malena h @ 9 Oct 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1353491przy poduszce masy nie wsuwa się pod spód, a obkłada z dwóch stron...
TU masz tutka![]()
powodzenia
Wielkie dzięki![]()
Hajastan @ 9 Oct 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1353810powiedzcie mi do czego jest masa marcepanowa?czy tylko do obkładania tortu? i czym najpierw obłożyć tort zanim położy się taką masę? też kremem maślanym?
będę bardzo wdzięczna jak mi odpowiecie![]()
z masy marcepanowej mo żesz także tworzyć figurki,kwiaty itp. na tort a przy obkładaniu nią tortu także stosuje sie krem maślany tak jak w przypadku masy cukrowej
agnlew8009 @ 9 Oct 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1353822Dziewczyny czy któras z was wie jak zrobić chocolate granache żeby obłożyc tort tak jak na tym filmiku? http://www.youtube.com/watch?v=hmLAr_tHSE4...feature=related
będę wdzięczna za odpowiedzi
ganache to nic innego jak rozpuszczona czekolada w smietance 30 lub 36%. Dokladnie wymieszana i schlodzona. To tez ta maa, ktora sa czesto wypelnione czekoladki![]()
Asiulla - pan gabka rewelacja
h-elen @ 4 Oct 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1351505Piping gel. Ja kupiłam w tortowni, chyba nie ma w obecnej ofercie.
Tutaj przepis jak zrobić samemu: http://blog.wojnanasmaki.pl/1733,slownik-k...nia-piping-gel/dziewczyny powiedzcie mi prosze gdzie kupic ta plynna glukoze o ktorej mowa w przepisie, przeszukalam wszystkie sklepy male i duze i nawet te najwieksze i lipa tylko w Piotrtze i pawle znalazlam syrop klonowy ale 45 zl za butelke 200ml to nie upadlam na glowe zaplacic, zwlaszcza, ze potrzebuje tego odrobine tylko na raz.... i wymyslilam ze ta plynna glukoza wyjdzie troche taniej tylko gdzie to kupic? a moze wystarczy ze rozpuszcze glukoze dokladnie i bedzie to samo?
Tak mi pod gorke idzie jakos ta moja koncepcja....
wczoraj sie uparlam na lepienie figurek, a ze mam jeszcze zapasy tej masy gotowej ktora kupilam, wiec chcialam ja do tego wykorzystac... tragedia, miekkie to jak szlag... lepic sie nie chcialo i trzymac na klej tez nie... skonczylo sie na wykalaczkach... normalnie jestem zalamana... choc moja larweczka strarsza byla zachwycona...
strasznie chce jej zrobic frajde na niedziele, bo dzis sa jej 4 urodziny, a Ona ciagle tylko o torcaie i czy duzo gosci bedzie na jej "udzielinach"![]()
poratujacie mnie prosze bo gotowego piping gelu nie dostane na czas... wiem moja wina powiennam pomyslec o tym wczesniej, ale czasem tak bywa.
Pozniej wkleje tragedie pod tytulem slonbedziecie mialy okazje sie posmiac![]()
![]()
Hajastan @ 10 Oct 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1353903asiulla1984 powiedz jak zrobiłać oczy i usta Spongeboba? Czy usta są robione tylką z lukieru królewskiego? a oczy to lukier plastyczny, czy królewski?
oczy i usta to masa cukrowa, wszystko na torcie jest z niej![]()
asiulla1984 @ 10 Oct 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1354038ja dawałam piping gel na masę cukrową żeby wodę udawał i nic się nie rozpuszczałotak tez zrobie dzięki![]()
agnlew8009 @ 10 Oct 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1353929lambethka wielkie dziękinie znam aż tak dobrze angielskiego i nie mogłam wywnioskować z opisu tej pani![]()
nie za ma cofilm obejrzalam dopiero teraz, odpowiadalam z glowy![]()
![]()
Wlaczylam tez pierwsza czesc tego filmu, w ktorym tlumaczone jest jak zrobic ganache. I tak po przeliczeniu wyszlo mi, ze czekolady ma byc okolo 680 g, a smietany 600 g![]()
trzeba bedzie wyprobowac te proporcje. Na oko wydaja sie byc w porzadku - wlasnie na taka konsystencje.
lambethka @ 10 Oct 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1354088nie za ma cofilm obejrzalam dopiero teraz, odpowiadalam z glowy![]()
![]()
Wlaczylam tez pierwsza czesc tego filmu, w ktorym tlumaczone jest jak zrobic ganache. I tak po przeliczeniu wyszlo mi, ze czekolady ma byc okolo 680 g, a smietany 600 g![]()
trzeba bedzie wyprobowac te proporcje. Na oko wydaja sie byc w porzadku - wlasnie na taka konsystencje.dzięki ci o moja mistrzyni lembethkowypróbuje w litopadzie bo tort teściowi będę robić a on uwielbia czekoladę![]()
![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.