Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
ola_wroclaw @ 5 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1406596no dzięki!!!!!!!!
wielkie dzięki za podesłanie tego cholernego linka!!!!
Jestem uboższa o 150PLN
icon_razz.gif
Co tam ubóstwo, liczy się szczęście
icon_mrgreen.gif

Zabaweczki są przecież bezcenne
icon_mrgreen.gif

A tak serio, to wszystko ułatwi Ci pracę i skróci czas. W efekcie, sprawniej zarobisz.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

agnlew8009

Member
Wrz 16, 2012
62
0
0
ja dzisiaj ,bogatsza o porady koleżanek z forum jestem ubozsza o 200 zł
wreszcie skompletowałam trochę sprzętu i jak tylko przyjdzie biorę sie za naukę robienia kwiatów.

Na sobotę musze zrobic tort dla tescia,zapalonego wędkarza
icon_lol.gif
Jakies pomysły macie może

A jak widze post ola=wrocław powyżej to chyba jeszcze wydam kilka złotych
rofl.gif

aneta1111

Member
Lut 7, 2012
98
0
0
asiulla1984 @ 4 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1406162vanilko same cuda jak zwykle!!!

a to moja weekendowa produkcja. coś mi nie szło

to w ogóle niewypał robiony w jeden dzień cały

kto zgadnie o czym zapomniałam hehe
Asiulka
podobają mi się literki na Twoim Zig zaku (Hubert). Możesz mi podesłac linka do zakupów?
Torty piękne. artystyczne, profesjonalne!!! Byłam dziś w Rossario....nie umywa się do WAS
icon_smile.gif

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
ola_wroclaw @ 5 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1406596no dzięki!!!!!!!!
wielkie dzięki za podesłanie tego cholernego linka!!!!
Jestem uboższa o 150PLN

icon_razz.gif
do usług
icon_razz.gif

zazdraszczę... ja się gryzę w paluchy żeby nie kliknąć kupić jakichś wykrojników literek bo i tak już za dużo wydałam pieniędzy na to tortowe szaleństwo.
a podobają mi sie te Funky FMM

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
marioletta @ 5 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1406763dlaczego ?? właśnie się do takich przymierzałam
ja je kupiłam, żeby ułatwić sobie pracę i do tej pory nie potrafię z nimi współpracować
icon_smile.gif
)) Wycinanie liter zajmuje mi mega dużo czasu a co ja się przy tym naklnę!!! Już nie wspomnę o tym, że od tego stukania (chyba wczułąm się w rolę) połamałam jedną listwę :D

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
o.laz @ 5 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1406856do usług
icon_razz.gif

zazdraszczę... ja się gryzę w paluchy żeby nie kliknąć kupić jakichś wykrojników literek bo i tak już za dużo wydałam pieniędzy na to tortowe szaleństwo.
a podobają mi sie te Funky FMM
ale ja naprawdę nie powinnam była tego robić! No dobra, jedno zlecenie więcej i jakoś to przeżyję, ale prawda jest taka że jakoś jeszcze W OGÓLE nie odczuwam, że coś na boku dorabiam, bo wiecznie coś muszę kupować (albo się kartony kończą, albo barwniki, albo podkladki, a to chcę nowe litery itd. to minie???)

Sylwia1978

Member
Maj 13, 2011
151
0
0
ola_wroclaw @ 6 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1406865ale ja naprawdę nie powinnam była tego robić! No dobra, jedno zlecenie więcej i jakoś to przeżyję, ale prawda jest taka że jakoś jeszcze W OGÓLE nie odczuwam, że coś na boku dorabiam, bo wiecznie coś muszę kupować (albo się kartony kończą, albo barwniki, albo podkladki, a to chcę nowe litery itd. to minie???)
coś o tym Olu wiem, zawsze jest coś potrzebne
baa.gif
i co rusz są jakieś nowe zabawki które nam by się przydały.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Wycinanie liter jest o wiele łatwiejsze jeżeli robimy to przez folię spożywczą. Polecam! Bardzo długo miałam problem z literami ale dzięki poradom Megi teraz udaje mi się
icon_smile.gif
Druga metoda - rozwałkowaną cienko masę zostawiam na trochę aby lekko przeschła (stwardniała). Wówczas ładnie wyskoczy z linijki.

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
masz rację h-elen. mam takie same literki i na początku też miałam problemy, ale teraz rozwałkowuję masę, podsuszam ją i wycinam literki przez folię i jest super

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
to ze mną jest chyba coś nie tak, ale podsuszanie masy, cieniutko rozwałkowanej i wycinanie przez folię NIE DAŁO NIC
icon_smile.gif
))
za to FUNKY są super, bo większe. A w tych ukośnych fioletowych- to mam czasem wrażenie, że niektóre miejsca są tak wąskie, że nie ma opcji, żeby masa się w tym miejscu nie przerwała...

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
agnlew8009 @ 6 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1406916dziewczyny ale to musi być jakaś specjalna folia czy zwykła spożywcza ? Taka którą można w markecie kupić?
Zwykła spożywcza, z marketu jak najbardziej. Ważne żeby była cienka a nie np. torebka foliowa. Wówczas ładnie wytną się wąskie elementy i nie przerwą się.
Ola, podsuszoną masę i wykrawaczkę posyp lekko pudrem albo mąką ziemniaczaną. Powinno pomóc.

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
Hajastan @ 6 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1406929Ola piękna produkcja
anbetung.gif
, torcik zresztą też zdradź proszę co to za ciasteczka
gruebel_2.gif
ciasteczka kruche:
180 g zimnego masła
200 g cukru pudru
350 g mąki pszennej
1 duże jajko
1 żółtko
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
szczypta soli

Wykonanie: Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.* Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać okrągłe kształty. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy. Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, do lekkiego zezłocenia.

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
h-elen @ 6 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1406928Zwykła spożywcza, z marketu jak najbardziej. Ważne żeby była cienka a nie np. torebka foliowa. Wówczas ładnie wytną się wąskie elementy i nie przerwą się.
Ola, podsuszoną masę i wykrawaczkę posyp lekko pudrem albo mąką ziemniaczaną. Powinno pomóc.
mi się wydaje, że ja już wszystkiego próbowałam:) Trochę zraziłam się do tych wykrawaczek. Z resztą teraz są połamane, więc nimi póki co nie poszaleję. Chyba trzeba kupić nowy zestaw ;) Ale to może w przyszłym miesiącu (tak jak druty i taśma florystyczna oraz pręciki) ;)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy