Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
asikozk @ 25 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1455412Dziewczyny, błagam, pomóżcie początkującej
icon_smile.gif

(...) Jak sobie z tym radzicie?
Omiatam nadmiar cukru lub skrobi i pędzluję wodą albo alkoholem, czasami nad wrzątkiem trzymam dosłownie chwilkę. Ładny połysk daje parowanie. JAM pokazała fajny patent - parowanie żelazkiem/parowalnicą.

asikozk

Member
Maj 25, 2013
12
0
0
h-elen wielkie dzięki! Czy pędzlujesz wodą od razu po wykonaniu elementu/nałożeniu masy, czy czekasz, aż całkiem zastygnie i dopiero wtedy?

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
Cukier też pozostawia plamy na masie, więc najlepiej jest podsypywać mąką ziemniaczaną, jest wtedy też lepsza do pracy np. kwiaty
icon_smile.gif
Ja nie smaruje wodą raz tak zrobiłam i pozostały brzydkie smugi po pędzlu .... paruje teraz tylko ciupkę po wy-pędzlowaniu na sucho(duży pędzel do malowania) Jak się zbyt mocno nabłyszczy to nie ciekawie wygląda... ładniej masa, do obłożenia tortu ,się prezentuje na sucho jak jest matowa ... Też mniej wtedy widać ewentualnych niedoskonałości.

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
Ja staram się masy nie podsypywać wcale. Co jakiś czas lekko natłuszczam blat i wałek oliwą z oliwek (lekko tzn żeby masa się nie świeciła). Masa nic nie traci na kolorze i cały czas bardzo elastyczna.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
asikozk @ 25 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1455418h-elen wielkie dzięki! Czy pędzlujesz wodą od razu po wykonaniu elementu/nałożeniu masy, czy czekasz, aż całkiem zastygnie i dopiero wtedy?
Dopiero jak wyschnie. Cały tort, tak jak napisałam, omiatam pędzlem z białego nalotu. Bardziej mi odpowiada delikatne podsypanie mąką ziemniaczaną niż cukrem. Te elementy, które chcę wyeksponować pędzluję. Miękki pędzel tylko trochę zamoczony nie zostawia tak dużych smug jak z twardego włosia i ociekający wodą.

marioletta, a masa jogurtowa?
Na 500 ml jogurtu (np. greckiego). W niewielkiej ilości gorącej wody wody (ok.100 ml) rozpuścić 3 łyżeczki żelatyny (ja najpierw moczę, żeby napęczniała i dopiero podgrzewam). Wypraktykowałam, że jak rozpuszczę dwa razy to żelatyna traci charakterystyczny zapach. Po ostudzeniu wymieszać z jogurtem. Znakomicie komponuje się z zatopionymi owocami. Można zastosować myk
icon_wink.gif
jak już tężeje to ubić trzepaczką. Powstanie bardziej piankowa struktura.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0
h-elen @ 25 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1455453Dopiero jak wyschnie. Cały tort, tak jak napisałam, omiatam pędzlem z białego nalotu. Bardziej mi odpowiada delikatne podsypanie mąką ziemniaczaną niż cukrem. Te elementy, które chcę wyeksponować pędzluję. Miękki pędzel tylko trochę zamoczony nie zostawia tak dużych smug jak z twardego włosia i ociekający wodą.

marioletta, a masa jogurtowa?
Na 500 ml jogurtu (np. greckiego). W niewielkiej ilości gorącej wody wody (ok.100 ml) rozpuścić 3 łyżeczki żelatyny (ja najpierw moczę, żeby napęczniała i dopiero podgrzewam). Wypraktykowałam, że jak rozpuszczę dwa razy to żelatyna traci charakterystyczny zapach. Po ostudzeniu wymieszać z jogurtem. Znakomicie komponuje się z zatopionymi owocami. Można zastosować myk
icon_wink.gif
jak już tężeje to ubić trzepaczką. Powstanie bardziej piankowa struktura.
powiem że może być ciekawy, mam tutaj rosyjski tłusty jak cholera ale pyszny kremowy, może być dobry na taki krem ...

tylko chyb trzeba szybko zdobić żeby nie stężała ??

estka19

Member
Maj 22, 2013
27
0
0
[quote name='Jo_anna1' date='24 Jul 2013, 22:22 ' post='1455240']
Estka śliczny torcik. Myslę że jeszcze lepszy efekt bylby gdybyś płatki podparła np. zgniecionym kawałkami ręcznika papierowgo. Wówczas zaschłyby uniesione i kwiatek wygladalby ciekawiej.
Ale... to jest tylko moje prywatne zdanie
icon_mrgreen.gif

Dziękuję za dobrą radę
icon_smile.gif
Następnym razem skorzystam
icon_smile.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
marioletta @ 25 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1455457powiem że może być ciekawy, mam tutaj rosyjski tłusty jak cholera ale pyszny kremowy, może być dobry na taki krem ...

tylko chyb trzeba szybko zdobić żeby nie stężała ??
Potrzebujesz na pokrycie wierzchnie, myślisz o tylce ?
To nie ubijałabym do piankowej struktury a równo rozprowadziła szpatułką/ciepłym nożem, żeby uzyskać idealnie gładkie podłoże. Jak już stężeje to położyłabym ozdoby.
Moim zdaniem, do wyciskania nie bardzo się nada. Rozgrzany ciepłem rąk będzie lejący a z kolei, kiedy stężeje i będziesz wyciskać przez tylkę to nie będzie gładki a poszarpany. Tak mi się wydaje
icon_mrgreen.gif

Przypomniałam sobie, że kiedyś robiłam na podobnej zasadzie glazurę na roladę ale z serka homogenizowanego. Była bialutka. Zrobiłam falisty wzorek grzebieniem cukierniczym i posypałam małymi cukrowymi kwiatuszkami, które nie zdążyły się roztopić
icon_mrgreen.gif

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
Jo-anna1 to Ty kiedyś zaczynałaś?????
icon_eek.gif
icon_eek.gif
icon_eek.gif
icon_eek.gif

myślałam że już sie urodziłaś z masą
zahnlos.gif
Falbanki godne pozazdroszczenia
icon_mrgreen.gif

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0
h-elen @ 25 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1455476Potrzebujesz na pokrycie wierzchnie, myślisz o tylce ?
To nie ubijałabym do piankowej struktury a równo rozprowadziła szpatułką/ciepłym nożem, żeby uzyskać idealnie gładkie podłoże. Jak już stężeje to położyłabym ozdoby.
Moim zdaniem, do wyciskania nie bardzo się nada. Rozgrzany ciepłem rąk będzie lejący a z kolei, kiedy stężeje i będziesz wyciskać przez tylkę to nie będzie gładki a poszarpany. Tak mi się wydaje
icon_mrgreen.gif

Przypomniałam sobie, że kiedyś robiłam na podobnej zasadzie glazurę na roladę ale z serka homogenizowanego. Była bialutka. Zrobiłam falisty wzorek grzebieniem cukierniczym i posypałam małymi cukrowymi kwiatuszkami, które nie zdążyły się roztopić
icon_mrgreen.gif
własnie chodzi mi o tradycyjne zdobienie tylką ....

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
Jo_anno torty cudne, ten z falbankami rewelacja taki delikatny i "zwiewny ".
A ja mam pytanko jak robisz takie falbanki jak na torcie dla Karolinki ???
Czeka mnie niedługo tort dla mojej chrześniaczki na 1 urodzinki i podpatrzyłabym pomysł jesli mozna, tylko jak zrobić takie falbanki ???

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
JAM @ 24 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1455168A ja dziś byłam w tej cukierni co 3 miesiące temu torta zamawiałam dla Krzysia https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1419557 .... tak mnie wtedy zauroczyły takie piękności a dziś rzygałam na to
icon_razz.gif
co mnie w nich tak ujeło nie wiem
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
już jutro idę zdjęcia im porobić bo sama stałam i się śmiałam z nich
icon_mrgreen.gif

Ale z pierwszego do dziś jestem dumna... Nie umiałam ani biszkopta piec ani kremu robić ani masy cukrowej.... i nawet tynku nie dałam bo skąd miałam wiedzieć że trzeba
icon_razz.gif
oto moje pierwsze w życiu wypociny https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1419057
Do tej pory kupowałam gotowe biszkopty śmietane i owoce z galaretką i nazywałam to tortem
zahnlos.gif
A teraz wkleje torty z cukierni, Pani pokazała je jako wzór tego co zamawiam. Sorki ale jak dla mnie DZIŚ to spodziewam się czegoś więcej od jednej z większych cukierni w okolicy
icon_razz.gif
No ale wtedy mnie zachwyciły
zahnlos.gif

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
Jo_anno jak zawsze torty rewelacyjne
freu.gif
freu.gif
freu.gif

JAM jestes troszkę niesprawiedliwa w ocenie
icon_mrgreen.gif
troszkę się poprawili w tych strszydłach
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif

a teraz poważnie jakich podkładek używacie jak robicie tort kwadratowy albo prostokątny zawsze mnie to zastanawia
gruebel_2.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy