Megi428
Member
- Gru 26, 2010
- 439
- 0
- 0
bumelka @ 16 Sep 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1343659asiulla powiedz proszę jak robiłaś tego dzika.Jest super
kochana malowałam pędzelkiem![]()
asiulla1984 @ 16 Sep 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1343855kochana malowałam pędzelkiem
ale odglapiałaś z obrazka czy najpierw jakoś odbiłaś na masie a potem po śladach pędzelkiem?
agnlew8009 @ 16 Sep 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1343708Witam wszystkicjh serdecznie.
Mam pytanie do wszystkichekspertek od masy cukrowej![]()
Jak wy to robicie,że na niektórych zdjeciach wasze torty nie są matowe tylko takie "błyszczące". Ja jak zrobie mase i ozdobię nia tort to jest taki matowy bez połysku. Jest na to jakis sposób?
Z góry dziękuję za każdą podpowiedź bo ja amatorka jestemi robie torty raczej w formie hobby dla rodziny i znajomych a niektóre torty ze zdjęć tutaj to profesjonalne w każdym calu![]()
Witajzeby nadac tortom polysk mozesz je posmarowac pedzlem zwilzonym w wodce lub sirytusie. PAmietaj zeby odsaczyc pedzel i nie rozmoczyc masy
wodka i spirytus maja to do siebie, ze szybko odparowuja i nie rozmiekczaja masy.![]()
asiulla1984 @ 16 Sep 2012 napisał:
bumelka @ 16 Sep 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1343902ale odglapiałaś z obrazka czy najpierw jakoś odbiłaś na masie a potem po śladach pędzelkiem?odgapiałam z obrazka, nie umiem właśnie odbijać na masie to patrząc na niego przemalowałam na tort
lambethka @ 16 Sep 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1343929wodka i spirytus maja to do siebie, ze szybko odparowuja i nie rozmiekczaja masy.ale spiryt jest ciut za mocny i matowi jak wyschnie wiec lepiej wódkaa jak maja być na drugi dzień to najlepiej woda z czajnika - wyschnie i ładnie sie błyszczy
'![]()
a Aśka to zdolniacha ale marudna ha ha![]()
asiulla1984 @ 16 Sep 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1343932odgapiałam z obrazka, nie umiem właśnie odbijać na masie to patrząc na niego przemalowałam na tortło matko... tym bardziej jestem pełna podziwu i uznania![]()
![]()
![]()
Megi428 @ 16 Sep 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1343936ale spiryt jest ciut za mocny i matowi jak wyschnie wiec lepiej wódkaa jak maja być na drugi dzień to najlepiej woda z czajnika - wyschnie i ładnie sie błyszczy
'![]()
a Aśka to zdolniacha ale marudna ha ha
ja uzywam tylko wodki bo spirytu u mnie niet. Ale spotkalam sie ze spirytem i wygladalo ladnie. Mozna tez para z czajnika - ja tak czasami nablyszczam ozdoby - tylko nie za dlugo trzymam nad para zeby sie nie rozplynely![]()
A z Aski to straszna maruda - ja mysle, ze trzeba jej kiedys dla spokoju powiedziec, ze zrobila brzydki tort
Aska tylko daj nam szanse, zebysmy nie musialy klamac![]()
![]()
agnlew8009 @ 17 Sep 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1343953Bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
A ty Asia nie marudz bo widziałam wszystkie twoje torty na zdjęciach z forum i wszystkie są przepiękne.Chętnie bym sie szkolić do ciebie przyszła.![]()
A mam pytanie jak robisz taką idealną Hello Kitty? Wycinasz z masy na podstawie szablonu? Chodzi mi o taka "płaską",że tak powiem na torcie.
oj oj![]()
drukuję sobie kitkę z neta i rozcinam na poszczególne elementy, które każdy osobno przykładam do masy i odcinam na wymiar, później na torcie to wszystko sklejam do kupy i robię lamówkę z czarnej masy i to całą filozofia![]()
agnlew8009 @ 17 Sep 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1344196robiłam dzisiaj masę według sposobu Dorotyxxx i mi nie wyszła![]()
wszystko było super,pieknie się rozwałkowała i zonk jak próbowałam położyć ja na ciasto
jak tylko próbowałam ją układac do kształtu torta zaczęła się rwać ;(
niby była plastyczna ale nie dało się jej ani wygładzić ani nic bo zaraz się rwała![]()
dodam tylko,ze nie była zbyt cienko rozwałkowana.
Co mogło byc przyczyną takiego stanu rzeczy? wszystko robiłam tak jak w przepisie i d...paczasami zbyt dlugim zagniataniem mozna mase ''zmeczyc'' i wtedy po oblozeniu tortu zaczyna ona pekac. Po zagnieceniu masy z poszczegolnych skladnikow najlepiej dac jej odpoczac -nawet przez cala noc, zawinieta w folie. Na drugi dzien zagniesc ja do rzadanej plastycznosci ale nie za dlugo, zeby nie przegrzac. Nie poddawaj sie - nastepnym razem pracuj z masa etapami![]()
agnlew8009 @ 17 Sep 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1344196robiłam dzisiaj masę według sposobu Dorotyxxx i mi nie wyszła![]()
wszystko było super,pieknie się rozwałkowała i zonk jak próbowałam położyć ja na ciasto
jak tylko próbowałam ją układac do kształtu torta zaczęła się rwać ;(
niby była plastyczna ale nie dało się jej ani wygładzić ani nic bo zaraz się rwała![]()
dodam tylko,ze nie była zbyt cienko rozwałkowana.
Co mogło byc przyczyną takiego stanu rzeczy? wszystko robiłam tak jak w przepisie i d...paTak jak pisała Lambehka- pracuj etapami.
Ja zawsze robie masę dzień wcześniej. Zawijam w folię i odkładam do 'przegryzienia" następnego dnia zagniatam ale nie za długo tylko do momentu uplastycznienia. Doskonale się rozwałkowuje i obkłada. Pracuję tylko na samoróbce i jest mi z nią bardzo dobrzeMyślę, że następnym razem będzie lepiej, trzba po prostu wyczuć masę.![]()
lambethka @ 18 Sep 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1344230czasami zbyt dlugim zagniataniem mozna mase ''zmeczyc'' i wtedy po oblozeniu tortu zaczyna ona pekac. Po zagnieceniu masy z poszczegolnych skladnikow najlepiej dac jej odpoczac -nawet przez cala noc, zawinieta w folie. Na drugi dzien zagniesc ja do rzadanej plastycznosci ale nie za dlugo, zeby nie przegrzac. Nie poddawaj sie - nastepnym razem pracuj z masa etapami
Jo_anna1 @ 18 Sep 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1344238Tak jak pisała Lambehka- pracuj etapami.
Ja zawsze robie masę dzień wcześniej. Zawijam w folię i odkładam do 'przegryzienia" następnego dnia zagniatam ale nie za długo tylko do momentu uplastycznienia. Doskonale się rozwałkowuje i obkłada. Pracuję tylko na samoróbce i jest mi z nią bardzo dobrzeMyślę, że następnym razem będzie lepiej, trzba po prostu wyczuć masę.
Bardzo dziękuję za wsze radyna pewno sie nie poddam i bedę ćwiczyć bo znalazłam piekny tort na komunie syna i zamierzam go zrobic choćby nie wiem co![]()
![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.