Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
przy poduszce masy nie wsuwa się pod spód, a obkłada z dwóch stron...
TU masz tutka
icon_smile.gif

powodzenia
icon_smile.gif

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
powiedzcie mi do czego jest masa marcepanowa?
gruebel_2.gif
czy tylko do obkładania tortu? i czym najpierw obłożyć tort zanim położy się taką masę? też kremem maślanym?
gruebel_2.gif
będę bardzo wdzięczna jak mi odpowiecie
anbetung.gif

agnlew8009

Member
Wrz 16, 2012
62
0
0
Hajastan @ 9 Oct 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1353810powiedzcie mi do czego jest masa marcepanowa?
gruebel_2.gif
czy tylko do obkładania tortu? i czym najpierw obłożyć tort zanim położy się taką masę? też kremem maślanym?
gruebel_2.gif
będę bardzo wdzięczna jak mi odpowiecie
anbetung.gif
z masy marcepanowej mo żesz także tworzyć figurki,kwiaty itp. na tort a przy obkładaniu nią tortu także stosuje sie krem maślany tak jak w przypadku masy cukrowej

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
agnlew8009 @ 9 Oct 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1353822Dziewczyny czy któras z was wie jak zrobić chocolate granache żeby obłożyc tort tak jak na tym filmiku? http://www.youtube.com/watch?v=hmLAr_tHSE4...feature=related
będę wdzięczna za odpowiedzi
icon_smile.gif
ganache to nic innego jak rozpuszczona czekolada w smietance 30 lub 36%. Dokladnie wymieszana i schlodzona. To tez ta maa, ktora sa czesto wypelnione czekoladki
icon_biggrin.gif

Asiulla - pan gabka rewelacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ballb

Member
Wrz 29, 2011
111
0
0
h-elen @ 4 Oct 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1351505Piping gel. Ja kupiłam w tortowni, chyba nie ma w obecnej ofercie.
Tutaj przepis jak zrobić samemu: http://blog.wojnanasmaki.pl/1733,slownik-k...nia-piping-gel/
dziewczyny powiedzcie mi prosze gdzie kupic ta plynna glukoze o ktorej mowa w przepisie, przeszukalam wszystkie sklepy male i duze i nawet te najwieksze i lipa tylko w Piotrtze i pawle znalazlam syrop klonowy ale 45 zl za butelke 200ml to nie upadlam na glowe zaplacic, zwlaszcza, ze potrzebuje tego odrobine tylko na raz.... i wymyslilam ze ta plynna glukoza wyjdzie troche taniej tylko gdzie to kupic? a moze wystarczy ze rozpuszcze glukoze dokladnie i bedzie to samo?

Tak mi pod gorke idzie jakos ta moja koncepcja....

wczoraj sie uparlam na lepienie figurek, a ze mam jeszcze zapasy tej masy gotowej ktora kupilam, wiec chcialam ja do tego wykorzystac... tragedia, miekkie to jak szlag... lepic sie nie chcialo i trzymac na klej tez nie... skonczylo sie na wykalaczkach... normalnie jestem zalamana... choc moja larweczka strarsza byla zachwycona...

strasznie chce jej zrobic frajde na niedziele, bo dzis sa jej 4 urodziny, a Ona ciagle tylko o torcaie i czy duzo gosci bedzie na jej "udzielinach"
icon_smile.gif

poratujacie mnie prosze bo gotowego piping gelu nie dostane na czas... wiem moja wina powiennam pomyslec o tym wczesniej, ale czasem tak bywa.

Pozniej wkleje tragedie pod tytulem slon
rofl.gif
bedziecie mialy okazje sie posmiac
rofl.gif

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
Ballb nie załamuj się i nie zniechęcaj, ja robiłam tort w dniu urodzin tyle,że smietanowy, śmietana mi sie zwazyła, krem nie wyszedł, nie miała czasu żeby pójśc do sklepu, koszmar,
baa.gif
ostatniego dnia powinno się tylko ozdabiać teraz wiem, człowiek na błędach sie uczy, ale głowa do góry

asiulla1984 powiedz jak zrobiłać oczy i usta Spongeboba? Czy usta są robione tylką z lukieru królewskiego? a oczy to lukier plastyczny, czy królewski?
gruebel_2.gif

agnlew8009

Member
Wrz 16, 2012
62
0
0
lambethka wielkie dzięki
icon_smile.gif
nie znam aż tak dobrze angielskiego i nie mogłam wywnioskować z opisu tej pani
icon_razz.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ballb

Member
Wrz 29, 2011
111
0
0
Dzieki Dziewczyny, wlasnie myslalam o tej glukozie z apteki, ale nie bylam pewna...

a jeszcze jedno czy pod ten pipin gel kladzie sie normalnie mase cukrowa? czy w tym miejscu jej nie dawac bo sie roztopi... ajak nie to co pod ta wode?

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
agnlew8009 @ 10 Oct 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1353929lambethka wielkie dzięki
icon_smile.gif
nie znam aż tak dobrze angielskiego i nie mogłam wywnioskować z opisu tej pani
icon_razz.gif
nie za ma co
icon_mrgreen.gif
film obejrzalam dopiero teraz, odpowiadalam z glowy
rofl.gif

Wlaczylam tez pierwsza czesc tego filmu, w ktorym tlumaczone jest jak zrobic ganache. I tak po przeliczeniu wyszlo mi, ze czekolady ma byc okolo 680 g, a smietany 600 g
icon_biggrin.gif

trzeba bedzie wyprobowac te proporcje. Na oko wydaja sie byc w porzadku - wlasnie na taka konsystencje.

agnlew8009

Member
Wrz 16, 2012
62
0
0
lambethka @ 10 Oct 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1354088nie za ma co
icon_mrgreen.gif
film obejrzalam dopiero teraz, odpowiadalam z glowy
rofl.gif

Wlaczylam tez pierwsza czesc tego filmu, w ktorym tlumaczone jest jak zrobic ganache. I tak po przeliczeniu wyszlo mi, ze czekolady ma byc okolo 680 g, a smietany 600 g
icon_biggrin.gif

trzeba bedzie wyprobowac te proporcje. Na oko wydaja sie byc w porzadku - wlasnie na taka konsystencje.
dzięki ci o moja mistrzyni lembethko
anbetung.gif
wypróbuje w litopadzie bo tort teściowi będę robić a on uwielbia czekoladę
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy