Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Haj dziewczyny, mało mnie ostatnio na forum, czasami tylko moje dziecię podczytuje i zdaje mi relację
icon_mrgreen.gif
nie wiem czy to ja nie potrafie się zorganizować czy ten czas ostatnio płynie,
gruebel_2.gif
nie, nie płynie on galopuje już coraz szybciej
Takie sobie dwa psotne kotki:
DSCF1119.JPG

Załączniki

• DSCF1119.JPG
    DSCF1119.JPG
    140 KB · Wyświetleń: 0

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
o.laz @ 28 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1447493jesteś bardzo miła ale "cudeńko" to leciutka przesada
icon_mrgreen.gif
No mi się podoba i tyle
foch.gif

hihihih
bussi.gif
czyste schludne no widać małe co nieco na masie ale ogólnie bardzo estetycznie i tak od "serca"
icon_wink.gif

Jo_anna1 nie wiem co sie dzieje jak tutaj weszłam tyle Was było, można się było zapytać, podpatrzeć .... a teraz???? Takie uczucie jak starszy rocznik odchodzi i trzeba z tym żyć
icon_razz.gif
ale wcale nie jest łatwo.... Gdzie Wy ?

A torcik
gruebel_2.gif
nie bardzo bym poznała że Twój... ostatnie miały takie coś w sobie "Twojego" były charakterystyczne. Jest inny ale słodki
icon_mrgreen.gif

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
Mi się, o.laz, Twój tort bardzo podoba, bo jest schludny i elegancki, o! Świetny pomysł z rybkami
icon_smile.gif

No i dzięki, że mi przypomniałaś o cukrze!
Jo_anna1, bardzo, bardzo dziękuję za podpowiedź co do cukru - jest o niebo lepszy od sklepowego! Super! Masa wyszła gładziutka i mega elastyczna, z taką to można pracować
icon_wink.gif
Torcik z psotnikami bardzo sympatyczny.
kiniaaa, co do wielkości tortu to według Wiltona taki 40x30cm (porcja to 2,5x10cm) 12x4=48 porcji (można przyjąć też 5x5cm), dzieci większych porcji raczej nie zjedzą. Plus piętro. Ono mnie najbardziej zastanawia, bo wychodzi dość małe (16, max 20cm średnicy żeby nie przytłaczało), to czwórka będzie malutka, a figurki mikroskopijne. Myślałam, że może zrobić tą łąkę i na niej taką wystającą dużą 4 na bokach biało-czarna szachownica, a na górze tor asfaltowy.. Tak sobie myślę.. Jakie figurki z aut zamierzasz zrobić?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0
miały być literki i nie było ......

na taką ujową masę trafiłam że z dziadem nic się nie dało zrobić, tak to jest jak się na ostatnią chwilę komuś zachce .....
nie wiem czy ją wykorzystam do jakiegoś obłożenia ... wszystko jakieś lejące, rwące .... ehhh zestresowałam się dzisiaj .. sztukowanie było ...

dobrze że to nie zamówienie a dobra wola i rodzaj niespodzianki bo nikt jeszcze o nim nie wie, tylko młoda inicjatorka
icon_smile.gif

estka19

Member
Maj 22, 2013
27
0
0
JAM @ 28 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1447367marioletta jak robiłam lalkę to 5 biszkoptów pod rząd mi siadło. Nie ważne jak i z czym piekłam, czekoladowy i ten z octem. Rosły a potem po wyjęciu padały. I wczoraj robiłam normalnie dla domowników i z tej samej ilości co zwykle i wyrósł tak , że na 3 podzieliłam.... Doszłam do wniosku ,że pogoda bo przecież że nie ja
zahnlos.gif
ktoś musi być winien
icon_wink.gif
ale serio przy okazji szukania idealnego przepisu wyczytałam że są takie dni że krem sie nie ścina i takie gdzie ciasto nie urośnie i ma to związek z księżycem i ciśnieniem.
Co do dużych elementów z masy cukrowej, to przekładam na cieniutki karton (zsuwam ze stołu) czekam aż podeschnie i potem zsuwam na ciasto. Jak mi gdzieś kapnie klej czy literka się odkształcił lub element jest zbyt sztywny na torcie to parą z żelazka traktuje. Zmiękcza leciutko, skleja brzegi,wygładza nierówności (chropowatość masy) i nabłyszcza co eliminuje plamy po kleju. w wielu sytuacjach pomaga.
estka19 pokaż poprzednie
fiesgrins.gif
fiesgrins.gif

O.laz co za potworzyca
baa.gif
icon_wink.gif

Załączniki

• DSCI0647.JPG
    DSCI0647.JPG
    2.8 MB · Wyświetleń: 0
  • 2.jpg
    2.jpg
    218.6 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCI0666.JPG
    DSCI0666.JPG
    2.9 MB · Wyświetleń: 0
  • DSCI0524.JPG
    DSCI0524.JPG
    2.8 MB · Wyświetleń: 0
  • 2.jpg
    2.jpg
    2.5 MB · Wyświetleń: 0
  • 600961_509244322456112_1623510579_n.jpg
    600961_509244322456112_1623510579_n.jpg
    69.1 KB · Wyświetleń: 0
  • 421488_486440848069793_916580308_n.jpg
    421488_486440848069793_916580308_n.jpg
    78.6 KB · Wyświetleń: 0

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
JAM @ 28 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1447538Jo_anna1 nie wiem co sie dzieje jak tutaj weszłam tyle Was było, można się było zapytać, podpatrzeć .... a teraz???? Takie uczucie jak starszy rocznik odchodzi i trzeba z tym żyć
icon_razz.gif
ale wcale nie jest łatwo.... Gdzie Wy ?
A torcik
gruebel_2.gif
nie bardzo bym poznała że Twój... ostatnie miały takie coś w sobie "Twojego" były charakterystyczne. Jest inny ale słodki
icon_mrgreen.gif
Jak to gdzie ...... obgryzamy paznokcie z zazdrości, że takie cudne torciki tworzycie "młodziaki"
rofl.gif

Jakie odchodzi, jakie ja Ci zaraz dam odchodzi
strafe.gif
jeszcze będziesz nas dość miała
icon_mrgreen.gif
Głupawka mi się załączyła
icon_mrgreen.gif

Czasami tak się życie plecie i wiruje, że nie wiesz z której strony ogarnąć ale ..... damy radę, pomalutku.

dziewczyny bardzo się cieszę, że Wam także podoba się masa z tym cukrem
icon_razz.gif

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
estka19 @ 28 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1447560Proszę
icon_smile.gif
No ten pierwszy cudny(no reszta też) ale w nim coś jest taki subtelny, nie wiem może to kolory
gruebel_2.gif

Jo_anna1 ech z taką nostalgią "przeleciałam" ostatnie 100 stron poznikało troszke dziewczyn, nawet ola-wrocław sie nie pokazuje
baa.gif
icon_wink.gif
wszystkie takie zalatane
icon_razz.gif

znowu bukiet będę robić tym razem dla teściowej
pinggrins.gif
bukiet zrobię w domu a tort w Polsce zobaczymy co z tego wyjdzie
gruebel_2.gif

Justee

Member
Wrz 22, 2010
185
0
0
JAM mogę się założyć,że te wszystkie które poznikały nadal tutaj są
icon_mrgreen.gif
podglądają,czytają,śmieją się itd..tylko nie mają czasu i czasami chęci żeby cokolowiek napisać...a ola_wrocław właśnie się ukazała-post wyżej
icon_mrgreen.gif

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
Justee @ 28 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1447593JAM mogę się założyć,że te wszystkie które poznikały nadal tutaj są
icon_mrgreen.gif
podglądają,czytają,śmieją się itd..tylko nie mają czasu i czasami chęci żeby cokolowiek napisać...a ola_wrocław właśnie się ukazała-post wyżej
icon_mrgreen.gif
o wilku mowa
icon_razz.gif
hihihi
Pewnie zaglądają ale czemu nie piszą , czasami potrzebujemy pomocy doświadczonych cinek
icon_wink.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
JAM, Ty "gołowąsie: za mojej kadencji tyle dziewczyn już się tutaj "przewinęło" że szok. Nawet jeden wątek został zamknięty i powstał drugi ..... przetrwałam
icon_mrgreen.gif
rofl.gif

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
He he ja też tu jestem
rofl.gif
tylko w wolnej chwili czytam sobie ten nasz wątek .Czytam ,notuję i podziwiam torty i z tego co zauważyłam to nasza Jo_anna jest naszą weteranką
icon_lol.gif
.Dziewczynki torciki jak zwykle rewelacyjne
freu.gif

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
Jo_anna1 @ 28 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1447566.....

dziewczyny bardzo się cieszę, że Wam także podoba się masa z tym cukrem
icon_razz.gif
oj podoba nasza ty "nestorko"
icon_razz.gif

a powiedz Jo_anno, ten hurtownik podobno ma tez jakąś śmietanę - kupowałaś wiesz co to i czy warto?

ola_wrocław - Jo_anna jakiś czas temu polecała faceta który sprzedaje puder diamant z glukozą w workach po 10kg, jak dla nas (z polecenia Jo_anny ;D
anbetung.gif
) po 4,30 za kg. ma też inne tortowe rzeczy

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
dajcie mi linka, proszę
icon_smile.gif
Wybaczcie, ja wiem, że to wszystko jest tu napisane, ale nie mam czasu wertować a na pewno przydadzą mi się takie hurtowe zakupy.

Co u mnie. No ja po prostu nie mam na nic czasu. Poza tym troche stresów. I taka oto mieszanka powoduje to, że tylko włączam cincin i przeglądam fotki (nie mam nawet czasu czytać treści). Wybaczcie, mam nadzieję, że się u mnie naprostuje niedługo. I że w ogóle wszystko się zmieni a ja będę się mogła chwalić ;) Tymczasem trzymajcie za mnie kciuki i jeszcze raz proszę o wyrozumiałość w stosunku do mojej małomówności ;)

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Co do śmietany to nie wiem jak się sprawuje, już na nią patrzałam, myślę, że przy najbliższej okazji potestuję i napiszę Wam co i jak bo tez mnie zaciekawiła

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
Sierotka3m @ 28 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1447551Mi się, o.laz, Twój tort bardzo podoba, bo jest schludny i elegancki, o! Świetny pomysł z rybkami
icon_smile.gif

No i dzięki, że mi przypomniałaś o cukrze!
....
dzięki za dobre słowo kobieto
bussi.gif

a pomysł nie mój tylko klientki, choć chyba inspirowany jednym z moich poprzednich - rybki miały być takie jak na komunijnym z żeglarzem

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
ola_wroclaw @ 28 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1447603dajcie mi linka, proszę
icon_smile.gif
Wybaczcie, ja wiem, że to wszystko jest tu napisane, ale nie mam czasu wertować a na pewno przydadzą mi się takie hurtowe zakupy.

Co u mnie. No ja po prostu nie mam na nic czasu. Poza tym troche stresów. I taka oto mieszanka powoduje to, że tylko włączam cincin i przeglądam fotki (nie mam nawet czasu czytać treści). Wybaczcie, mam nadzieję, że się u mnie naprostuje niedługo. I że w ogóle wszystko się zmieni a ja będę się mogła chwalić ;) Tymczasem trzymajcie za mnie kciuki i jeszcze raz proszę o wyrozumiałość w stosunku do mojej małomówności ;)
no ja pękam z ciekawości
icon_smile.gif
i trzymam kciuki
to jego aukcje na allegro: http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=21849018 ale o cukier pytaj osobno w mailu. przesyłka 18,50 do 30kg

Jo_anno - to czekam, daj koniecznie znać jak wrażenia śmietanowe

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
o.laz @ 28 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1447610no ja pękam z ciekawości
icon_smile.gif
i trzymam kciuki
to jego aukcje na allegro: http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=21849018 ale o cukier pytaj osobno w mailu. przesyłka 18,50 do 30kg

Jo_anno - to czekam, daj koniecznie znać jak wrażenia śmietanowe
dzięki, znam tego sprzedawcę, już kilka razy coś zamawiałam!!
icon_smile.gif
jeszcze raz dziękuję

ps. a glukozę w tych 1kg woreczkach kupowałyście? bo ja się chyba zajadę na glukozie Delecty po 100g i 2zł z hakiem

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
ola_wroclaw @ 28 Jun 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1447618dzięki, znam tego sprzedawcę, już kilka razy coś zamawiałam!!
icon_smile.gif
jeszcze raz dziękuję

ps. a glukozę w tych 1kg woreczkach kupowałyście? bo ja się chyba zajadę na glukozie Delecty po 100g i 2zł z hakiem
no on ma 1 kg glukozy po 6zł z czymś, jak dla mnie super
edit:
tzn tej od niego jeszcze nie sprawdzałam. kupiłam 2kg ale na razie zużywam jeszcze taką z 1kg woreczka od innego sprzedawcy

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy