Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
1
0
Cinka @ 5 Apr 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1116054Nie sądzę, w każdym bądź razie byłoby to wysoce nieopłacalne chrzczenie, ponieważ kilogram mąki ziemniaczanej jest droższy od kilograma cukru
icon_wink.gif
Czyli teraz Diamant może jest lepszy :D Czyli ma więcej cukru w cukrze....
icon_mrgreen.gif

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
ceny to masakra - ja napisalam do rodzicow zeby mi w PL kupili maka ziemniaczana to jak mi podali cene to mnie zmrozilo. U nas cukier kosztuje 0,65 euro a 500 g maki 0,55 euro. Masakra z polskimi cenami. Ja zabronilam mojej mamie cokolwiek piec na swieta i ja popieke.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

granola

Member
Lis 12, 2007
304
0
0
ceny sa wsciekle do naszych zarobkow, kolo mnie babeczka ma kiosk gazety itp. ale tez sciaga z niemiec slodycze, proszki i ma niemiecki cukier
po 3,60zl a w sklepie najtanszy jaki widzialam kosztuje 4,70

ja tez robie mase cukrowa z Diamantu i jakos nie narzekam i dzisiaj z ciekawosci wzielam w palce i ma czasem niewielki krysztalek cukru
ale zebym miala prowonanie nastepnym razem zrobie z innej firmy

Nicki1

Member
Lut 2, 2007
315
0
0
Wklejam moje ostatnie poczynania tortowe:
tort_z_myszk__miki_aromat_kuchni_mniejszy.jpg
tort_w_kszta_cie_m__czyzny_aromat_kuchni.jpg
resztę w następnym poście, bo za duże zdjęcia są ;)

Załączniki

• tort_w_kszta_cie_m__czyzny_aromat_kuchni.jpg
    tort_w_kszta_cie_m__czyzny_aromat_kuchni.jpg
    301 KB · Wyświetleń: 0
  • tort_z_myszk__miki_aromat_kuchni_mniejszy.jpg
    tort_z_myszk__miki_aromat_kuchni_mniejszy.jpg
    194.2 KB · Wyświetleń: 0

Nicki1

Member
Lut 2, 2007
315
0
0
i ostatni:
tort_z_kwiatami_aromat_kuchni.jpg
to tyle co zrobiłam w 1,5 miesiąca mojej nieobecności na forum ;)

wszystkie ozodby robię z masy cukrowej z żelatyną i glukozą
więcej zdjęć na moim blogu
icon_smile.gif

Monsai jak zrobiłaś te "wąsy" zielone na torcie? wzmacniałaś je drucikami?

Załączniki

• tort_z_kwiatami_aromat_kuchni.jpg
    tort_z_kwiatami_aromat_kuchni.jpg
    264.2 KB · Wyświetleń: 0

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Nicki1 @ 6 Apr 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1116327i ostatni:
[
Monsai jak zrobiłaś te "wąsy" zielone na torcie? wzmacniałaś je drucikami?
Ale naprodukowałaś ho, ho,ho
daumen.gif

Nie wiem jak wąsy robiła Monsai ale ja w ramach eksperymentu turlałam wałeczek z masy tak żeby koniuszek był cieńszy, w dłuższe wąsy wbijałam wykałaczkę tak żeby można było w torcie ją umieścić a w krótsze nie, wyginałam i pozostawiałam do zaschnięcia. Na 6 stronie tego wątku wrzuciłam zdjęcie z bucikiem tam użyłam wąsów.

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
jeszcze niedoskonałe, ale kiedyś dojdę do wprawy....

Załączniki

• w_z.jpg
    w_z.jpg
    27.1 KB · Wyświetleń: 0
  • owca.jpg
    owca.jpg
    24.5 KB · Wyświetleń: 0
  • butki.jpg
    butki.jpg
    19.2 KB · Wyświetleń: 0

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
Miglietta super te Twoje wprawki a szczególnie słodkie butki.

Jo_anno-ratunku!!!
próbowałam się z flachą tylko, że z czekolady plastycznej (z przepisu Tess) i nijak nie moge tego "odlewu" zdjąć z butelki w taki sposób,żeby go nie połamać.
Jak zdejmowałaś swoją butelkę?
wiem że to była tylko polowa ,ja tez robiłam połowę i próbowałam i z folią spożywczą i z olejkiem i ciągle pęka.

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
weerka- mi sie wydaje ze na butelke dobrze byloby nalozyc folie spozywcza - te przezroczysta. Na to nalozyc mase i jak wyschnie to sciagnac i folie oderwac od masy. Taka moja logika by byla przy tym
icon_biggrin.gif

Granifikate

Member
Mar 29, 2011
1
0
0
Witam,
wczoraj robiłam tort (właściwie robiłam go łącznie 3 dni) na urodziny mojego lubego
icon_smile.gif
pierwszy raz robiłam masę cukrową i po części opierałam się na przepisach które były tu podane
icon_smile.gif
zaczęłam od kakaowej z którą się namęczyłam strasznie przy wałkowaniu ale jak widać na zdjęciu jakoś się udało. Jest dużo niedociągnięć ale jak na pierwszy raz nie mogę mieć do siebie większych pretensji bo w sumie nigdy czegoś takiego nie robiłam.
Reasumując chciałabym podziękować za stworzenie tego wątku i za niezwykle pomocne rady w nim zawarte
icon_smile.gif

Pozdrawiam,
Kasia

Załączniki

• 100_4972_m.jpg
    100_4972_m.jpg
    711.6 KB · Wyświetleń: 0

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
weerka @ 6 Apr 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1116494Miglietta super te Twoje wprawki a szczególnie słodkie butki.

Jo_anno-ratunku!!!
próbowałam się z flachą tylko, że z czekolady plastycznej (z przepisu Tess) i nijak nie moge tego "odlewu" zdjąć z butelki w taki sposób,żeby go nie połamać.
Jak zdejmowałaś swoją butelkę?
wiem że to była tylko polowa ,ja tez robiłam połowę i próbowałam i z folią spożywczą i z olejkiem i ciągle pęka.
Napewno już po "ptokach", przepraszam ale dopiero teraz mam chwilke żeby przysiąść.
Nie wiem jak reaguje czekolada plastyczna
gruebel_2.gif
może w tym przypadku jakieś znaczenie będzie miała temperatura. Może zbyt mocno schłodzona i może dlatego pęka
gruebel_2.gif

Masę cukrowa co jakiś czas delikatnie przesuwałam po butelce. Nie miałam żadnych problemów ze zdjęciem ukształtowanej, suchej masy.
Chyba nie bardzo mogę Ci pomóc i musisz poeksperymentować z tą czekoladą.

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Katikity czadowa gitarka ;)
Granifikate, w życiu bym nie powiedziała, że to twój pierwszy tort. Jest świetny, brawo
icon_smile.gif

Nicki 1 świetne torty, niezła kolekcja ;)
Miglietta świetny torcik, buciki, owieczka i dzidziuś są super! Tak trzymaj ;)

Cze 30, 2010
54
0
0
Och ile nowych pięknych tortów! Nicki ale się naprodukowałaś! Myszka miki jest jak żywa :D Katikity bardzo podoba mi się twoja gitara, też się swego czasu do takiej przymierzałam ale wycykałam ;) Granifikate gratuluję debiutu, tort wyszedł świetnie!

A ja dziś dostałam zlecenie na tort penisa
icon_razz.gif
właśnie obmyślam koncepcję, hehe. Może zlecenie nietypowe ale bardzo mnie cieszy ponieważ mam okazję do ćwiczenia.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy