Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

malgosiakk

Member
Kwi 29, 2014
6
0
0
Takie jeszcze robiłam :

3.jpg

2.jpg

Załączniki

• 2.jpg
    2.jpg
    23.1 KB · Wyświetleń: 0
  • 3.jpg
    3.jpg
    21.7 KB · Wyświetleń: 0
  • 4.jpg
    4.jpg
    27.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

malgosiakk

Member
Kwi 29, 2014
6
0
0
i oczywiście chodzi mi o równiutkitort
fiesgrins.gif

kajastama

Member
Paź 14, 2013
333
0
0
Witaj Małgosiakk , przede wszystkim jak piekę biszkopt nie smaruję boków blaszki tylko sam spod, dzieki temu nie robi się kopuła, po drugie jak mam już upieczony biszkopt odwracam go do góry nogami i jest super płaski, po trzecie jak już obłoże tort masami to wkładam (jeśli jest to oczywiście okrągły, bo jak prostokątny to bez obręczy) w obręcz na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. To tyle, mam nadzieje ze ci pomoglam:)

malgosiakk

Member
Kwi 29, 2014
6
0
0
kajastama, dziękuję Ci bardzo!. Obręcze na pewno będą pomocne
anbetung.gif
i pewnie lekkie obciążenie całego tortu
icon_rolleyes.gif

No cóż, trening czyni mistrza
icon_mrgreen.gif
mam nadzieję, że to prawda
icon_lol.gif

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
cinkki, jestescie niesamowite, wiecie? Moj maly ma roczek za miesiac i bardzo chce dla niego tort a la farma ( http://cakecentral.com/g/i/2043007/the-ani...he-inspiration/ ) nigdy fondant nie uzywalam. Czy moglybyscie dac jakies podstawowe wskazowki dla totalnego laika? jan fondant kolorowac, przechowywac, lie przechowywac, , mase mysle uzyc z pianek.

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
paula wszystko o co pytasz znajdziesz w tym wątku. Tylko cierpliwie czytaj.My też tak robiłyśmy. Masz dużo pytań więc lepiej poczytać.
h-elen super pomysł. powiedz czy perłki sa nawleczone na jakąś linkę? Kulałaś je czy to jakieś gotowe perełki?

A ja miałam pracowity piątek.

_1060088.JPG _1060089.JPG

_1060092.JPG

Załączniki

• _1060088.JPG
    _1060088.JPG
    77.6 KB · Wyświetleń: 0
  • _1060089.JPG
    _1060089.JPG
    87.5 KB · Wyświetleń: 0
  • _1060092.JPG
    _1060092.JPG
    74.1 KB · Wyświetleń: 0
  • _1060074.jpg
    _1060074.jpg
    119.4 KB · Wyświetleń: 0

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Jak widzisz niezbyt tu duży ruch więc chyba szybciej Ci byłoby poczytać. Większość z nas zarywa noce. Ale skoro tu jestem to Ci odpowiem to co wiem:
1 Każdy koloruje lukier plastyczny tak jak mu wychodzi najlepiej... ja barwnikami w żelu Wiltona ale dziewczyny barwią też barwnikami w proszku.
2 Każdy lukier plastyczny przechowuje się w bardzo szczelnie zamkniętych woreczkach... mogą być strunowe... bo Ci wyschnie
3 Ile przechowywać to nie wiem bo pracuję na gotowym a nie samoróbce

Jak widzisz nie ma jednoznacznych odpowiedzi. Wszystko wychodzi w praktyce.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
bumelka @ 3 May 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1521048paula wszystko o co pytasz znajdziesz w tym wątku. Tylko cierpliwie czytaj.My też tak robiłyśmy. Masz dużo pytań więc lepiej poczytać.
h-elen super pomysł. powiedz czy perłki sa nawleczone na jakąś linkę? Kulałaś je czy to jakieś gotowe perełki?

A ja miałam pracowity piątek.

(...)
Łańcuszek zrobiłam z gotowych srebrnych kuleczek. Tępą stroną wykałaczki albo pędzelka robiłam dołek, pacnęłam klejem (cmc) i w to kuleczkę. Kuleczki są blisko siebie. Są zbyt twarde by można było nanizać na nitkę. Wbrew pozorom szybko poszło. Układałam bez jakiegoś planu.

Twój dorobek, jak zwykle mistrzowski
icon_smile.gif

Paula, dawno temu zrobiłam jedno podejście do masy z pianek. Klapa mi wyszła. Jak do tej pory robię z masy cukrowej więc w kwestii piankowej nie podpowiem Ci.
Masa cukrowa jest łatwa w obróbce. Podstawy, o które prosiłaś napisała Ci bumelka. Moim zdaniem, warto wcześniej zrobić np. z 1/3 porcji masę. Jeżeli za pierwszym podejściem nie zagotujesz żelatyny i masa wyjdzie plastyczna to podziel na kilka części i zabarw na takie kolory kolory jakie mają być figurki. Pamiętaj, że barwinka dodaje się ociupinkę. Ja mam i żelowe (daję tak z 1/3 tego co się nabierze na wykałaczkę) i sypkie. Sypkich też na koniec szpiczastego nożyka - czyli odrobinkę. Na to kroplę wody lub wódki i wgniatam. Dobrze, żeby trochę odpoczęło - koniecznie szczelnie zawinięte. Jeżeli kolor wyjdzie zbyt blady wówczas dodaj kolejną porcję. Widzę, ze tutaj są elementy czarnego i czerwony. Oba kolory trudno uzyskać przez zagniatanie a jest ich niezbyt wiele to radziłaby pomalować pędzelkiem. Figurki możesz zrobić wcześniej, żeby wyschły to nie będą się przewracać na torcie
icon_wink.gif
Jako podkładki pod brzuch dobrze sprawdzą się ręczniki papierowe, folia alu.
To wszystko jest w tym wątku więc, żeby nie powtarzać to w razie wątpliwości pytaj o poszczególne kwestie, możesz na pw bo nie zawsze na forum zaglądam.
Powodzenia!

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Anani @ 6 May 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1521461Witam, na ile porcji wg. Was wystarczy blaszka 35x24?
W/g mnie dużo więcej.
Jeśli ma to być krojone jak placek czyli ewentualne kwadraty to wydaje mi się, że 5x5 cm wystarczy i to są dość spore kawałki . Z boku 24 cm masz 5 kawałków (... no 1 cm brakuje ) z boku 35 cm masz 7 kawałków czyli 5x7=35 kawałków
Jeśli ma to być krojone jak tort czyli węższe kawałki i dłuższe to ja bym kroiła tak:
Z boku 35 cm kroimy kawałki po 2 cm szerokości (17 kawałków) a szerokość 24 cm dzielimy na pół Czyli masz 17x2=34
Tak czy inaczej jakby nie liczyć to chyba więcej niż 20. Oczywiście można kroić większe porcje. Rzecz gustu...a może bardziej apetytu
icon_mrgreen.gif

Justee

Member
Wrz 22, 2010
185
0
0
hehe no racja ilość kawałków z podanych wyżej wymiarów blaszki zależy od wielu czynników
gruebel_2.gif
ale skoro bumelka tak precyzyjnie to zrobiła,to ja nie będę się spierać
icon_mrgreen.gif

Anani

Member
Sie 1, 2013
16
0
0
Dzięki dziewczyny. Tak właśnie myslałam, że na ok. 30 porcji powinno wystarczyć tylko głowię się teraz bo znajoma zamówiła tort na 35 osób i zasanawiam się czy ten rozmiar wystarczy czy zrobić większy. Co myślicie?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy