malgosiakk
Member
- Kwi 29, 2014
- 6
- 0
- 0
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator:
bumelka @ 3 May 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1521048paula wszystko o co pytasz znajdziesz w tym wątku. Tylko cierpliwie czytaj.My też tak robiłyśmy. Masz dużo pytań więc lepiej poczytać.
h-elen super pomysł. powiedz czy perłki sa nawleczone na jakąś linkę? Kulałaś je czy to jakieś gotowe perełki?
A ja miałam pracowity piątek.
(...)Łańcuszek zrobiłam z gotowych srebrnych kuleczek. Tępą stroną wykałaczki albo pędzelka robiłam dołek, pacnęłam klejem (cmc) i w to kuleczkę. Kuleczki są blisko siebie. Są zbyt twarde by można było nanizać na nitkę. Wbrew pozorom szybko poszło. Układałam bez jakiegoś planu.
Twój dorobek, jak zwykle mistrzowski![]()
Paula, dawno temu zrobiłam jedno podejście do masy z pianek. Klapa mi wyszła. Jak do tej pory robię z masy cukrowej więc w kwestii piankowej nie podpowiem Ci.
Masa cukrowa jest łatwa w obróbce. Podstawy, o które prosiłaś napisała Ci bumelka. Moim zdaniem, warto wcześniej zrobić np. z 1/3 porcji masę. Jeżeli za pierwszym podejściem nie zagotujesz żelatyny i masa wyjdzie plastyczna to podziel na kilka części i zabarw na takie kolory kolory jakie mają być figurki. Pamiętaj, że barwinka dodaje się ociupinkę. Ja mam i żelowe (daję tak z 1/3 tego co się nabierze na wykałaczkę) i sypkie. Sypkich też na koniec szpiczastego nożyka - czyli odrobinkę. Na to kroplę wody lub wódki i wgniatam. Dobrze, żeby trochę odpoczęło - koniecznie szczelnie zawinięte. Jeżeli kolor wyjdzie zbyt blady wówczas dodaj kolejną porcję. Widzę, ze tutaj są elementy czarnego i czerwony. Oba kolory trudno uzyskać przez zagniatanie a jest ich niezbyt wiele to radziłaby pomalować pędzelkiem. Figurki możesz zrobić wcześniej, żeby wyschły to nie będą się przewracać na torcieJako podkładki pod brzuch dobrze sprawdzą się ręczniki papierowe, folia alu.![]()
To wszystko jest w tym wątku więc, żeby nie powtarzać to w razie wątpliwości pytaj o poszczególne kwestie, możesz na pw bo nie zawsze na forum zaglądam.
Powodzenia!
Justee @ 6 May 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1521440może to Ci pomoże http://cakeryblog.blogspot.com/2011/09/tutorial-cruiser.htmlDziękuję, bardzo sięprzyda![]()
Anani @ 6 May 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1521461Witam, na ile porcji wg. Was wystarczy blaszka 35x24?W/g mnie dużo więcej.
Jeśli ma to być krojone jak placek czyli ewentualne kwadraty to wydaje mi się, że 5x5 cm wystarczy i to są dość spore kawałki . Z boku 24 cm masz 5 kawałków (... no 1 cm brakuje ) z boku 35 cm masz 7 kawałków czyli 5x7=35 kawałków
Jeśli ma to być krojone jak tort czyli węższe kawałki i dłuższe to ja bym kroiła tak:
Z boku 35 cm kroimy kawałki po 2 cm szerokości (17 kawałków) a szerokość 24 cm dzielimy na pół Czyli masz 17x2=34
Tak czy inaczej jakby nie liczyć to chyba więcej niż 20. Oczywiście można kroić większe porcje. Rzecz gustu...a może bardziej apetytu![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.