Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
594
113
elmagra, ta Twoja ciocia i reszta to jakies zazdrosne pindzie - nie rob im wiecej tortow, niech sobie kupia ciasteczko w cukierni. Robisz piekne rzeczy i to ich boli.

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
hej hej
icon_smile.gif

wieki mnie tu nie było bo czasu coraz mniej mam i mnóstwo pieknych torcików widzę i nowe totoholliczki

cały czas coś tworze

madagaskar_1.jpg
but_1.jpg
fio_ek.jpg
audi_1.jpg
cysterna__1.jpg

Załączniki

• madagaskar_1.jpg
    madagaskar_1.jpg
    66.2 KB · Wyświetleń: 0
  • audi_1.jpg
    audi_1.jpg
    54.9 KB · Wyświetleń: 0
  • but_1.jpg
    but_1.jpg
    49.8 KB · Wyświetleń: 0
  • cysterna__1.jpg
    cysterna__1.jpg
    51 KB · Wyświetleń: 0
  • fio_ek.jpg
    fio_ek.jpg
    27.9 KB · Wyświetleń: 0

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
i jeszcze kilka nadrabiając zaległości
icon_smile.gif

monster.jpg
zegar__2.jpg
ptaszki.jpg
tancereczka_1.jpg
torebka__2.jpg

Załączniki

• monster.jpg
    monster.jpg
    40.4 KB · Wyświetleń: 0
  • zegar__2.jpg
    zegar__2.jpg
    42.6 KB · Wyświetleń: 0
  • ptaszki.jpg
    ptaszki.jpg
    38.2 KB · Wyświetleń: 0
  • tancereczka_1.jpg
    tancereczka_1.jpg
    35.8 KB · Wyświetleń: 0
  • torebka__2.jpg
    torebka__2.jpg
    49.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
no zaczęłam czytac oprócz oglądania
icon_smile.gif

Hajestan ja kupuję dla nas czyli dla mnie i Aśki podkłady w papilart - hurtownia - okragłe po 50 szt pakowane a prostokątne po 25 szt ale wychodzi połowe taniej niż na allegro

Ola Wrocław masz ty talent dziewczyno jak patrzę na twoje torciki to naprawde śliczne

o stałych tortoholiczkach nawet nie wspomnę - o mojej ziomali również :D

chyba uciekam spać i obiecuję ze przynajmniej raz w tygodniu zagladnę bo ostatnio na kalendarzu prawie żyję ha ha a jeszcze w poniedziałek do Warszawy na http://exposweet.pl/ jadę i jestem cała w skowronkach
icon_smile.gif

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
elmagra @ 15 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1401278ola_wroclaw i inne dziewczyny, z ilu płatków robicie różę? a jak dokładnie cieniujecie brzegi płatków? Bo ja niby w teorii wiem, ale potem moje róże nie umywają się do waszych. Czy jest ktoś w stanie tak łopatologicznie, najlepiej ze zdjęciami pokazać produkcję takiej różyczki? Będę wdzięczna.
icon_smile.gif
dopiero zauważyłam Elu, że pytałaś o róże.
Z ilu płatków, hmm... Nie wiem, po prostu jak stwierdzam, że "wystarczy" to więcej nie doklejam:) Ja kieliszkiem wycinam kółka i następnie na około połowie obwodu rozcieram narzędziem kulkowym (tak, że połowa kulki jeździ po masie a połowa po gąbce), na tyle mocno, żeby się ładnie marszczyło, ale na tyle lekko, żeby nie porwać.

Jak będę lepić to postaram się zrobić fotki.

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
[quote name='Megi428' date='17 Feb 2013, 00:53 ' post='1401772']
no zaczęłam czytac oprócz oglądania
icon_smile.gif

Hajestan ja kupuję dla nas czyli dla mnie i Aśki podkłady w papilart - hurtownia - okragłe po 50 szt pakowane a prostokątne po 25 szt ale wychodzi połowe taniej niż na allegro

Ola Wrocław masz ty talent dziewczyno jak patrzę na twoje torciki to naprawde śliczne

dziękuję, ale cóż to jest w porównaniu to Twoich dzieł??

Mnie zawsze intryguje jak się robi takie idealne torty 3D. Np. auta? Że one mają takie idealne kształty jak prawdziwe Audi, czy inne marki... Jak to robisz? Jak nadać tortowi POŻADANY idealny kształt?

Megi428

Member
Gru 26, 2010
439
0
0
Ola pytanie najgorsze z trudnych bo własnie auta to moja zmora- nigdy nie nadaję im prawdziwego kształtu - zawsze szyby za proste, przód za krótki tył za długi itp itd - wycinam przycinam przyklejam i wszystko z okrawek biszkopta a potem tynkuję i obkładam ale naprawde auta to najgorsze moje torty - na te wszytskie światełeczka lustereczka itp pierdółeczka trace mnóstwo czasu a efekt i tak mnie nie zadowala - ja tam wole figurki polepic
icon_smile.gif

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
Megi, torty wspaniałe,i jakie pomysłowe.
Wogóle wszystkim Wam zazdroszcze pomysłów, ja jakos mam problemy zeby cos fajnego wymyslic
icon_sad.gif

Torty lubie robić, daje mi to wilele przyjemności i satysfakcji, choc nieczęsto mam okazje.
Ale własnie z pomysłami jest najczęściej klapa....

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
A jeszcze zapomniałam podpytać.
Przekładam dzis popołudniu torcik masa z bitej śmiet+czekolada i ew. mascarpone oraz wisnie (mam nadzieje ze nie popłynie, bede sie stosowała do Waszych rad).
Biszkopt miał być kakaowy w moich zamierzeniach, ale zabrakło mi kakao i zrobiłam biały.
No i stąd pytanie : czym go nasączyć ??? Mysłałam o ciemnym rumie+woda+cukier, ale czy nie zabarwi biszkopta na jakis dziwny odcień ?
A jesli nie to, to co innego ?
Tort bedzie prezentem-niespodzianką dla Cioci, wiec mam wolną ręke.
Podpowiedzcie coś proszę

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Goma ja zazwyczaj nasączam: woda+ sok z cytryny+ cukier+ alkohol- najczęściej wódka biała nie kolorowe, ponieważ nie tylko może barwić ale kolorowe alkohole mają różne aromaty i nie wiadomo czy idealnie będzie pasował do masy. Jeżeli mam ciemny biszkopt to czasami nasączam herbatą - owocowa także.
Torty jak zwykle, jak zwykle świetne dziewczyny.
A to mój ostatni, taki z typu "na wczoraj"
Cukrowe pierożki
icon_mrgreen.gif

IMG_0081.JPG

Załączniki

• IMG_0081.JPG
    IMG_0081.JPG
    159.9 KB · Wyświetleń: 0

wiola1901

Member
Sie 2, 2010
14
0
0
Witam
od dawna jestem na cin cin ale dopiero znalazłam Was
icon_smile.gif

Mam pytanie czym smarujecie Wasze torty że one tak pienie błyszczą??
Mój jest matowy, czy to zalezy od masy z jakiej sie robi?

le_soleil

Member
Lis 18, 2008
26
0
0
Dziewczyny, oto mój piersiowy torcik ;) Teraz widzę, że mogłam bardziej dopracować wcięcie w tali. A na skórze miałam pęcherzyki powietrza
gruebel_2.gif
jak się ich pozbyc? I z czego to mogło być?

Wasze torty przepiękne, nie sposób skomentować każdego! Wy musicie mieć stalowe nerwy i końskie zdrowie ;) Ja po 2 dniach tworzenia marzę tylko o tym, by sie położyć i nic nie robić
rofl.gif
Szkoda tylko, ze córeczka jest innego zdania ;)

Elmagro, współczuję tej sytuacji. Ja zawsze staram się okazać uznanie wobec czyjejś pracy. Nie zawsze musi mi sie podobać/smakować czyjeś dzieło, bo różne są gusta, ale wiem ile pracy trzeba włożyć w stworzenie czegoś. Nie przejmuj się gadaniem starych ciotek, już nic więce nie dostaną
icon_mrgreen.gif

Załączniki

• Zdjęcie_0551.jpg
    Zdjęcie_0551.jpg
    1.3 MB · Wyświetleń: 0

Roman

Member
Sty 11, 2010
1,528
0
0
le_soleil @ 17 Feb 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1401827Dziewczyny, oto mój piersiowy torcik ;) Teraz widzę, że mogłam bardziej dopracować wcięcie w tali. A na skórze miałam pęcherzyki powietrza
gruebel_2.gif
jak się ich pozbyc? I z czego to mogło być?

Wasze torty przepiękne, nie sposób skomentować każdego! Wy musicie mieć stalowe nerwy i końskie zdrowie ;) Ja po 2 dniach tworzenia marzę tylko o tym, by sie położyć i nic nie robić
rofl.gif
Szkoda tylko, ze córeczka jest innego zdania ;)

Elmagro, współczuję tej sytuacji. Ja zawsze staram się okazać uznanie wobec czyjejś pracy. Nie zawsze musi mi sie podobać/smakować czyjeś dzieło, bo różne są gusta, ale wiem ile pracy trzeba włożyć w stworzenie czegoś. Nie przejmuj się gadaniem starych ciotek, już nic więce nie dostaną
icon_mrgreen.gif
Ale gdzie jest ten tort nie ma zdiecia
gruebel_2.gif
bo ja nic nie widze
wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy