Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
asiula, te czarne barwniki dodajesz na etapie płynnej żelatyny? Dodawałam kiedyś do gotowej i masa się kruszyła... A może masa musi pleżakować? Podpowiedz nowicjuszce...

Judyta050

Member
Lip 29, 2013
235
0
0
asiulla1984 @ 21 Oct 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1475059ja robię mieszankę, czarny żelowy wilton mieszam z czarnym zwykłym w proszku
Dzieki Asiulla musze spróbować ja używałam samego wiltona lecz nigdy nie udało mi sie uzyskać mocno czarnego koloru na większej ilości masy. Jeszcze raz dziekuje fajnie że jeszcze kilka doświadczonych tu osób udziela rad;)

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Hej hej
icon_smile.gif

Asiulla a ja myślałam, że Ty w podróży poślubnej
gruebel_2.gif

Piękne torty dziewuszki oj piękne
icon_smile.gif

Ja ostatnio zaczęłam częściej używać proszkowych barwników i odnoszę wrażenie, że jakieś ładniejsze kolory z nich wychodzą. Czarny też barwię tylko proszkowym, po dniu przegryzania się jest taki jak należy.

P1150883.JPG

P1150904.JPG

P1150919.JPG

P1150952.JPG

P1150953.JPG

Załączniki

• P1150883.JPG
    P1150883.JPG
    95.4 KB · Wyświetleń: 0
  • P1150904.JPG
    P1150904.JPG
    110.3 KB · Wyświetleń: 0
  • P1150919.JPG
    P1150919.JPG
    73.6 KB · Wyświetleń: 0
  • P1150952.JPG
    P1150952.JPG
    86.8 KB · Wyświetleń: 0
  • P1150953.JPG
    P1150953.JPG
    88.7 KB · Wyświetleń: 0

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Myszka majstersztyk. Dziewczyny na sobotę mam zrobić aparat fotograficzny, obmyślam wszystko po kolei. Już śni mi się po nocach, tym bardziej, że to ma być prezent dla osoby na stanowisku, a ja niewiele miałam do czynienia z masą cukrową (zaledwie kilka i to dla rodziny). Wydrukowałam zdjęcia aparatu z każdej strony, zastanawiam się nad barwieniem na czarno masy, teraz chodzi mi po głowie, czy lepiej będzie rzeżbić na biszkocie, czy na cieście brownies, kształt wyciąć "przed", czy "po" obłożeniu kremem? Znalazłam w necie różne propozycje, głównie obrazkowe. Dziewczyny, jesteście bardziej doświadczone - doradźcie.
denknach.gif

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Dziękuję, dziękuję
anbetung.gif

Na Minnie nie mam tutka jak i na inne postaci, zazwyczaj lepię ze zdjęcia lub ze zdjęcia ulepionej już figurki.

Co do aparatu chyba nie pomogę, bo jeszcze takiego nie robiłam i mam nadzieję, że robić nie będę
icon_wink.gif
Na pewno robiłabym go z biszkoptu, bo nie cierpię brownie. Kształt wycięłabym tak mniej więcej z suchego biszkoptu mając w pamięci, że po przełożeniu będzie wyższy, potem docięłabym z masą i ostateczny kształt nadałabym już w trakcie obsmarowywania masą maslaną.

kajastama a jaką robisz masę? Gdzieś kiedyś słyszałam, że masa z pianek się kruszy i łamie na torcie, ale sama tego nie doświadczyłam, bo robię tlko z samoróbki. A może tort za suchy i masa nie ma z czego czerpać wilgoci? No nie wiem.....

kajastama

Member
Paź 14, 2013
333
0
0
Ja robię masę lukrową ze składników: 80 dag cukru pudru 10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku) 3 łyżeczki żelatyny 70 ml wody 3 łyżeczki planty. Może składniki w nieodpowiednich proporcjach??

Vanilka: tort nie jest suchy a pod lukier kladę masę maślaną. Więc chyba wszystko ok robię choć jestm początkującą "torciarką" i pewnie popełniam błędy:)

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
kadarma @ 21 Oct 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1475184Myszka majstersztyk. Dziewczyny na sobotę mam zrobić aparat fotograficzny, obmyślam wszystko po kolei. Już śni mi się po nocach, tym bardziej, że to ma być prezent dla osoby na stanowisku, a ja niewiele miałam do czynienia z masą cukrową (zaledwie kilka i to dla rodziny). Wydrukowałam zdjęcia aparatu z każdej strony, zastanawiam się nad barwieniem na czarno masy, teraz chodzi mi po głowie, czy lepiej będzie rzeżbić na biszkocie, czy na cieście brownies, kształt wyciąć "przed", czy "po" obłożeniu kremem? Znalazłam w necie różne propozycje, głównie obrazkowe. Dziewczyny, jesteście bardziej doświadczone - doradźcie.
denknach.gif
Może Ci się przyda TO ...tam też jest część 2... a jeśli wolisz obrazki to może TO Powodzenia i pochwal się efektem

Judyta050

Member
Lip 29, 2013
235
0
0
kajastama @ 22 Oct 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1475239Ja robię masę lukrową ze składników: 80 dag cukru pudru 10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku) 3 łyżeczki żelatyny 70 ml wody 3 łyżeczki planty. Może składniki w nieodpowiednich proporcjach??

Vanilka: tort nie jest suchy a pod lukier kladę masę maślaną. Więc chyba wszystko ok robię choć jestm początkującą "torciarką" i pewnie popełniam błędy:)
Może zmień cukier puder....a wykorzystujesz 800g cukru czy mniej?

Judyta050

Member
Lip 29, 2013
235
0
0
kajastama @ 22 Oct 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1475286Nawet więcej. Elemety które przyklejam na wierzch tortu odpadają przy krojeniu. Czy to może być przyczyną jeśli robię lukier kilka dni wcześniej??
Ja daje 50dag. glukozy i 4 łyżki żelatyny...i cukier puder 650-750 zalezy od wilgotnosci ,a to że ozdoby schną to normalne ale mi sie nie zdażyło zeby zrobiły sie twarde na kamień...

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy