Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
asiulla1984 @ 15 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1401247też mam takie listwy ale literki wycinam przez folię
rozwałkuj cienko masę, troszkę niech przeschnie albo oprósz mąką, weź kawałek folii spożywczej połóż na nim masę i przykryj folia z wierzchu, dociśnij literkę (ja mam gumowy młotek więc nim w nią walę hehe) i masz wyciętą literkę między foliami
ja wczoraj też właśnie robiłam literki z tych fioletowych wykrawaczek, a że pierwsza (niby przeschnięta) nie chciała mi wyjść z foremki, to wycinałam resztę przez folię. I wyszły super. Muszę następnym razem wykorzstać sposób z dwiema foliami, bo ja miałam tylko NA masie i na koniec jak docisnęłam literkę, to tą listewką "przeszurałam" po stole i też wyszło ok.
Kurcze, wczoraj ulepiłam 3 różyczki i trochę listków, ale w ogóle nie mam pomysłu na aranżację tortu. Jakoś tak nigdy nie mam wizji, brak talentów plastycznych... Jakim kolorem obłożyć tort? Po prostu białym? Czy np marmurek biało-lekko żółty byłby ok?

ola_wroclaw i inne dziewczyny, z ilu płatków robicie różę? a jak dokładnie cieniujecie brzegi płatków? Bo ja niby w teorii wiem, ale potem moje róże nie umywają się do waszych. Czy jest ktoś w stanie tak łopatologicznie, najlepiej ze zdjęciami pokazać produkcję takiej różyczki? Będę wdzięczna.
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
Ja co prawda dopiero pierwszy raz zrobiłam masę Vanilki, ale żadnych problemów z barwieniem nie miałam.
Akurat teraz barwiłam na czerwono do tortu walentynkowego, barwinkiem w proszku.
Własnie zajrzałam do lodówki i w tym co pozostało zadnych kropek nie ma.
Mase barwiłam 2 dni temu.

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
A to mój walentynkowy, cudem to on nie jest, no ale może kiedyś osiągnę Wasz poziom
icon_smile.gif

P1110561__Medium_.JPG

Załączniki

• P1110561__Medium_.JPG
    P1110561__Medium_.JPG
    42.3 KB · Wyświetleń: 0

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
goma, bardzo ładny, elegancki tort!

a ja jestem w trakcie roboty, z wyglądu pewnie jak zwykle nie będzie doskonały
icon_wink.gif
zwłaszcza, że masy z resztek będą, ale za to sma masy wyszedł mi super. Zrobiłam zwykłą budyniową, ale utartą ze sporą ilością lemon curd'u. Przepyszna jest. Tort mocno cytrynowy będzie.

Lut 2, 2013
4
0
0
Hej dziewczyny. Jestem tu nowa, więc od razu krzyczcie jak piszę nie tam gdzie trzeba:) Mam na koncie jednego torta i stado muffinków z masą cukrową
icon_smile.gif

Chciałam zrobic coś fajnego dla synka i postanowilam spróbowac, tak mi się spodobało, że teraz myślę aby sobie kupic jakies przyrządy, bo pracowałam z długopisem, wykałaczką i starym drewnianym wałkiem do którego ciut mi się masa przyklejała
icon_smile.gif
Jest cos co poleciacie na zakupy na początek? Od czego zaczynac? Ja już wszystkich pytam kiedy kto ma urodziny ;), bo juz bym coś kleiła, a u mnie w rodzince w kwietniu pierwsze:) Mój tort i miski;) Mam nadzieję że dobrze dodałam.

Załączniki

• 1a.jpg
    1a.jpg
    55.5 KB · Wyświetleń: 0
  • 2a.jpg
    2a.jpg
    63.9 KB · Wyświetleń: 0
  • 7a.jpg
    7a.jpg
    47.1 KB · Wyświetleń: 0
  • 4a.jpg
    4a.jpg
    72.6 KB · Wyświetleń: 0

mimil

Member
Lis 13, 2012
53
0
0
Jestem pod ogromnym wrażeniem ,tort śliczny miśki przepiękne .Ja zrobiłam dopiero trzy torty z masą cukrową ale moje nie są takie śliczne
icon_smile.gif
może kiedyś się naumiem a może po prostu już za stara jestem .....
icon_mrgreen.gif

Roman

Member
Sty 11, 2010
1,528
0
0
Gosia tort sliczny a cupcakes takie orginalne jednym slowem cala rodzina w komplecie.
anbetung.gif

gosiakw

Member
Sty 12, 2013
83
0
6
jejku dziewczyny jakie cuda lepicie, aż oczy oderwać nie mogę:) no i cudnie dekorujecie:) ja mam na koncie trzy torty angielskie- dwa z masy kupnej i jeden z domówki i mam pytanie odnośnie domowej masy- jak "zczyścić" mąkę ziemniaczaną z masy? kupną wałkowałam na stolnicy posmarowanej olejem i nie było problemu, domowa nie dała się tak wałkować, musiałam na mące tylko że zostały straszne feee
icon_mad.gif
plamki i nie dało się ich usunąć. wam też tak się robi? jak sobie z tym poradzić?

Roman

Member
Sty 11, 2010
1,528
0
0

aneta1111

Member
Lut 7, 2012
98
0
0
GosiamamaAntosia @ 15 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1401310Hej dziewczyny. Jestem tu nowa, więc od razu krzyczcie jak piszę nie tam gdzie trzeba:) Mam na koncie jednego torta i stado muffinków z masą cukrową
icon_smile.gif

Chciałam zrobic coś fajnego dla synka i postanowilam spróbowac, tak mi się spodobało, że teraz myślę aby sobie kupic jakies przyrządy, bo pracowałam z długopisem, wykałaczką i starym drewnianym wałkiem do którego ciut mi się masa przyklejała
icon_smile.gif
Jest cos co poleciacie na zakupy na początek? Od czego zaczynac? Ja już wszystkich pytam kiedy kto ma urodziny ;), bo juz bym coś kleiła, a u mnie w rodzince w kwietniu pierwsze:) Mój tort i miski;) Mam nadzieję że dobrze dodałam.
Cudowne miśki i piękny tort. Kobieto to profesjonalny wykon jak reklama cukierni. Boję się pomyśleć co będzie w nidalekiej przyszłości. Gratuluję!!!
Te kuleczki wokół tortu robiłaś ręcznie? A napisy na balonikach? A miśki - jak? PIĘKNE!!!

Co do sprzętu...każdy ma inny tryb. Ja tak zakochałam się w tym dekorowaniu, że jak "wściekła" nakupowałam sprzętu...za mnóstwo kasy a teraz będę rok pracowała na to. Chyba sama wyczujesz co Ci potrzebne i sukcesywnie , a potem nałogowo, będziesz domawiała. Spróbuj jeszcze odwiedzić lokalny chiński market, tam się pojawiają artykuły do dekoracji w bardzo dobrych cenach. Poetm e-bay, allegro i wsiąkniesz. Ja zaczęłam właśnie od chińczyka, potem zamówiłam zestaw do modelowania (ale możesz dalej użyć długopisu i wykałaczki
icon_smile.gif
i literki. Jedne, potem drugie, trzecie i czwarte. Cholernie wciągają te zakupy
icon_smile.gif

Lut 2, 2013
4
0
0
mimil, Roman, miglietta, aneta1111 - ślicznie dziękuję :-D. Ja się bałam, że się nie spodoba, a tu takie miłe słowa
icon_smile.gif

Aneta1111- kulki ręcznie robiłam, jak obcięłam nożem przy dole toru to nieciekawie to wyglądało
icon_wink.gif
, poza tym mnóstwo zafarbowanej masy na niebiesko mi zostało:), baloniki drukowałam i przyklejałam do drucika brązowego taśmą dwustronną, a miśki z kulek i wałeczków, wogóle to jakbym wczesniej to forum znalazła to wiedziałabym jak robic
icon_smile.gif
bo widziałam że te miski są łączone wykałaczką, a mi jak się skleic nie chciały to miodem smarowałm, ale trzymają się niektóre do dziś
icon_smile.gif

Lut 2, 2013
4
0
0
A Anetka dziękuję za podpowiedzi, dziś jak najęta czytam to forum strona po stronie i oglądam te wszystkie cudności
icon_smile.gif
Już przebuszowałam tez allegro i ebay przeglądam, mąż się nie ucieszy, że kolejną pasję odkryłam
icon_wink.gif
bo już chcę zamawiac, a u mnie na koncie pusto. Wieczorem z nim pogadam i popertraktuje
icon_wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy