asiulla1984 @ 21 Oct 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1475059ja robię mieszankę, czarny żelowy wilton mieszam z czarnym zwykłym w proszkuDzieki Asiulla musze spróbować ja używałam samego wiltona lecz nigdy nie udało mi sie uzyskać mocno czarnego koloru na większej ilości masy. Jeszcze raz dziekuje fajnie że jeszcze kilka doświadczonych tu osób udziela rad![]()
kadarma @ 21 Oct 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1475184Myszka majstersztyk. Dziewczyny na sobotę mam zrobić aparat fotograficzny, obmyślam wszystko po kolei. Już śni mi się po nocach, tym bardziej, że to ma być prezent dla osoby na stanowisku, a ja niewiele miałam do czynienia z masą cukrową (zaledwie kilka i to dla rodziny). Wydrukowałam zdjęcia aparatu z każdej strony, zastanawiam się nad barwieniem na czarno masy, teraz chodzi mi po głowie, czy lepiej będzie rzeżbić na biszkocie, czy na cieście brownies, kształt wyciąć "przed", czy "po" obłożeniu kremem? Znalazłam w necie różne propozycje, głównie obrazkowe. Dziewczyny, jesteście bardziej doświadczone - doradźcie.![]()
kajastama @ 22 Oct 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1475239Ja robię masę lukrową ze składników: 80 dag cukru pudru 10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku) 3 łyżeczki żelatyny 70 ml wody 3 łyżeczki planty. Może składniki w nieodpowiednich proporcjach??
Vanilka: tort nie jest suchy a pod lukier kladę masę maślaną. Więc chyba wszystko ok robię choć jestm początkującą "torciarką" i pewnie popełniam błędy
Może zmień cukier puder....a wykorzystujesz 800g cukru czy mniej?
Judyta050 @ 22 Oct 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1475266Może zmień cukier puder....a wykorzystujesz 800g cukru czy mniej?Nawet więcej. Elemety które przyklejam na wierzch tortu odpadają przy krojeniu. Czy to może być przyczyną jeśli robię lukier kilka dni wcześniej??
bumelka @ 22 Oct 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1475256Może Ci się przyda TO ...tam też jest część 2... a jeśli wolisz obrazki to może TO Powodzenia i pochwal się efektemDzięki bumelka. Filmik widziałam, ale właśnie o taką instrukcję obrazkową mi chodziło. Jak zrobię. będę się chwalić, niezależnie od tego jak wyjdzie.
kajastama @ 22 Oct 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1475286Nawet więcej. Elemety które przyklejam na wierzch tortu odpadają przy krojeniu. Czy to może być przyczyną jeśli robię lukier kilka dni wcześniej??Ja daje 50dag. glukozy i 4 łyżki żelatyny...i cukier puder 650-750 zalezy od wilgotnosci ,a to że ozdoby schną to normalne ale mi sie nie zdażyło zeby zrobiły sie twarde na kamień...
emilka41 @ 22 Oct 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1475420Witajcie dziewczyny !!!czy istnieje przepis aby wykonać samemu masę do robienia jadalnych koronek ,czy tylko ta gotowa?Tu znalazłam: http://tortolandia.freshsite.pl/general-discussion/mata/45/ nie wiem jak wychodzi
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.