Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

jola33

Member
Cze 12, 2013
72
0
0
Sierotka3m @ 12 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1441977jola33! Nie masz powodów do nieśmiałości - oba torciki bardzo ładne
icon_smile.gif
Mam pytanko - jak zrobiłaś boki w torcie komunijnym? Bardzo efektowne :D
I bardzo pracochłonne, wycinałam prostokąciki formowałam takie podusie i przyklejałam do tortu

subtelna30

Member
Sty 1, 2012
192
0
0
witaj jolu
icon_smile.gif
śwqietne torciki a pomysł z lufą super
icon_smile.gif

Marta12 no wprost piękny torcik a bucik mnie zachwycił po prostu
icon_smile.gif
jakoś boje się mojego pierwszego bucika bo jeszcze nie robiłam i trochu brak mi odwagi ehh

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
Dziewczyny, dziękuję za odpowiedzi i pomysły do moich tortów. Ponieważ robię dwa takie same torty (wielkością) to mogą mieć różne dekoracje. Piętra okrągłego nie robię, bo nigdy nie robiłam i się boję. Ale pomysł z balonikami mi się podoba, muszę tylko obmyśleć jak szybko wyciąć 22 baloniki w różnych kolorach. Jak nie dojdą jutro stempelki to zrobię na tych balonach napis DZIĘKUJEMY!!! Do tego "balonowego" tortu, może jakieś akcesoria dziecięce (mam silikonowe foremki na dinozaury i lalki, może skorzystam. A na drugim torcie bardziej dla pań naszych jakieś kwiatki - czekam na wykrawaczkę do płatków róż, co by spróbowac tych "szybkich " róż od JAM. A swoją drogą JAM, gdzieś ty była jak cię tu nie było? Taki talent się nam marnował gdzieś po świecie....
icon_smile.gif
icon_smile.gif
icon_smile.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
jak zwykle cudnie i perfekcyjnie dziewczyny
daumen.gif

A mnie zepsuł się aparat
baa.gif
Naprawa w granicy 200-300 zł bo to matryca do wymiany, budżet nie przewiduje w najbliższym czasie takich wydatków i mam zdjęciowy problem
icon_neutral.gif

To co udało mi się zrobić telefonem córki:

Załączniki

• 20130608_193840.jpg
    20130608_193840.jpg
    251.4 KB · Wyświetleń: 0
  • 20130610_105910.jpg
    20130610_105910.jpg
    248.2 KB · Wyświetleń: 0

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
elmagra @ 12 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1441999Dziewczyny, dziękuję za odpowiedzi i pomysły do moich tortów. Ponieważ robię dwa takie same torty (wielkością) to mogą mieć różne dekoracje. Piętra okrągłego nie robię, bo nigdy nie robiłam i się boję. Ale pomysł z balonikami mi się podoba, muszę tylko obmyśleć jak szybko wyciąć 22 baloniki w różnych kolorach. Jak nie dojdą jutro stempelki to zrobię na tych balonach napis DZIĘKUJEMY!!! Do tego "balonowego" tortu, może jakieś akcesoria dziecięce (mam silikonowe foremki na dinozaury i lalki, może skorzystam. A na drugim torcie bardziej dla pań naszych jakieś kwiatki - czekam na wykrawaczkę do płatków róż, co by spróbowac tych "szybkich " róż od JAM. A swoją drogą JAM, gdzieś ty była jak cię tu nie było? Taki talent się nam marnował gdzieś po świecie....
icon_smile.gif
icon_smile.gif
icon_smile.gif
A może kredki zrobić kolorowe, na tych kredkach imiona albo inicjały dzieci. Można by pistoletem wycisnąć lub "wyturlać".
Co do róż ja cały czas robie wycinając płatki szklaneczką lub kieliszkiem- w zależności od potrzebnej wielkości.

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
Jo_anno1 torciki super,najbardziej to mi się podoba to łoże małżeńskie ,może na przyszły rok na okrągłą rocznicę sobie odgapię
freu.gif
.Co do róż ja także wycinam małym kieliszkiem albo tylką do tortów tylko tym większym rozmiarem rozciągam płatki kulką a czasem to nawet palcem
icon_lol.gif
wink.gif

subtelna30 nie taki bucik straszny myślę że gdybys spróbowała to dałabyś radę to mój dopiero drugi bucik
daumen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0

Justee

Member
Wrz 22, 2010
185
0
0
o matko jakie piękne torciska!!!cudne..ja mam chwilowy zastuj,odmawiam ludziom bo mam remont w domu..szkoda,że "praca" ucieka mi spod rąk
icon_neutral.gif

witamy nowe tortomaniaczki
wink.gif

demonnik

Member
Cze 10, 2013
3
0
0
Hej Witam Was serdecznie.jestem Monika mam 2 synkow - 5 latek i 8 miesiecy. Przegladam to forum juz dobre kilka dni i oczy tylko otwieram coraz szerzej widzac Wasze dzieła sztuki:). Mieszkam za granica ale pochodze z wrocławia. moja przygoda dopiero sie rozpoczyna,ale mam duuzo checi i zapału do pracy. ...o ile tylko czas mi pozwala i zdrowie...wlasciwie nie posiadam zadnych sprzetow ,a pierwsze wykrawaczki - motylki- dopiero wczoraj zamowilam na allegro:} od czegos musze zaczac:). Niczym mcgiver wymyslam sposoby na wszystko;).
Torty robie sporadycznie, dla znajomych ,ich dzieci,wlasnych dzieci...na koncie mam pierwszy mario bros,barbi,statek,spiderman,cars,i okragły bukiet z rozami,i gitare. nigdy wczesniej nei maialm stycznosci z masa plastyczna i poki co jeszcze jej nie rpobowalam. przymierzam sie jednak do przepisu z tego forum.Ja wszystko robie z gotowego kupnego marcepanu .wszystko biore z wyobrazni . mam nadzieje,ze bede miała czas na przegladanie ,czytanie,pisanie,wiele mogłabym sie nauczyc,wiele udoskonalic dzieki Wam:}. Torty to moje marzenie ,moja odskocznia od szarego codziennego zycia. .... powiedzcie szczerze co sadzicie o moich tortach?. ..mama nadzieje,ze zdjecia sie dodadza ...jeszcze sie nie zapoznałam z funkcjonalnoscia forum;}

Załączniki

• statek.jpg
    statek.jpg
    90.8 KB · Wyświetleń: 0
  • tooo.jpg
    tooo.jpg
    590 KB · Wyświetleń: 0
  • Kola_e.jpg
    Kola_e.jpg
    464.4 KB · Wyświetleń: 0
  • spiderman.jpg
    spiderman.jpg
    88.5 KB · Wyświetleń: 0
  • barbi.jpg
    barbi.jpg
    273.5 KB · Wyświetleń: 0

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
Dziewczyny, powiedzcie też ile śmietany muszę ubić na te moje torty o wymiarach 20-21x32-35? Taka wielkość ciut więcej niż kartka A4? Ile na jedną warstwę? No i jak z żelatyną? Mam dwa serki mascarpone, ale coś chyba nie dadzą rady całości usztywnić (a mam dwa torty), to ile dać żelatyny, tak na wszelki wypadek?

No i zacznę robić notatki, ile czego zużyłam na jaką formę.
icon_smile.gif

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
demonnik @ 12 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1442059Hej Witam Was serdecznie.jestem Monika mam 2 synkow - 5 latek i 8 miesiecy. Przegladam to forum juz dobre kilka dni i oczy tylko otwieram coraz szerzej widzac Wasze dzieła sztuki:). Mieszkam za granica ale pochodze z wrocławia. moja przygoda dopiero sie rozpoczyna,ale mam duuzo checi i zapału do pracy. ...o ile tylko czas mi pozwala i zdrowie...wlasciwie nie posiadam zadnych sprzetow ,a pierwsze wykrawaczki - motylki- dopiero wczoraj zamowilam na allegro:} od czegos musze zaczac:). Niczym mcgiver wymyslam sposoby na wszystko;).
Torty robie sporadycznie, dla znajomych ,ich dzieci,wlasnych dzieci...na koncie mam pierwszy mario bros,barbi,statek,spiderman,cars,i okragły bukiet z rozami,i gitare. nigdy wczesniej nei maialm stycznosci z masa plastyczna i poki co jeszcze jej nie rpobowalam. przymierzam sie jednak do przepisu z tego forum.Ja wszystko robie z gotowego kupnego marcepanu .wszystko biore z wyobrazni . mam nadzieje,ze bede miała czas na przegladanie ,czytanie,pisanie,wiele mogłabym sie nauczyc,wiele udoskonalic dzieki Wam:}. Torty to moje marzenie ,moja odskocznia od szarego codziennego zycia. .... powiedzcie szczerze co sadzicie o moich tortach?. ..mama nadzieje,ze zdjecia sie dodadza ...jeszcze sie nie zapoznałam z funkcjonalnoscia forum;}
O to to to właśnie
zahnlos.gif
nawet nie wiesz ile nas takich tutaj jest
icon_razz.gif
, Poza profesjonalistkami
icon_mrgreen.gif

Jeżeli te dzieła są tylko z wyobraźni i nie masz jeszcze żadnych "przydasi" (sprzętów) to ja padam do stóp.... szczęki poszukać
eek2.gif

Z takim talentem i tym forum daleko zajdziesz
zahnlos.gif

Popatrz ja też z zagranicy i też na allegro kupuje , chyba z przyzwyczajenia bo na ebay jest taniej
icon_razz.gif
wink.gif

elmagra ja w tym zielona jestem tutaj już potrzeba doświadczenia
zahnlos.gif

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
elmagra, ja zawsze szukam interesującego mnie przepisu i przeliczam go najskuteczniejszą wg mnie metodą, tzn. liczę powierzchnię w cm kwadratowych ciasta z przepisu, liczę swojego, dzielę swoją przez tą z przepisu i przez wynik mnożę ilość poszczególnych składników. Np. wg. podlinkowanego przeze mnie przepisu z brzoskwiniami, gdzie jest ciasto o średnicy 28cm (14*14*3,1415=616cm kw) potrzeba 1l kremówki, a do Twojego 21x35cm (=735cm kw) potrzeba 1l*735/616=1,2l w przybliżeniu. Na tą ilość dałabym 20g żelatyny (czyli na 1l płynu) rozpuszczonej w pół szklanki wody. Mam nadzieję, że to w miarę jasne wytłumaczenie
icon_smile.gif

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
594
113
dziewczyny powiedzcie prosze, czy moge polozyc literki z masy cukrowej na polewe czekoladowa? nie roztopi sie? dzieki juz teraz za porade.

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
Elzunia! Wg mojej wiedzy nic nie powinno się stać, bo czekolada wszak tłusta, a nie wodnista. No chyba że to taka polewa murzynkowa z wody i kakao, to nie wiem..

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
594
113
Sierotko3m dziekuje za ekspresowa odpowiedz
bussi.gif
, polewa bedzie z czekolady i masla. Tez mysle, ze bedzie dobrze ale wolalam sie upewnic.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy