, malowałaś? A ten biszkopt, taki puszysty, jak to robisz, że taki wychodzi?
lecker.gif

pscoki tort super, ładna kompozycja i miłe dla oka kolory.
anbetung.gif

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
1
0
delicious @ 4 Apr 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1115397Monsai fajnie wyszedł Ci ten tort. Bardzo podobają mi się te liście, malowałaś? A ten biszkopt, taki puszysty, jak to robisz, że taki wychodzi?
lecker.gif
Liście sa jedynie na brzegach malowane, w sensie sypkim barwnikiem.
Biszkopt puszysty, nic mi nie mów :D Ile ja miałam nerwów z nim , z nimi!! , bo 5 w śmieciach wylądowało, dziewczyny wiedzą :D
Ale okazało się, że to piekarnik mi siada
icon_sad.gif
oszukuje temp o 50 st.
Przepis u mnie na blogu
icon_smile.gif

zuch

Member
Maj 14, 2010
13
0
0
dziekuję dziewczyny za miłe słowa. To nie był pierwszy raz ze stylem angielskim ale poprzednio miałam gotowy lukier plastyczny z tortowni i poszło lepiej... barwniki mam tez z tortowni ale nie Wiltona, są w paście. Ja chyb apo prostu miałam marny cukier - puder (Diamant) i dałam go za dużo... no nic to, będe próbowac dalej. 20 maja urodziny ma córeczka, zyczenie - tort z syrenką (w zeszłym roku była Barbie).
Kotek to niestety nie moja wyobraźnia - mial być kotek na kłębku wełny wg wzoru z książki Torty dla dzieci, no ale nie mam formy na półkule... jest kotek na górce.

najśmieszniejsze jest to, że synej kotka ...zjadł w całości.... ze tez sie nie zasłodził do końca....

A to niebieskie obok kotka to ukrywa bardzo brzydkie łaczenie - masa miała tak badziewną konsystencję, że nie dało sie wygładzić....

jak patrzę na Wasze torty.... ach

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy