Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
kajastama @ 23 Apr 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1518958Zbliżają się komunie:) szukam pomocnych tutków z kielichami itp. Jeśli coś macie będę wdzięczna:)
Ja robiła swój kielich bez tutka.
Odpowiednią miseczkę obłożyłam masa do wyschnięcia. Jak już było suche to dokleiłam elementy ozdobne. Znowu suszyłam. W tym samym czasie wysychała cała reszta kielicha, którą wzmocniłam przez środek patykiem do szaszłyka. Jak już było wszystko suchutkie to pomalowałam złota farbką. Dla bezpieczeństwa tydzień trzeba liczyć.
A oto ten kielich... już na torcie

_1050854.jpg a tu z bliska _1050854.jpg

Załączniki

• _1050854.jpg
    _1050854.jpg
    84.4 KB · Wyświetleń: 0
  • _1050854.jpg
    _1050854.jpg
    43.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Marlena52

Member
Paź 19, 2013
63
0
0
Witam drogie Panie. Torty jak zwykle prześliczne.Bumelko tulipany naprawdę jak żywe. A ja nie mogę zmiejszyć moich zdjęć
baa.gif
a też bym chciała żebyście je obejżały i oceniły. Ale gdyby któraś z was była ciekawa to wstawiam zdjęcia na facebook: Bajkowe torty w Elblągu. A ja dalej będę próbowała zmiejszyć te zdjęcia. POZDRAWIAM

Justee

Member
Wrz 22, 2010
185
0
0
bumelka cudny ten Twój tort na zaręczyny!!!
dziewczny co możnabyłoby zrobić dla elekrtyka przechodzącego na emeryture a uwielbia łowić ryby?tak mi się coś zdaje że ktoś jakiś czas temu ktoś robił coś podobnego..ale nie mogę nic znaleźć..z góry dziękuje!!

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Justee wydaje mi się, że poszłabym jednak tylko w łowienie ryb. W końcu idzie na emeryturę więc teraz już tylko przyjemności. Ewentualnie może jakiś napis nawiązujący do jego zawodu.
A ja zmagałam się z tortem i jednym. I nigdy więcej malowania. To nie moja bajka.
peonia.jpg

Załączniki

• peonia.jpg
    peonia.jpg
    66.5 KB · Wyświetleń: 0

Justee

Member
Wrz 22, 2010
185
0
0
dziękuje bumelka,mam jeszcze trochę czasu do zrobienia tego tortu,może cos wpadnie mi do głowy
icon_question.gif

bumelko kurcze co to za kwiat????jest bajeczny!!jak go zrobiłaś?i mam pytanie jaką wykrawaczkę posiadasz do zrobienia tych kwiatków?szukam odpowiedniej wykrawaczki do tulipana,i nie wiem na jaką się zdecydować..a matę do unerwiania płatków też posiadasz??

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Justee @ 27 Apr 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1519933dziękuje bumelka,mam jeszcze trochę czasu do zrobienia tego tortu,może cos wpadnie mi do głowy
icon_question.gif

bumelko kurcze co to za kwiat????jest bajeczny!!jak go zrobiłaś?i mam pytanie jaką wykrawaczkę posiadasz do zrobienia tych kwiatków?szukam odpowiedniej wykrawaczki do tulipana,i nie wiem na jaką się zdecydować..a matę do unerwiania płatków też posiadasz??
To powinno przypominać piwonię... mam nadzieję , że tak jest.Nie mam wykrawaczek do piwonii. Wycinałam masę foremką do serca i odcinałam górne brzegi foremką do falbanek. Mocujemy pręcik. Potem już tylko na gąbce modelowałam narzędziem kulkowym. Jeśli chodzi o tulipany to mam wykrawaczkę razem z matą...dostałam w prezencie

Demolka

Member
Lis 29, 2012
43
0
0
Dziewczyny która z Was robiła tort otwartą księgę-dawałyście tylko jedną warstwę śmietany/kremu czy więcej?doradźcie proszę bo czeka mnie taki tort i się stresuję bo to będzie mój pierwszy komunijny
icon_neutral.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Demolka @ 28 Apr 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1520040Dziewczyny która z Was robiła tort otwartą księgę-dawałyście tylko jedną warstwę śmietany/kremu czy więcej?doradźcie proszę bo czeka mnie taki tort i się stresuję bo to będzie mój pierwszy komunijny
icon_neutral.gif
Ja dałam dwie warstwy (bita z musem malinowym i bita z musem truskawkowym) a wybrzuszenie zrobiłam z banana.

kajastama

Member
Paź 14, 2013
333
0
0
Bumelko nie miałam czasu na robienie takiego kielicha ale jeśli jeszcze trafi mi się tort na komunię na pewno spróbuję:)

I trochę moich z ostatnich weekendów:)

Załączniki

• chrzest_Alanka.JPG
    chrzest_Alanka.JPG
    82.8 KB · Wyświetleń: 0
  • chrzest_Dawidka.JPG
    chrzest_Dawidka.JPG
    71.6 KB · Wyświetleń: 0
  • tort_z_bi_uteri_.JPG
    tort_z_bi_uteri_.JPG
    64.6 KB · Wyświetleń: 0
  • spiderman_3.JPG
    spiderman_3.JPG
    80.7 KB · Wyświetleń: 0
  • rybka_mini_mini.JPG
    rybka_mini_mini.JPG
    73.5 KB · Wyświetleń: 0
  • myszka_minnie.JPG
    myszka_minnie.JPG
    61.9 KB · Wyświetleń: 0

kajastama

Member
Paź 14, 2013
333
0
0
I te komunijne:) na te skomplikowane chyba jeszcze nie jestem gotowa:)

Załączniki

• komunia_Oskara.JPG
    komunia_Oskara.JPG
    79.3 KB · Wyświetleń: 0
  • komunia_Mai.JPG
    komunia_Mai.JPG
    79 KB · Wyświetleń: 0

kajastama

Member
Paź 14, 2013
333
0
0
I jeszcze motylkowo kwiatkowy dla Oli:)

Oczywiście nie obeszło się bez przygód, tort boisko do gry w siatke:( porażka, dziewczyna nie dowiozła w całości, siatka się rozwaliła, a mi się dostały niezłe baty:( nawet nie będę wstawiać zdjęcia bo mi się płakać z tego wszystkiego chce:( ale i takie doświadczenia są potrzebne, w każdym razie już się za taki tort nie zabieram:(

Bumelko chylę czoła za take przepiękne kwiaty, podziwiam i nie mam śmiałości nawet próbować, cudne:)

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
kajastama megaprodukcja. Wszystkie torciki super. Bardzo pracochłonne z tymi wieloma elementami. A takie lub podobne doświadczenia z tortami to chyba wszystkie mamy.Jeśli chodzi o te moje kwiaty to właściwie wszystkie robiłam pierwszy raz. Już wiem co zmienić aby były jeszcze lepsze. Jak nie spróbujesz to się nie przekonasz że to nic trudnego.

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Kaju sliczne torciki.
Znam ten bol jak klientka nie potrafi dowiezc torta na miejsce nie niszczac calej naszej pracy....Co dopiero sama sie zalilam a dziewczyny mnie pocieszaly.
Nic sie nie przejmuj
knuddelz.gif

kajastama

Member
Paź 14, 2013
333
0
0
Dziękuję wszystkim:) to były bardzo pracowite święta i ostatni weekend. Więcej takiego maratonu nie robię
icon_smile.gif
dobrze że mama zajęła się dziećmi bo inaczej nie dałabym rady.

Karinko
czytałam co się Tobie przydarzyło, u mnie to była trochę inna sytuacja, i moja wina bo niezbyt stabilna siatka i wina tej Pani bo wiozła na kolanach (a mówiłam aby tego nie robiła). Trzeba się liczyć z tym że nie zawsze nam wszystko się uda:)

Kadarma spałam niewiele i teraz na długi weekend odpoczywam z rodzinką w górach bez tortów:)
icon_smile.gif
icon_smile.gif

Bumelko dziękuję za słowa uznania, bardzo jestem wdzięczna:) a kwiatki też wkońcu zacznę robić:)

A i jeszcze jeden, miałam problem aby go wstawić:)

Załączniki

• kwiatki_motylki_dla_Oli.JPG
    kwiatki_motylki_dla_Oli.JPG
    78.9 KB · Wyświetleń: 0

malgosiakk

Member
Kwi 29, 2014
6
0
0
Witam serdecznie
wink.gif

Jestem tu pierwszy raz i bardzo żałuję, że wcześniej was nie odnalazłam . jestem samoukiem - a tu tyle cennych rad!!!

Torty piekę i ozdabiam baaardzo amatorsko dla swoich najbliższych a przede wszystkim dla dzieci, które sobie wymyślają "z czym chcą tort"
icon_wink.gif

Mam prośbę. Poradźcie proszę, jak zrobić taki równiótki tort jak Wasze
icon_rolleyes.gif

Ja jak przełożę blaty kremem to "kopuła" mi wychodzi, nie mówiąc już o tym że blaty zjeżdżają
cry_1.gif

Aż wstyd pokazywać moje prace, ale pokaże Wam o co mi chodzi . To mój ostatni, sobotni wypiek

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy