Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
siwa @ 23 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1454744dobra wklejam tort moj pierwszy hihihi ale tylko male ozdobki z masy cukrowej prosze sie nie smiac

moj pierwszy tort
a rozyczka robiona niedawno
icon_smile.gif

musze jeszcze poczytac na spokojnie z jakich mas wy robicie te piekne ozdoby
icon_smile.gif
A ja bede sie śmiać
icon_razz.gif
a cio
icon_razz.gif
hihihihi BO JA już wiem, że tydzień góra dwa tygodnie i zapomnisz o tej różyczce i wkleisz cudny bukiet i wspaniałe torty... jak wszyscy "nowi"
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
Ano tak, dopiero założyłam.. I nie ogarniam.. Jak dzieci pójdą spać, to zrobię podejście nr dwa. Bo na tą chwilę to tylko umiem przyjąć zaproszenie tudzież wysłać polecanej osobie. Nie obrażę się za zaproszenia
zahnlos.gif
Zaprosiłam tylko te osoby, które rozpoznałam po nicku, więc proszę się nie gniewać!

A do zdjęć tortów to się zastanawiam, czy nie założyć osobnego użytkownika..

Gosiakw, niezła produkcja! Wery najs
icon_smile.gif

Siwa! Witaj w gronie torto-nawiedzonych
icon_wink.gif

asikozk

Member
Maj 25, 2013
12
0
0
Dziewczyny, spieszę donieść, że się udało!!!! Nareszcie wyszła mi masa cukrowa!

Może dla was to bułka z masłem, ale dla mnie - stumilowy krok! Do tej pory jak z procy strzelałam kremem śmietanowym i jopkowałam każdy tort. Ciągle jednak marzyłam o masie cukrowej... 2 razy próbowałam ją zrobić, ale 2 razy lądowała w koszu. Wreszcie dzisiaj, na spokojnie, zrobiłam samą masę wg Waszego przepisu i Waszych porad! Udało się - bialutka kokarda, kwiatek i kostki do gry wyszły bez problemu
icon_smile.gif
Całość oczywiście robiona na tzw. "odwal się", więc się nie podzielę zdjęciami, broń Boże. Ale tak się cieszę, że mi się udało, że musiałam aż to tutaj napisać!

Masę wsadziłam do woreczka i sru do lodówki - jutro chcę zabarwić ją na jakieś kolory i popróbować zrobić coś łatwego, ale tym razem tak, jak powinno wyjść
icon_smile.gif

Dziękuję Wam wszystkim, bo to Wy byłyście dla mnie największą inspiracją!
icon_smile.gif

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
goia torciki świetne
daumen.gif

gosiakw zrobiłaś cudne ,dla mnie nr 1 tort chrzcinowy
anbetung.gif

siwa no to wpadłaś ,teraz jak pisały tu już inne tortomaniaczki nic innego nie będzie zaprzątało Twojej główki tylko torty , różyczka super
daumen.gif
strach pomysleć jak juz się wszystkiego doczytasz w tym wątku to co Ty tu nam będziesz za cuda robić
icon_lol.gif

asikozk też się cieszę razem z Tobą, że masa wreczcie wyszła teraz to juz będzie z górki
daumen.gif

siwa

Member
Lip 23, 2013
33
0
0
Witajcie dziewczyny
icon_smile.gif
wpadłam przepadłam
icon_smile.gif
!!!
kurde znowu pisze z pracy wyleją mnie no mowie Wam hihihih
co do bukietow to daleko mi jeszcze tydzien dwa chyba nie narazie lepie rozyczki lepie i lepie
a i listki zrobilam tez
wczesniej tez strzelalam kremem jak to pisala asikozk
icon_smile.gif

probowalam dwa razy pokryc torta masa ale mi sie porozrywala i to mnie zniechecilo
icon_sad.gif
dlatego lepie male kwiatki
kurde wchodze tu drugi dzien i wciaz nie moge sie napatrzec na wasze piekne prace
icon_smile.gif
wielki szacun dziewczyny
pozdrawiam
bede po cichu zagladac bo juz szef mnie przyczail hihi

kiniaaa

Member
Maj 22, 2013
483
0
0
Dziecię mi śpi w szpitalu więc z nudów przeglądałam komputer i znalazłam mój pierwszy w życiu tort - robiłam go jakieś 5 lat temu na urodzinki synka kuzynki. średnio widać ale wklejam, możecie się pośmiać, bo ja się uśmiałam jak znalazłam
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif

Załączniki

• 730_40192403_100_4867.jpg
    730_40192403_100_4867.jpg
    33.9 KB · Wyświetleń: 0
  • 730_40192507_100_4873.jpg
    730_40192507_100_4873.jpg
    22.1 KB · Wyświetleń: 0

siwa

Member
Lip 23, 2013
33
0
0
ZielonaTruskawka @ 21 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1095564Zakładam kolejną część tego tematu. Jako, że to pierwszy post w tym temacie to chcę obiecać, że w miarę możliwości utworzę w nim spis treści w miarę jego rozwoju
icon_smile.gif

Miłego tworzenia tortoholiczki
icon_smile.gif

Masa cukrowa - przepisy

Sposób I (od Illy)

Składniki:
- 9g żelatyny mielonej,
- 6 łyżek stołowych wody,
- 20g glukozy,
- 20ml wody,
- 750g cukru pudru,
- 90g Planty.

Przygotowanie:
Żelatynę zalać 6 łyżkami wody i odstawić na 10 min. Później podgrzać, ale nie gotować. Glukozę wymieszać z resztą (20ml) wody i podgrzać, ale nie gotować. Glukozę wymieszać z żelatyną, do tego wsypać 250g cukru pudru, wlać roztopiony tłuszcz roślinny i dosypywać resztę cukru pudru, aż masa będzie ugniatać się jak plastelina.
Najczęściej nie jest potrzebne całe 750 g cukru pudru, ale lepiej mieć zapas. Najlepiej dodawać barwniki w żelu lub proszku. Po dodaniu barwnika w płynie przeważnie trzeba domieszać cukru pudru, gdyż całość jest zbyt miękka. Masa jest świetna, łatwo się ją modeluje, wychodzi jej dużo, wystarczy do pokrycia dużego tortu.

Sposób II (od Dorotaxx)

Składniki:
- 105ml zimnej wody,
- 5 łyżeczek żelatyny,
- 100g glukozy w proszku,
- 4 łyżeczki margaryny Planta (koniecznie!),
- olejek migdałowy,
- 1-1,5 kg przesianego cukru pudru.

Przygotowanie:
1. Żelatynę zalać wodą i odstawić na ok. 5-10 minut do nasiąknięcia.
2. Miskę z żelatyną ustawić nad garnkiem z wodą (w kąpieli wodnej) na włączonym gazie i dokładnie rozpuścić żelatynę, po czym wsypać glukozę, zamieszać i potrzymać na ogniu przez minutkę. Dodać Plantę. Gdy zacznie się rozpuszczać, zdjąć z ognia i mieszać do jej całkowitego roztopienia. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
UWAGA: PRZEZ CAŁY PROCES NIE MOŻNA DOPUŚCIĆ DO ZAGOTOWANIA SIĘ MIESZANKI! INACZEJ WYRZUCIĆ DO KOSZA I ZACZĄĆ JESZCZE RAZ.
3. Do masy żelatynowej wlać olejek migdałowy (może być nawet cała buteleczka - dzięki niemu masa imituje marcepan). Wsypać trochę cukru pudru i zamieszać do połączenia. Czynność powtórzyć kilkakrotnie, aż masa będzie na tyle twarda, by dała się wyrabiać ręką.
4. Przełożyć masę do czystej miski i wyrabiać do uzyskania pożądanej konsystencji, dosypując co trochę odpowiednią ilość cukru pudru. Masa jest gotowa, gdy nie klei się do rąk i jednocześnie nie traci swej plastyczności.
MAM PYTANKO CZY GLUKOZA MOZE BYC W PROSZKU ?

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
Ja robię z glukozy w proszku i chyba reszta dziewczyn też
wink.gif

kiniaa nie ma sie z czego śmiac ja też kiedyś tak zaczynałam ,mam chyba gdzies zdjęcie, takie zwykłe bo wtedy to jeszcze mało kto słyszał o robieniu zdjęć cyfrówką a o telefonie nie wspomnę ,jak go znajdę to go zeskanuję i wstawię
icon_mrgreen.gif

kiniaaa

Member
Maj 22, 2013
483
0
0
Marta to szukaj fotek, ja mam gdzieś jeszcze jeden tort taki z dawna to jak odszukam to też wkleję
icon_razz.gif
A o te nowsze prosiłam znajomych żeby podsyłali fotki to jak zdobędę to też dodam
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif

A najśmieszniejsze jest że jak te kilka lat temu robiłam tego torta to tak mi się podobał
icon_smile.gif
A teraz to wstyd by mi było takiego dać
icon_mrgreen.gif

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
A ja dziś byłam w tej cukierni co 3 miesiące temu torta zamawiałam dla Krzysia https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1419557 .... tak mnie wtedy zauroczyły takie piękności a dziś rzygałam na to
icon_razz.gif
co mnie w nich tak ujeło nie wiem
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
już jutro idę zdjęcia im porobić bo sama stałam i się śmiałam z nich
icon_mrgreen.gif

Ale z pierwszego do dziś jestem dumna... Nie umiałam ani biszkopta piec ani kremu robić ani masy cukrowej.... i nawet tynku nie dałam bo skąd miałam wiedzieć że trzeba
icon_razz.gif
oto moje pierwsze w życiu wypociny https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1419057
Do tej pory kupowałam gotowe biszkopty śmietane i owoce z galaretką i nazywałam to tortem
zahnlos.gif

kiniaaa

Member
Maj 22, 2013
483
0
0
JAM @ 24 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1455168Ale z pierwszego do dziś jestem dumna... Nie umiałam ani biszkopta piec ani kremu robić ani masy cukrowej.... i nawet tynku nie dałam bo skąd miałam wiedzieć że trzeba
icon_razz.gif
oto moje pierwsze w życiu wypociny https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1419057
Do tej pory kupowałam gotowe biszkopty śmietane i owoce z galaretką i nazywałam to tortem
zahnlos.gif
JAM Ty nie umiałaś?? niemożliwe
rofl.gif
rofl.gif

jola33

Member
Cze 12, 2013
72
0
0
Dziewczyny mam prośbę może macie jakiś pomysł na torciki dla dzieci dziewczynka 7 lat chłopiec 5 klientka chce coś związane ze sportem bo mówi że dzieci teraz dużo na dworze przebywają i nie oglądają bajek. Nie mam pomysłu całe dnie spędzam na budowie i nawet nie mam kiedy pobuszować po necie. Podrzućcie coś plis
lecker.gif

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0
JAM @ 24 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1455168A ja dziś byłam w tej cukierni co 3 miesiące temu torta zamawiałam dla Krzysia https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1419557 .... tak mnie wtedy zauroczyły takie piękności a dziś rzygałam na to
icon_razz.gif
co mnie w nich tak ujeło nie wiem
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
już jutro idę zdjęcia im porobić bo sama stałam i się śmiałam z nich
icon_mrgreen.gif

Ale z pierwszego do dziś jestem dumna... Nie umiałam ani biszkopta piec ani kremu robić ani masy cukrowej.... i nawet tynku nie dałam bo skąd miałam wiedzieć że trzeba
icon_razz.gif
zahnlos.gif
szybko się naumiałaś cuda robić .........

widzisz jakiś był cel tego ""torcika"

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy