Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

kiniaaa

Member
Maj 22, 2013
483
0
0
Laseczki nie szalejcie tak z tymi tortami bo oglądać nie wyrabiam
icon_mrgreen.gif

Cudne wszystkie!

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
wczoraj na kolacje zrobiłam naleśniki i złapałam się na tym że smarując je dżemem obracałam talerzem a nożem zagarniałam do wygładzenia
gruebel_2.gif

teraz robie pierogi, zagniotłam ciasto urwałam kawałek......
i chciałam sprawdzić czy juz da sie płatek róży zrobić
zahnlos.gif

rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
pilnie potrzebny lekarz!!!
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
JAM @ 6 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1450234wczoraj na kolacje zrobiłam naleśniki i złapałam się na tym że smarując je dżemem obracałam talerzem a nożem zagarniałam do wygładzenia
gruebel_2.gif

zahnlos.gif

rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
JAM to juz zaawansowana faza tortoidozy :D nie wiem czy lekarz pomoże, musisz klin klinem!
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
index.php?act=findpost&pid=1450234wczoraj na kolacje zrobiłam naleśniki i złapałam się na tym że smarując je dżemem obracałam talerzem a nożem zagarniałam do wygładzenia
gruebel_2.gif

zahnlos.gif

rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
ja kiedyś chciałam mężowi koszulę wyprasować...
mikserem.

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Dziewczyny i jak tu za Wami nadążyć
gruebel_2.gif
ja to przez Was z pracy będę musiała się zwolnić żeby na bieżąco być
index.php?act=findpost&pid=1450145Jo-anna1 do której grupy wchodzisz???
icon_wink.gif
torcik jak zwykle nie trzeba mówić Hakuna Matata ... ale chyba powietrze przez noc Ci spuścili
gruebel_2.gif
gruebel_2.gif
zahnlos.gif
:
Jakie grupy? Gdzie grupy? o czyms nie wiem?
gruebel_2.gif

Powietrze to celowy zamysł, specjalnie "rozciapciałam"
icon_mrgreen.gif
Hakuna matata - o to chodziło.

JAM No w zasadzie to nie wiem czy specjalistę znajdziesz
gruebel_2.gif
chyba, że....................dr House ale............. zastanów się czy chcesz się z tego leczyć
rofl.gif

Ja dziś wróciłam z pracy, zrobiłam szybko kawę, oddzieliłam białko żeby zrobić lukier, rozcięłam cytrynę i pół cytryny wycisnęłam sobie do kawy, jak ja ją cisnęłam
rofl.gif
dopiero jak już ostatnie kropelki soku kapały zorientowałam się, że zamiast do lukru to do kawy wyciskam
dump.gif

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
Jo_anna1 @ 6 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1450271Jakie grupy? Gdzie grupy? o czyms nie wiem?
gruebel_2.gif

Powietrze to celowy zamysł
icon_mrgreen.gif

gruebel_2.gif
chyba, że....................dr House ale............. zastanów się czy chcesz się z tego leczyć
rofl.gif

Ja dziś wróciłam z pracy, zrobiłam szybko kawę, oddzieliłam białko żeby zrobić lukier, rozcięłam cytrynę i pół cytryny wycisnęłam sobie do kawy, jak ja ją cisnęłam
rofl.gif
dopiero jak już ostatnie kropelki soku kapały zorientowałam się, że zamiast do lukru to do kawy wyciskam
dump.gif
Nieźle Joanna!!! Chociaż kawa z cytryną podobno dobra na kaca!!! A może????!!!!!
icon_mrgreen.gif
Gorzej jakbyś wtretowała białko do kawy.
rofl.gif

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
Jo_anna1 @ 6 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1450271Jakie grupy? Gdzie grupy? o czyms nie wiem?
gruebel_2.gif

Powietrze to celowy zamysł
icon_mrgreen.gif

gruebel_2.gif
rofl.gif

rofl.gif
dump.gif
Grupa to do zlota
icon_razz.gif
jeden we wrocławiu drugi dziewczyny robią na północy
icon_razz.gif

Co do leczenia to pewnie za późno
gruebel_2.gif
to już szpik skażony
gruebel_2.gif

a kawa jak ? smakowała?
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
Dziwczynki a może ktoś ma tutek na zebrę. Najepiej taką leżącą z rozpłaszczonymi łapami. Chociaż może być i sam łeb. Jakoś nie kojarzę jak ten pysk zebry ukleić a córcia wymarzyła! A wiadomo że mama spełni!!!!!!!! Z pomocą cinek oczywiście!!!!

aagaa Bc

Member
Lip 2, 2013
116
0
0
alipek @ 6 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1450276Dziwczynki a może ktoś ma tutek na zebrę. Najepiej taką leżącą z rozpłaszczonymi łapami. Chociaż może być i sam łeb. Jakoś nie kojarzę jak ten pysk zebry ukleić a córcia wymarzyła! A wiadomo że mama spełni!!!!!!!! Z pomocą cinek oczywiście!!!!
alipek znalazłam coś takiego..jeśli Ci pomoże
icon_smile.gif

http://pinterest.com/pin/149604018844523957/

Widzę dziewczynki, że jesteście tak uzależnione jak ja...mi się już po nocach śnią..najgorsze że w snach mi nic nie wychodzi...stresuje się i rano budzę się nie wyspana :D

a oto moje dzisiejsze wypociny...nie podoba mi się, nie jestem zadowolona...ale cóż..inaczej wyjść nie chciało ;/

993596_675810432435183_1072727901_n.jpg

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0

misialinka

Member
Wrz 28, 2012
11
0
0
Skoro o lukrze mowa ... Jakie jest ryzyko salmonelli. Jest jakiś domowy 100% sposób oczyszczenia z bakterii. Zalanie wrzątkiem wystarczy? Kupuje może ktoś sproszkowane białko?
Chciałabym pobawić się lukrem, ale męczy mnie obawa o salmonelle. Dotychczas robiłam ze zwykłego białka i na szczęście nic się nie działo, ale jakoś się boje.
Na pewno macie większe doświadczenie i wiedzę
lecker.gif

alipek

Member
Cze 29, 2009
411
0
0
aagaa co ty chcesz od tego zyg zaka??? jest świetny. dzięki dziewczyny za zebry! ta z gerberami mi się podoba, tyko ją na brzuchu uwalę
rofl.gif

aagaa Bc

Member
Lip 2, 2013
116
0
0
Aj ja bardzo często nie jestem zadowolona z swoich tortów...koncepcja jest inna..wychodzi inaczej
rofl.gif

Moje drogie a czy możecie mi dać namiar na jakiś dobry CMC? ja ostatnio kupiłąm na allegro..ale badziewie strasznie..nie proszek tylko granulat..i wcale po dodaniu masa nie jest lepsza
icon_sad.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Donoszę iż kawę musiałam wylać bo nie komponował mi się smak kawy, cytryny i mleka
fiesgrins.gif

Co do zlotu... wykopała mnie się dziura budżetowa i nie wiem kiedy ja zasypię.
icon_rolleyes.gif

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
index.php?act=findpost&pid=1450219Ola no nie nadanzam Cie komplementowac no!!
zahnlos.gif

ccrs.gif
Mam pytanie do dziewczyn które robią mase z pianek marschala... Czy oprócz piane dodajecie coś jeszcze??? tłuszcz cokolwiek?
robię pierwszy raz na spróbowanie.
icon_mrgreen.gif

Sylkag66 aleś mi wyskoczyła
icon_razz.gif
cudeńko
icon_smile.gif
JAM, kilka stronek wcześniej są moje piankowe róże w koszyku z pianek. Biorę opakowanie zazwyczaj białe, wrzucam do szklanej miseczki arcoroca, do tego 1 łyżeczkę wody i do mikrofali. Zazwyczaj 30-40 sekund. Potem stopniowo dodaję cukier puder. najpierw mieszam łychą a potem ręką. Masę musisz wyczuć - ma być jak plastelinka. Na 90-100 gramowe opakowanie pianek wychodzi prawie 0,5 kg cukru pudru (najlepszy jest moim zdaniem KUPIEC - nie muszę przesiewać). Barwnik dodaję po wyjęciu lepkiej masy z mikrofali, lub jeśli są różowo-białe - nie daję barwnika.

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
kadarma @ 6 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1450306JAM, kilka stronek wcześniej są moje piankowe róże w koszyku z pianek. Biorę opakowanie zazwyczaj białe, wrzucam do szklanej miseczki arcoroca, do tego 1 łyżeczkę wody i do mikrofali. Zazwyczaj 30-40 sekund. Potem stopniowo dodaję cukier puder. najpierw mieszam łychą a potem ręką. Masę musisz wyczuć - ma być jak plastelinka. Na 90-100 gramowe opakowanie pianek wychodzi prawie 0,5 kg cukru pudru (najlepszy jest moim zdaniem KUPIEC - nie muszę przesiewać). Barwnik dodaję po wyjęciu lepkiej masy z mikrofali, lub jeśli są różowo-białe - nie daję barwnika.
Baaaaardzo dziękuje za odpowiedź
bussi.gif
fakt na oglądałam sie na youtube jak to robią ale u nich zawsze coś jest inaczej
icon_mrgreen.gif

aagaa Bc Niestety nie pomogę
icon_sad.gif
ja kupiłam u gościa na allegro który sprzedaje części do aut
icon_eek.gif
co sie dowiedziałam po wygranej aukcji... zapłaciłam jakieś 5 zł za 250g
icon_eek.gif
na pewno jest spożywcza bo ma metki itd. Facet pewnie nie wiedział do czego to
zahnlos.gif
ale już więcej nie ma. Cmc jest miałkie super extra mocne, na pół kilo masy pół łyżeczki i można szaleć. Ale musi poleżeć dzień czy nawet dwa w lodówce.
misialinka coś o tym rozmawiałyśmy ostatnio
gruebel_2.gif
dyskusja od postu marioletta https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1446933
w sumie wyszło że te ze sklepu o ile świeże są bezpieczniejsze, bo podczas "produkcji" muszą spełnić normy unijne czystości i jaja podczas pakowania jak i same opakowania są naświetlane lampami....

Jo-anna1 no przykro mi
icon_sad.gif
w sumie mam teraz to samo i tak muszę jechać do PL
icon_mrgreen.gif

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0

aagaa Bc

Member
Lip 2, 2013
116
0
0
To widzę JAM że zyskałaś na niewiedzy sprzedającego :D
Czyli po prostu musi być miałkie..wtedy będzie oki? bo te granulki to jakiś nie wypał ;/

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy