Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
jutynka86 @ 5 Oct 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1351869Dziewczyny pomóżcie. Na ile porcji da radę pokroić tort o średnicy 23 cm? Czy starczy dla 12 osób czy będzie za mały? Upiekłam własnie taki biszkopt i zaczynam nabierać wątpliwości
icon_sad.gif
moze sie okazac za maly. Na 12 porcji lepiej brac '26.
Osobiscie nigdy nie robie tortu na dokladna ilosc porcji w stosunku do liczby gosci. Zawsze dodaje 3-4 porcje wiecej bo nigdy nie wiesz jak kto kroi
icon_biggrin.gif

23 cm srednicy to jak dla mnie ok.10 porcji.

jutynka86

Member
Paź 19, 2010
27
0
0
lambethka @ 5 Oct 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1351888moze sie okazac za maly. Na 12 porcji lepiej brac '26.
Osobiscie nigdy nie robie tortu na dokladna ilosc porcji w stosunku do liczby gosci. Zawsze dodaje 3-4 porcje wiecej bo nigdy nie wiesz jak kto kroi
icon_biggrin.gif

A powiedz mi jak zrobię taki pietrowy torcik, dół z 23 a góra chyba to jest 20/21 cm ;) to powinno już starczyć?

fantastycznie

Member
Sty 12, 2011
88
0
0
BeataSz @ 5 Oct 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1351709fantastycznie, czarnowodzianka podała parę postów wcześniej link do zygzaka obłożonego masą, tylko nie napisała do czego to link, dlatego pewnie nie zauważyłaś
icon_wink.gif
podaję Ci jeszcze raz: http://www.wielkiezarcie.com/recipe60945.html

edycja: a tośmy razem pisały
icon_mrgreen.gif
sabuto @ 5 Oct 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1351710Beatko bo my fajne som
icon_mrgreen.gif
No pewnie,że fajne i jakie pomocne.
A ja to jestem popierdółka a nie gangster, mieć coś pod nosem i nie widziec, hihi!

Jeszcze raz wielkie dzieki dziewczyny!

Co do literek to też mi sie nie udało dopaść gazetki, ale jakoś mnie to nie dziwi specjalnie, hihi

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
Vanilka @ 5 Oct 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1351910U mnie dzisiaj rowerowo. Dla dwóch Maćków
icon_smile.gif

Na jutro jeszcze jeden.
Świetne te rowery. Wczoraj zamówiłam sobie takie szczypce, którymi jest ozdobiony twój tort - powiedz, o czym szczególnie powinnam pamiętać korzystając ze szczypiec? np, czy potrzeba grubszą warstwę masy cukrowej lub tej maślanej pod spodem? Albo ile czasu po obgłaskaniu tortu mam na obszczypanie go?

A z innej beczki - to błoto to czekolada? Nie roztapia masy cukrowej, tak? A jak robi się takie włosy ludzikom? Gdzieś czytałam, że można wyciskarką do czosnku zrobić ale jak to przykleić do głowy?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
index.php?act=findpost&pid=1351891A powiedz mi jak zrobię taki pietrowy torcik, dół z 23 a góra chyba to jest 20/21 cm ;) to powinno już starczyć?
taki tort nie bedzie wygladal ladnie - miedzy pietrami bedzie za mala roznica. Jesli masz juz biszkopt 23 to na gore lepiej wygladaloby '18 lub 16.
A z jakiej okazji ten tort? moze cos innego poradzimy

Tort rowerowy swietny

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
index.php?act=findpost&pid=1351869Dziewczyny pomóżcie. Na ile porcji da radę pokroić tort o średnicy 23 cm? Czy starczy dla 12 osób czy będzie za mały? Upiekłam własnie taki biszkopt i zaczynam nabierać wątpliwości
icon_sad.gif
lambethka @ 5 Oct 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1351888moze sie okazac za maly. Na 12 porcji lepiej brac '26.
icon_biggrin.gif

Hmm
gruebel_2.gif
nie wydaje mi się żeby taki torcik był za mały na 12 osób - przede wszystkim na 12 osób jest bardzo łatwo podzielić, z każdej ćwiartki po 3 kawałki - i taki kawałek będzie miał 11 cm długości i około 6 cm szerokości zewnętrznej trójkąta - to całkiem sporo. Jeśli będzie dość wysoki, to uważam że to jest całkiem słusznej wielkości porcja. Do rozdzielenia na raz dla każdego i po torcie
icon_smile.gif
nie kombinowałabym z piętrem tylko zrobiła ewentualnie trochę wyższy i po kłopocie
icon_smile.gif

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
Powiedzcie dziewczyny, z jakich porcji (ile jajek) robicie biszkopt na różnej wielkości formy? Ja robię z 5 jaj na tortownicę 22cm ale nie rośnie mi do wysokości formy, choć da się przekroić na 3 blaty.

jutynka86

Member
Paź 19, 2010
27
0
0
Własnie wiem, że dało radę po kroić na 12 - dla każdego i dowidzenia. Ale nie wiedziałam czy kuyzn będize miał coś jeszcze w zanadrzu. W ostateczności dodałam to piętro, tylko nie ustawiłam na środku. Zdjęć oczywiście nie mam, choć i tak nie byłoby się czym chwalić. Wszystko mi leciało z rąk. Nawet chcieliśmy już w cukierni zamawiać :D Ale ciotka stwierdziła, że woli brzydki ale domowy
icon_smile.gif
. Bynajmniej smakował wszystkim. I co się okazało - połowy gości nie było... Rozchorowali się.
icon_smile.gif

Ale wasze torty sa świetne. I muszę przyznać, że mam nadzieję, że w końcu i ja będę umiała je tak udekorować jak wy
icon_smile.gif

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
na 12 osob zawsze robie 26, a na 15 osob miedzy 28 a 30. Zawsze starczalo na styk. Chyba degustatorzy ode mnie sa bardziej lakomi
icon_biggrin.gif

justynka, najwazniejsze, ze tort smakowal i sprawil frajde. Szkoda, ze brakuje zdjecia.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Wszystko zależy od tego co to za impreza - czy tylko kawa i tort, czy też jakieś inne ciasto, a może obiad, czy jakaś zimna płyta plus ciasta i tort - bo jak sam tort to faktycznie skromniutko mimo tego że tort fajnie podzielny.
Ale zjeść niewielki kawałek tortu podczas całego przyjęcia to ciut za mało
icon_smile.gif

No ale to zamawiający powinien określić - czy tylko po kawałeczku chce i torcik mały czy taki gdzie jak goście zjedzą raz i drugi może, to jeszcze pół zostanie
fiesgrins.gif

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Asiulla śliczne wszystkie, ale najładniejszy chrzcinowy
icon_smile.gif

Bina piękna Minnie
icon_smile.gif

U mnie jeszcze jeden weekendowy

P1110403.JPG

Załączniki

• P1110403.JPG
    P1110403.JPG
    131.3 KB · Wyświetleń: 0

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
Asiulla, Vanilka - trochę to nudne
fiesgrins.gif
, ale znów muszę napisać: przepięknie, wszystko takie dopracowane!!!
Bina - Minnie śliczna!

Lut 21, 2012
320
0
0
Dziewczyny, pomóżcie mi z tortem na pasowanie na przedszkolaka dla mojego synka, macie jakies pomysły? myslałam w prostokącie zrobić i mnostwo zabawek na nim, a Wy co myślicie????

A jak jeszcze zrobic tort poduszkę macie jakieś instrukcję, bo jest tak mocno pod spób wsunięta masa jak to zrobić???

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
ja bym zrobila rolade i oblozyla masa zeby wygladal jak olowek do pasowania. Teraz nadal pasuje sie wielkim olowkiem? czy juz nie jestem na biezaco od tych -estu lat
icon_biggrin.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy