Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
o.laz @ 28 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1447623no on ma 1 kg glukozy po 6zł z czymś, jak dla mnie super
ja tez u niego kupuję glukozę i żelatynę także. Żelatyne ma mocniejszą więc dlatego ja do masy nie dodaję 6 łyżeczek tylko 5. Barwniki w proszku i proszek do pieczenia i jeszcze inne rzeczy
icon_mrgreen.gif

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
a, coś mnie dizś wzięło na pisanie
ja jeszcze z innej beczki - któraś ostatnio pisała że lemon curd też jest z surowych jajek... ja też się kiedyś z takim męczyłam nad parą i potem umierałam ze strachu (jestem z tych co się boją salmonelli i robię lukier z białek w proszku :D ) ale teraz jestem zakochana w tym przepisie: http://www.mojewypieki.com/przepis/lemon-curd,-klasyczny PRZEPYSZNY, ZAWSZE SIĘ UDAJE, NO I PICHCI SIĘ GO DO ZAGOTOWANIA ->żegnaj salmonello...

kiniaaa

Member
Maj 22, 2013
483
0
0
Sierotka3m @ 28 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1447551kiniaaa, co do wielkości tortu to według Wiltona taki 40x30cm (porcja to 2,5x10cm) 12x4=48 porcji (można przyjąć też 5x5cm), dzieci większych porcji raczej nie zjedzą. Plus piętro. Ono mnie najbardziej zastanawia, bo wychodzi dość małe (16, max 20cm średnicy żeby nie przytłaczało), to czwórka będzie malutka, a figurki mikroskopijne. Myślałam, że może zrobić tą łąkę i na niej taką wystającą dużą 4 na bokach biało-czarna szachownica, a na górze tor asfaltowy.. Tak sobie myślę.. Jakie figurki z aut zamierzasz zrobić?
Dziękuję za odpowiedź.
Co do figurek i całego tortu to dopiero planuję bo to ma być za miesiąc. (dziewczyna co zamawia musi wyrazić swoją opinię bo cytuję "Nie chcę żadnych niespodzianek, mam zaakceptować każdy szczegół") A ile wcześniej mogę zrobić figurki? Najchętniej ulepiłabym już teraz i schowała żeby chociaż to mieć z głowy. Pasowałoby żeby figurka miała minimum 7cm, ona chce Zygzaka, Złomka, Francesco i ten autobus jakkolwiek mu na imię
icon_razz.gif
.
A i jeszcze wczoraj stwierdziła że chce tak żeby tortu zostało jeszcze do zjedzenia "do domu".

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
Kiniaa figurki robiłam nawet tydzień wcześniej, czasami więcej jak przy tym Lego dla syna. Kwiaty też mam na zapas trzymam w kartonie w suchym miejscu. jak dawałam do worka to potrafiły pleśnią się pokryć. W lodówce mazią. A w kartonie mam jeszcze jedną parę bucików którą robiłam ponad miesiąc temu i wyglądają normalnie pachą i są suche. Pozostałe kwiaty mam w wazonie na półce jako ozdobę kurzą się i wzrok przyciągają
icon_razz.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0
JAM @ 29 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1447714Kiniaa figurki robiłam nawet tydzień wcześniej, czasami więcej jak przy tym Lego dla syna. Kwiaty też mam na zapas trzymam w kartonie w suchym miejscu. jak dawałam do worka to potrafiły pleśnią się pokryć. W lodówce mazią. A w kartonie mam jeszcze jedną parę bucików którą robiłam ponad miesiąc temu i wyglądają normalnie pachą i są suche. Pozostałe kwiaty mam w wazonie na półce jako ozdobę kurzą się i wzrok przyciągają
icon_razz.gif
ja trzymam w pojemniku plastykowym też się z nimi nic nie dzieje ..

JAM możesz podać proporcje z glukozą w płynie??

kiniaaa

Member
Maj 22, 2013
483
0
0
JAM @ 29 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1447714Kiniaa figurki robiłam nawet tydzień wcześniej, czasami więcej jak przy tym Lego dla syna. Kwiaty też mam na zapas trzymam w kartonie w suchym miejscu. jak dawałam do worka to potrafiły pleśnią się pokryć. W lodówce mazią. A w kartonie mam jeszcze jedną parę bucików którą robiłam ponad miesiąc temu i wyglądają normalnie pachą i są suche. Pozostałe kwiaty mam w wazonie na półce jako ozdobę kurzą się i wzrok przyciągają
icon_razz.gif
JAM ponownie dziękuję, zanim minie miesiąc do upieczenia tego tortu to ja oszaleję z tą kobietą, gdyby nie to że to koleżanka siostry to pewnie bym się nie zgodziła bo ona taka "nieprzyjemna" w obyciu..

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
marioletta @ 29 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1447715JAM możesz podać proporcje z glukozą w płynie??
według przepisu
icon_razz.gif

W przepisie podanym przez Vanillka jest napisane glukoza nie pisze jaka
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
to ja dawałam w syropie 100g
zahnlos.gif

kiniaaa @ 29 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1447717JAM ponownie dziękuję, zanim minie miesiąc do upieczenia tego tortu to ja oszaleję z tą kobietą, gdyby nie to że to koleżanka siostry to pewnie bym się nie zgodziła bo ona taka "nieprzyjemna" w obyciu..
pokaż jej dokładny rysunek z proporcjami i postacie jakie będziesz robić, w odpowiednim czasie weź zaliczkę i nie kontaktuj się więcej do czasu odbioru. Często takie co to dużo wymyślają w ostatniej chwili rezygnują . spokojnie
icon_razz.gif
Czasem właśnie robię kwiaty... i tylko kwiaty, zawsze więcej by mogli wybrać i nie marudzili
icon_razz.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Nie miałam jakoś okazji używać glukozy w plynie, zawsze tylko w proszku.
Jeszcze jeden tort:
DSCF1131.JPG

Załączniki

• DSCF1131.JPG
    DSCF1131.JPG
    252.7 KB · Wyświetleń: 0

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
Jo_anno torcik rewelacja ,a mogę wiedzieć jak zrobiłaś te śliczne koniki? Chyba mi się nadarzy torcik dla mojej młodej sąsiadki a ona uwielbia właśnie konie i myślałam o koniku tylko nie wiem jak się za niego będzie zabrać
gruebel_2.gif

Kiniaaa ja jak mam jakąś chwilkę wolną to sobie robię wcześniej dekoracje np.kwiatki i potem to trzymam w takich zwykłych pudełkach po butach ,jak na wykałaczce to wbite w steropianie a jak inne to wykładam pudełko papierem śniadaniowym i leżą sobie , czekając na okazję wykorzystania
wink.gif

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
Joanno z której stadniny przyprowadziłaś te koniki????? i co zrobiłaś że tak grzecznie stały????? Są piekne!!!! A to mój torcik . Druga córci kończy 3 klasę i to był prezent od dzieci i rodziców dla pani

Załączniki

• IMG_7485.JPG
    IMG_7485.JPG
    172.4 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_7490.JPG
    IMG_7490.JPG
    229.9 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy