Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
Sierotka3m dzięki za skomplikowane wyliczenia (że też wam się chce kobity... hehehe), tak zrobię, po 1 litr + 250g mascarpone + ta żelatyna . A może ten serek nie doda smaku do bitej więc nie warto go wcale dodawać? Zostawiłabym sobie do tortu dla chrześniaka za 2,5 tyg...
Aha, mam 2x0,75kg mrożonych truskawek i 4 galaretki. Czy dawać wszystkie te truskawki na 2 warstwy wystarczy? a jeśli nie, to ile na 1 warstwe? Ale was męczę... pytam, bo nie lubię jak mi zostaje niepotrzebna masa...

demonnik

Member
Cze 10, 2013
3
0
0
KINIAAA zyg zak robiony bodajze z 3 lub 4 warstw prostokatnego biszkopta juz dokladnie nie pamietam...ale był wielki wystarczyłby spokojnie na ponad 20 osob.biszkopty trzeba odpowiednio wymodelowac zanim polozy sie mase plastyczna tu wyciac tam dolozyc:)(wzorowalam sie na oryginalnym samochodzie zyg zaka mojego synka;) ). na gorze jako ten wystajacy daszek wykroiłam rowniez biszkopty pod marcepanem .staralam sie tak by wygladalo jakby samochod "skrecał" . dziecko było bardzo zadowolone z efektu:) a to najwazniejsze:).

Powiedzcie mi prosze czym oprocz smietany mozna wypełnic tort tak by sie nie topił i nie był bardzo taki ciezki maslany...ja oproczz smietany uzywalam kremu kinder bueno i masy z ciasta 3 bit- jak dla mnie pycha ale za słodki......nie bardzo wiem czym przekładac torty brakuje mi pomysłow:/ na niedziele mam znow carsa i zaczynam sie zastanawiac,kombinowac predzej....2 razy zdarzyło mis ei ze od smietany marcepan sie podtapiał lekko pomimo kremu maslanego pod masa.dlatego juz mam obawy uzywac go kiedy obkładam cały tort masa marcepanowa.mieszkam na obczyznie i "tutejsi " wola cos mniej slodkiego.i wszystko ich zadziwia;) np zwyczajna karpatka zostala okrzyknieta czyms niepojetym i fantastycznym;))tak samo jak ciasto marchewkowe;))czy tez klasyczny sernik z polskiego twarogu ktorego tutaj nie znaja. i szukam szukam inspiracjii;))

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Jo_anna1 @ 12 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1442003A może kredki zrobić kolorowe, na tych kredkach imiona albo inicjały dzieci. Można by pistoletem wycisnąć lub "wyturlać".
Co do róż ja cały czas robie wycinając płatki szklaneczką lub kieliszkiem- w zależności od potrzebnej wielkości.
elmagra, robiłam z kredkami na których były imiona dzieci i tylko moja Dorotka wiedziała, że może zjeść kredkę bo widziała jak je robiłam
icon_smile.gif
. Obrazek to logo przedszkola. Format - kartki A3

Mi__Uszatek.JPG

Załączniki

• Mi__Uszatek.JPG
    Mi__Uszatek.JPG
    372.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
ulka1990, JAM pyta, bo inny jest przepis na masę do obkładania samego tortu, a inny na zrobienie dekoracji/figurek/kwiatów. Na taką podstawową są przepisy w pierwszym poście tego wątku, czyli tu
icon_smile.gif

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
elmagra, ja bym zostawiła mascarpone w spokoju, on w sumie nie daje smaku tylko pozwala masie lepiej się trzymać, więc po co skoro i tak dajesz żelatynę. Zrobiłabym tak: kupiła 2l kremówki, 1,25l dała do tego z brzoskwiniami, a do truskawkowego 1 paczkę truskawek+0,75l kremówki+3 galaretki rozpuszczone w 0,75l wody (czyli z przepisu z truskawkami, który podałam, dodaję składników po 50%). Nic się nie zmarnuje
icon_smile.gif
ja też tego nie lubię, jak mi coś zostaje (masa lub nie do końca wykorzystane produkty)
icon_wink.gif

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0
Sierotka3m @ 12 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1441922elmagra! Zazwyczaj takie właśnie porcje liczę (ok.4x5cm) i nie jest za dużo ani za mało. Tort 3 warstwy 20x30 mam rozpisany na 8 dużych jaj, więc na jedną Twoją foremkę wyszedł mi biszkopt z 10 dużych jaj. Pomysły na przełożenie bardzo dobre, truskawek bym nie łączyła z innym smakiem, bo same są pyszne (szczególnie, że mamy sezon), a dzieci lubią proste smaki. Przykładowe pomysły na przełożenie z brzoskwiniami i truskawkami. Sama niejednokrotnie korzystałam z tych przepisów. Są proste i smaczne, pod masą cukrową spokojnie dają radę (tylko trzeba pamiętać o obsmarowaniu ciasta kremem maślanym).
Przepraszam, jeśli za późno odpisuję. Komputer się na mnie obraził i wyłącza się co chwilę..
baa.gif
tylko w tym przepisie z linku jest 6 jaj na biszkopt 28cm?? jak dla mnie cos mało tych jaj ..
6 jaj to ja daję na 24/26 cm

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
Ja te torty podałam jako przykład przełożenia, deliberacje nad biszkoptem były wcześniej
icon_wink.gif

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
jej, co tu się dzieje! tyle pięknej produkcji aż miło pooglądać

jola33, demonnik witajcie!

ulka1990
na dekoracje mozesz użyć też tego przepisu który podała Sierotka3m jeśli na razie nei chcesz inwestować w takie specyfiki jak CMC. daleko nie szukając Jo_anna twierdzi że robi nawet figurki ze zwykłej masy a wyczarowuje cuda przecież

elmagra baloniki to z wykrawaczki jajkowej bym zrobiła (mam taką w plastikowych foremkach do ciastek)

olala

Member
Lut 19, 2013
76
0
0
Witam nowe,pozytywnie zakręcone, tortomaniaczki
wink.gif
.Co do masy ja robie z przepisu Dorotaxx.Wiem że moje doświadczenie jest praktycznie zerowe,ale robię tą masę z niewielką modyfikacją i wykorzystuje do obkładania tortu,figurek,czy kwiatów.Kwiatów robię mało, więc nie wiem jak zachowuje się ta masa np.przy robieniu storczyków,czy innych kwiatów gdzie trzeba cieniuśko opracować masę,no i kwestia zasychania i kruchości.Ale figurki mnie się klei super. Póżniej trochę wkleję tort z dzisiejszych urodzin córci
lecker.gif

demonnik

Member
Cze 10, 2013
3
0
0
całkiem zapomnialam jeszcze jeden moj torcik z okazji 3 maja dla Polonii ...

odnosnie tej masy cukrowej bo sie tak przymierzam do zrobienia jej:))...czyli mam rozumiec,ze przepis jaki podany jest na poczatku watku bedzie odpowiedni do obłozenia tortu...a do lepienia figurek,kwiatow etc. nalezaloby dodac do niej CMC by była bardziej plastyczna?...

Załączniki

• 3maja.jpg
    3maja.jpg
    187.5 KB · Wyświetleń: 0

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
demonnik @ 12 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1442209całkiem zapomnialam jeszcze jeden moj torcik z okazji 3 maja dla Polonii ...

odnosnie tej masy cukrowej bo sie tak przymierzam do zrobienia jej:))...czyli mam rozumiec,ze przepis jaki podany jest na poczatku watku bedzie odpowiedni do obłozenia tortu...a do lepienia figurek,kwiatow etc. nalezaloby dodac do niej CMC by była bardziej plastyczna?...
jak dodasz CMC to będzie prędzej wysychać i będzie twardsza, jak dodasz gliceryny, będzie to trochę niwelować szybkie wysychanie powierzchni, jak dodasz białek jajka to będzie bardziej "gumiasta", jak dodasz jakiegoś kwasku np cytrynowego albo cream of tartar to podobnież bardizej plastyczna choć tu nie zaobserwowałam tego tak wyraźnie jak przy poprzednich dodatkach.
są różne przepisy, dziewczyny je tu wielokrotnie podawały, teraz nie jestem w stanie ich wszystkich odszukać.

fajny ten na 3 maja, a orzełek jak precyzyjnie wycięty!

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
Ja nic nie dodaję, wszystko jadę z podstawowej
icon_wink.gif
Masa podstawowa jest dość trudna w obróbce, ale jakoś daję radę. Zazwyczaj korzystam z pierwszego przepisu, bo wolę składniki podane wagowo
icon_smile.gif

Np. goździki są z tej masy:
godziki.jpg

olala

Member
Lut 19, 2013
76
0
0
demonnik tort dla Polonii super.

Jeszcze co do masy to ja dodaje kwasek bo jest lepsza w smaku, i trochę więcej planty bo na pół porcji daje trzy łyżeczki takie nawt dość spore.
A to tort dla córci.Wcale nie miałam pomysłu i jakoś wena twórcza mnie opusciła(akurat teraz
baa.gif
),ale ostatecznie dziecko szczęśliwe i najważniejsze że wszystkim smakowało.Ten tort do dzieł szyuki nie należy,ale moja rodzinka, która tego forum nie ogląda
icon_mrgreen.gif
zachwyca się,ale mne się wiele nie podoba. Po tym co oglądam jakie dzieła Tworzycie też bym tak chciała,ale brakuje mi i doświadczenia i talentu
icon_mad.gif

Załączniki

• urodziny_Julia.jpg
    urodziny_Julia.jpg
    44.7 KB · Wyświetleń: 0
  • julcia2.jpg
    julcia2.jpg
    17.4 KB · Wyświetleń: 0

S_A_R_K_A

Member
Lut 22, 2013
1
0
0
Witam dziewczyny, mam na imię Justyna i jestem uzależniona od tortowania :eek:) Swój pierwszy tort upiekłam dla teścia w listopadzie i tak to się zaczęło :eek:) w sumie upiekłam 23 torty i z tortu na tort jest coraz lepiej, choć jeszcze dużo pracy przede mną, ale uwielbiam to i się nie poddaję :eek:) Od jakiegoś czasu podczytuje wasze forum, które jest skarbnicą wiedzy, za co bardzo dziękuję . Tak wogóle jestem pełna podziwu waszych zdolności, torciki są przepiękne. Ja nie jestem aż tak kreatywna i dużo inspiracji czerpię z netu, coś podpatrzę w jedym, coś w drugim, i tak jakoś łącze w całość
lecker.gif

w końcu odważyłam się do was odezwać, bo któras z dziewczyn potrzebowała inspiracji na tort do przedszkola. Ja w zeszłym tygodniu robiłam tort na zakończenie przedszkola mojego synka (7 latek). Imiona dzieci wypisałam na wagonikach, co prawda przedszkole nazywa się "Mały Kolejarz " to akurat pasowało, torcik bardziej robiłam pod dzieci dlatego jest kolorowy. Mam nadzieję, że mi się uda wstawić zdjęcie :/

Załączniki

• 072.jpg
    072.jpg
    76.7 KB · Wyświetleń: 0
  • 079.jpg
    079.jpg
    65.2 KB · Wyświetleń: 0

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
Ja będę też robiła dla przedszkola, bo moja córcia kończy zerówkę. Planuję zielony prostokąt a na górze pięterko podzielone na dwie części. Jedna będzie z tygryskiem, druga z biedronką, bo tak się nazywaja grupy. Będzie tęcza z napisem dziękujemy i droga do szkoły. Dzieciaki nie jedzą wielkich porcji. Mój będzie pewnie na ok 50 osób.
Witajcie nowe torciary. Wszystkie dziewczyny zrobiłyście ostatnio CUUUUda!!!!

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
S_A_R_K_A @ 12 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1442280Witam dziewczyny, mam na imię Justyna \
w końcu odważyłam się do was odezwać, bo któras z dziewczyn potrzebowała inspiracji na tort do przedszkola. Ja w zeszłym tygodniu robiłam tort na zakończenie przedszkola mojego synka (7 latek). Imiona dzieci wypisałam na wagonikach, co prawda przedszkole nazywa się "Mały Kolejarz " to akurat pasowało, torcik bardziej robiłam pod dzieci dlatego jest kolorowy. Mam nadzieję, że mi się uda wstawić zdjęcie :/
JAM @ 11 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1441858Co do wyglądu to myślałam o Twoim torcie. Widzę to tak
zahnlos.gif
duża prostokątna forma na spód. Pięterko z okrągłej, duże w zależności od ilości osób. Na dole lokomotywa z cukierkami według Asiulla (pięknie wyszła) https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1389010
Lub misie, lalki itp.
Imiona jak planujesz na serduszkach? zmieszczą się dookoła tortu? Bo na torcie braknie miejsca chyba, tyle napisów.
A pięterko..... tak dla Pani/ń wychowawczyni/ń. Z kwiatami i podziękowaniem. Szybkie róże sie sprawdzą na fiołki też zostawiłam sposob.
O to to tym samym pisałam
icon_smile.gif
miło Cie widzieć, ja tyż juztyna
zahnlos.gif
wink.gif

ulka1990 @ 12 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1442012hej jestem tutaj nowa potrzebuję dobrego przepisu na masę cukrową. Dziękuję z góry.
Ula nie denerwuj się, troszkę z przekory napisałam. Nawet nie wiesz ile ja kilo cukru zużyłam by znaleźć swoją masę
zahnlos.gif
Jak do decor to szczerze proponuje masę według Vanilki nie sprawia problemu i jest jadalna
icon_mrgreen.gif

Elzunia @ 12 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1442084dziewczyny powiedzcie prosze, czy moge polozyc literki z masy cukrowej na polewe czekoladowa? nie roztopi sie? dzieki juz teraz za porade.
Jak podeschnie to czemu nie
icon_mrgreen.gif

Olala , Alipek
icon_mrgreen.gif

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
JAM @ 12 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1442309Jak do decor to szczerze proponuje masę według Vanilki nie sprawia problemu i jest jadalna
icon_mrgreen.gif
Aaa, dziękuję JAM, nie muszem już forum przekopywać, szybciutko znalazłam przepis
icon_smile.gif
Czy to możliwe, że ja nieświadomie sobie masę uplastyczniałam? Kiedyś zamiast olejku zapachowego dawałam sok z cytryny (zamiast części wody) i wtedy masa wydawała mi się lepsza w obróbce
gruebel_2.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy