podnoszę swój post, bo chyba każda przeglądając forum nie zauważyła. Postanowiłam, że zrobię dwa prostokątne torty o wymiarach ok. 21x35-37, mam dwie takie foremki. czy jeśli podzielę bok 21cm na 5 kawałków, każdy po 4cm a bok 35cm na 7kawałków każdy po 5cm, to wyjdzie mi 35kawałków o bokach 4*5cm. Czy to są wystarczające porcje?
No i wyszło mi na mojewypieki.com, że potrzebuje biszkopt z 10,22 jajka, jak zrobię z 12 jaj to będzie ok? (boję się, że nie wyrośnie mi wysoki, coś mi to za mało jajek się wydaje).
No i będę was prosić o inspiracje co do przełożenia:
1] myślałam o tym, co tu niedawno któraś pisała ananas i brzoskwinia z bitą śmietaną, tylko nie wiem, czy w każdej warstwie inny owoc, czy miks (ja bym dała osobno)
2] może tutaj truskawki w galaretce i na to bita śmietana, ale nie mam pomysłu na drugą warstwę - może z kawałkami czekolady, taka straciatella? czy dwa razy truskawki?
Uśmiecham się do wszystkich, którym się będzie chciało odpisać
Może jakieś pomysły na dekoracje? Myślałam o napisie PRZEDSZKOLE NR 43 (tak zaproponowała pani naszych dzieci) jakimś dużym DZIĘKUJEMY oraz serduszka/kwiatuszki z imionami dzieci (jak mi dojdą stempelki, dziś zamówione), a dodatkowo jakieś kwiaty. A może coś bardziej dzieciowego a nie kwiaty?
aha,
JAM, cudne kwiatki zrobiłaś. ja chcę takie fijołki.