Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0
le_soleil @ 14 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1401105Czyli miksuję lekko mascarpone, potem wlewam kremówkę i dalej ubija aż masa będzie odpowiednio sztywna?

Ja rozbiłam lekko serek, dodałam już ubitą śmietankę i lekko pomieszałam do połączenia, być może to zrobiłam źle. Jutro muszę zrobić tort z taką masą i już mam pietra
pinggrins.gif

A jakie proporcje serka do śmietanki?

Planuję tort przełożyć o otynkować jutro popołudniu. I teraz nie wiem czy obkładać go jeszcze jutro, po schłodzeniu, czy dopiero w sobotę?
gruebel_2.gif

Joanna, oj chciałabym takie dzieła tworzyć w będąc w pełni sił, widać Twój profesjonalizm skoro takie dopracowane torty wychodzą spod chorej ręki
icon_mrgreen.gif
ja robiłam tak jak ty, tyle że śmietana z fixem, 125 serka-250 śmietany, potrzebowałam na jedno przelożenie 21cm było akurat

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
Vanilka bardzo dziekuję za odpowiedź
herzen.gif

joanna jako zdrowa chciałabym tworzyć takie dzieła jak ty chora

dziewczyny, która mi podpowie, bo ostatnio oglądałam CAKE BOSS i on tam robił torty piętrowe z lukru plastycznego, a w miejscu łączenia pięter wyciskał workiem cukierniczym, no i moje pytanie jak myślicie co on wyciskał buttercream, czy moze jest jakiś lukier co cię wyciska przez rękaw cukierniczy i wychodza wzorki jak przy buttercream?

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
masa Vanilki jest naprawdę superplastyczna, natomiast też mam problem z tymi "kropkami", o których pisały dziewczyny. Zrobiło mi sie to zarówno przy czerwonym, zielonym, brązowym, niebieskim. Najgorsze jest to, że na początku wygląda jakby było dobrze rozmieszane, po czym, gdy zostawiam sobie masę, aby kolor nabrał głębi to wychodzą te kropki. Wygląda to nieestetycznie. Nijak nie da się tego "zlikwidować". Nie wiem co to może być, ale myślę sobie, że jakiś składnik (może żelatyna, może kwasek), który szybko łapie kolor. No ewidentnie coś jest nie tak... Nie wiem? Dziewczyny, czy Wy jakoś sobie z tym poradziłyście? Bo ja aż przez to powiem szczerze mam chwilowo dość tortowania bo dzis 3h wygniatałam masy i nadal te kropeczki były
icon_sad.gif
(((

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
Ola, ładne torty zrobiłaś. A czerwony jaki intensywny. Ja też dołączam się do grupy "masy z kropkami". Zrobiłam pierwszy raz tą masę od Vanilki i mi takie coś wyszło, ale przyznam, że rozpuściłam barwnik w wódce (jak wsypałam to mi prawie się spienił, jakby wódka gazowana była, haha) no i wyszły kropki. Brzydko. Wcześniej jak mi się takie coś działo, to tylko wtedy, gdy niezbyt dobrze rozpuściłam barwnik. Teraz za to mam róż z kropkami zamiast czerwieni. :/

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
elmagra @ 14 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1401180Ola, ładne torty zrobiłaś. A czerwony jaki intensywny. Ja też dołączam się do grupy "masy z kropkami". Zrobiłam pierwszy raz tą masę od Vanilki i mi takie coś wyszło, ale przyznam, że rozpuściłam barwnik w wódce (jak wsypałam to mi prawie się spienił, jakby wódka gazowana była, haha) no i wyszły kropki. Brzydko. Wcześniej jak mi się takie coś działo, to tylko wtedy, gdy niezbyt dobrze rozpuściłam barwnik. Teraz za to mam róż z kropkami zamiast czerwieni. :/
no ja też rozpuszczałam w alkoholu... Może to źle?

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
ola_wroclaw @ 14 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1401178i jeszcze pytanie:
babeczka chce coś takiego na torcie:
...............
jak to zrobić?? :D

chodzi o aniołka.
Mnie też się nie podoba ten aniołek,ale znacznie ładniejsze...w/g mnie.... są aniołki z tej formy.Jest ona niestety plastikowa,więc dość sztywna,ale można z niej wydobyć figurkę.Mnie satysfakcjonowała dopiero trzecia sztuka ,ale wyszło super.Niestety zdjęcia nie posiadam jak wyszło na torcie(był to tort na chrzest)

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
bumelka @ 14 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1401206Mnie też się nie podoba ten aniołek,ale znacznie ładniejsze...w/g mnie.... są aniołki z tej formy.Jest ona niestety plastikowa,więc dość sztywna,ale można z niej wydobyć figurkę.Mnie satysfakcjonowała dopiero trzecia sztuka ,ale wyszło super.Niestety zdjęcia nie posiadam jak wyszło na torcie(był to tort na chrzest)
te też są troszkę psychodeliczne :D
Mnie się te Aniołki w żadnej wersji nie podobają. W życiu bym sobie czegoś takiego nie zrobiła.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
index.php?act=findpost&pid=1401197o matko, 50PLN. Ta forma jest tak brzydka, że nie wiem czy kiedykowiek mi sie to jeszcze przyda. Ble:p
Ola, chodziło mi o to, że to jest odcisk
icon_wink.gif
Wzorów jest bardzo dużo. Jeżeli chodzi o urodę, to różne widziałam na ebayu.
Ja kupiłam parę form silikonowych w Tobie. Łatwo z nich wyjąć. Jest też anioł
icon_wink.gif
http://www.tobie.com.pl/pf04-p-94.html?cPath=2
Jeżeli klientka życzy sobie aniołka to możesz zrobić inną buźkę, tak jak robisz lalki/dzieci albo, nie bacząc na własne gusta, kupić formę i zadowolić klientelę
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

fabia1

Member
Maj 20, 2009
99
0
0
index.php?act=findpost&pid=1401176masa Vanilki jest naprawdę superplastyczna, natomiast też mam problem z tymi "kropkami", o których pisały dziewczyny. Zrobiło mi sie to zarówno przy czerwonym, zielonym, brązowym, niebieskim. Najgorsze jest to, że na początku wygląda jakby było dobrze rozmieszane, po czym, gdy zostawiam sobie masę, aby kolor nabrał głębi to wychodzą te kropki. Wygląda to nieestetycznie. Nijak nie da się tego "zlikwidować". Nie wiem co to może być, ale myślę sobie, że jakiś składnik (może żelatyna, może kwasek), który szybko łapie kolor. No ewidentnie coś jest nie tak... Nie wiem? Dziewczyny, czy Wy jakoś sobie z tym poradziłyście? Bo ja aż przez to powiem szczerze mam chwilowo dość tortowania bo dzis 3h wygniatałam masy i nadal te kropeczki były
icon_sad.gif
(((
Torciki super powiedz jak zrobiłaś takie kształtne paluszki czym wycinasz?

BeataM

Member
Mar 12, 2011
146
0
0
marioletta @ 14 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1401128ja robiłam tak jak ty, tyle że śmietana z fixem, 125 serka-250 śmietany, potrzebowałam na jedno przelożenie 21cm było akurat
Ja bardzo często robię bitą śmietanę z mascarpone, Najpierw ubijam śmietanę (pod koniec ubijania dodając cukier puder), potem dodaje mascarpone i jeszcze chwilkę, już na niskich obrotach miksera, mieszam. Kilka razy już robiłam z dodatkiem brzoskwiń z puszki - dodaję już po zmiksowaniu śmietanki z serkiem. Jeszcze nigdy mi taki krem na torcie nie popłynął i bardzo wszystkim smakuje. Daję zazwyczaj 250g serka na 250ml śmietanki kremówki (choć zdarzyło mi się dać mniej serka na 250ml śmietanki i tez było ok). Serek mascarpone to według mnie najlepszy usztywniacz śmietanki. Żelatyny do tego nie stosuję.

malutka25

Member
Lut 11, 2013
133
0
0
hej, mam nadzieję, że pomożecie ... spisalam sobie z tego forum przepis na podkład od masę cukrową, 1 masło, 1 margaryna, 500g cukru pudru, szklanka gorącej wody. Nie zapisałam kiedy odać wodę?

asiulla, jaką masz wykrawaczkę do liter? ja kupiłam na allegro, na fioletowych paskach, ale za nic nie chcą z nich wyskoczyć. rozwałkowałam flower paste cienko, lekko podsuszyłam, pukam o brzeg blatu i nic:(

asiulla1984

Member
Lip 27, 2011
607
0
0
malutka25 @ 15 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1401241hej, mam nadzieję, że pomożecie ... spisalam sobie z tego forum przepis na podkład od masę cukrową, 1 masło, 1 margaryna, 500g cukru pudru, szklanka gorącej wody. Nie zapisałam kiedy odać wodę?

asiulla, jaką masz wykrawaczkę do liter? ja kupiłam na allegro, na fioletowych paskach, ale za nic nie chcą z nich wyskoczyć. rozwałkowałam flower paste cienko, lekko podsuszyłam, pukam o brzeg blatu i nic:(
też mam takie listwy ale literki wycinam przez folię
rozwałkuj cienko masę, troszkę niech przeschnie albo oprósz mąką, weź kawałek folii spożywczej połóż na nim masę i przykryj folia z wierzchu, dociśnij literkę (ja mam gumowy młotek więc nim w nią walę hehe) i masz wyciętą literkę między foliami

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Dziewczyny nie wiem dlaczego Wam te kropki wychodzą
gruebel_2.gif
Może, tak jak pisałam wcześniej, mocniej podgrzejcie tą żelatynę z kwaskiem niech się wszystko rozpuści, weźcie w palce płyn i sprawdźcie czy nie ma drobinek, podobnie później po dodaniu glukozy, niech wszystko będzie porządnie rozpuszczone. Uwierzcie mi, że ja nie mam takich problemów. A najprostszym rozwiązaniem będzie zakup barwników żelowych
icon_smile.gif
Ja je najczęściej i najwięcej używam. Czasem tylko wspomagam się proszkowymi.

ola takie formy na aniołki kupisz w sklepie dla plastyków, kosztują ok. 20zł, dokładnie takie co je bumelka pokazała. Odciski wychodzą bardzo ładne, a czy sam aniołek jest ładny to już kwestia gustu. Jak widać klientce się podoba, a wiesz... klient nasz pan
icon_mrgreen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy